Geliquideerde Ali Motamed was ter dood veroordeelde Iraniër

ALMERE • Za 26 mei 2018 | 10:16 • Zaterdag 26 mei 2018 | 10:16

De in Almere geliquideerde Ali Motamed was vrijwel zeker een veroordeelde aanslagpleger in Iran. Dat schrijft het Parool. De 56-jarige elektricien heette waarschijnlijk Mohammad Reza Kolahi Samadi. Hij werd op 15 december 2015 geliquideerd in Almere, waar hij onder een schuilnaam een nieuw leven was begonnen.

Motamed zou in Iran verantwoordelijk zijn geweest voor de 'grootste aanslag in de politieke geschiedenis van Iran', namelijk de bomaanslag in Teheran op 28 juni 1981. Daarbij kwamen 73 mensen om. De bomaanslag werd gepleegd op het hoofdkwartier van de Islamitische Republikeinse Partij in Teheran, tijdens een top van partijleiders. Ook vier ministers en opperrechter ayatollah Mohammad Behesthi kwamen om. De laatste was de tweede man achter de toenmalige ayatollah Ruhollah Khomeini.

Ali Motamed zou onder deze naam begin jaren negentig een verblijfsvergunning in Nederland hebben gekregen. Zelfs zijn vrouw was tot voor kort niet op de hoogte van de echte identiteit van haar man. Motamed leidde in Almere een rustig bestaan als elektricien, met zijn vrouw en zoon.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel