Vader Anne Faber roept gerechtshof ter verantwoording

ZEEWOLDE • Za 26 mei 2018 | 11:11 • Zaterdag 26 mei 2018 | 11:11

De dood van Anne Faber, die in september vorig jaar werd vermoord en in Zeewolde werd gevonden, had voorkomen kunnen worden. Volgens haar vader is Anne's dood het gevolg van een falend gerechtshof en vooral van de voorzitter van het hof. Dat stelt hij in een open brief in de Volkskrant.

Faber heeft onderzoek gedaan naar de rechtszaak tegen verdachte Michael P., die in 2010 al was veroordeeld wegens verkrachting van twee meisjes en enkele overvallen. Volgens Faber waren er destijds al signalen dat P. levensgevaarlijk was.

Kans op herhaling groot


De rechtbank veroordeelde P. tot zestien jaar cel voor de verkrachtingen van de meisjes, maar in hoger beroep legde het gerechtshof in Arnhem hem in 2012 elf jaar op. En dat terwijl deskundigen zeiden dat de kans op herhaling groot was, aldus Faber.
"Signalen dat de man gestoord was, waren er kortom volop. Met de vaststelling van het Pieter Baan Centrum in handen, waarin stond dat er geen onderzoek kon plaatsvinden omdat P. medewerking weigerde, leunde het hof achterover.''

Faber wijst vooral met de beschuldigende vinger naar voorzitter Rinus Otte van het gerechtshof in Arnhem. "Mijnheer Otte, ik acht u, als voorzitter van het hof in belangrijke mate verantwoordelijk voor het falen van de rechtsgang van destijds, en ik vind dat u uw huidige functie als procureur-generaal moet neerleggen in het belang van de geloofwaardigheid en het vertrouwen in de rechtspraak.''

Geen aanleiding voor opstappen


Otte werkt tegenwoordig als procureur-generaal bij de landelijke leiding van het Openbaar Ministerie. "Het OM ziet geen aanleiding voor het opstappen van Rinus Otte als lid van het College van procureurs-generaal'', zei een woordvoerder zaterdag. Hij voegde eraan toe dat de uitspraak destijds is gedaan na "rijp beraad'' door drie raadsheren.

Het hof in Arnhem gaat zich verdiepen in het dossier en komt later met een reactie.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel