Record kersenpit-spugen verbroken

ALMERE • Zo 3 juni 2018 | 17:56 • Zondag 3 juni 2018 | 17:56

In Almere Buiten is zondag het lokale record kersenpitspugen verbroken. Ron Sassen brak het record dat vorig jaar op 11.72 meter stond met ruim een meter. Bij de kinderen won Yaro met 8,95 meter. Patrick Herbert, eigenaar van Kersenboertje, organiseerde dit jaar voor de tweede keer het Flevolands kampioenschap Kersenpit Spugen.

Herbert heeft speciaal voor de spuugwedstrijd de Vandakers uitgekozen. “Een hele smaakvolle harde kers. Spuugt lekker”, zegt Herbert terwijl hij een paar kersen plukt. “Hier kan je wel een wereldrecord mee verbreken.”

Weet hoe je leeft


Dit jaar was er ook een lokale markt met allemaal kersen- en andere producten uit de omgeving. Honing, groenten, aardappelen en zelfs bloemen. Een jonge vrouw met een gekleurde ballon op het hoofd verkocht bijvoorbeeld groenten en andere producten. Ze is van Stichting Weet hoe je leeft: “Bij Weet hoe je leeft hebben we een sociale supermarkt voor mensen met een beperking om te leren werken".

Appelpit spugen


Maar het gaat natuurlijk om het kersenpit spugen. Of het moeilijk is? "Helemaal niet", zegt Herbert. "Je neemt een kers in de mond. Zorgt er voor dat de pit vrij is van het vruchtvlees. Dat slik je natuurlijk door en de pit probeer je zo ver mogelijk te spugen."

Een stevige man met zonnebril doet het voor. Hij zwaait z’n armen los ter voorbereiding, neemt een klein aanloopje en spuugt zo ver mogelijk. Maar hij komt niet ver. Hij heeft op appelpit spugen gezeten maar dit is toch een heel andere techniek, is zijn verklaring. Overigens werd het wereldrecord kersenpit spugen dat op 28,51 meter stond, dit jaar niet verbroken.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel