Nieuwe verbinding Houtribdijk kost minimaal 196 miljoen

FLEVOLAND • Ma 4 juni 2018 | 10:38 • Maandag 4 juni 2018 | 10:38

Een nieuwe wegverbinding vanaf de Houtribweg bij Lelystad over de Baai van Van Eesteren met de Houtribdijk gaat minimaal 196 miljoen en maximaal 391 miljoen euro kosten. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de provincie.

Al tien jaar wordt er gesproken over een nieuwe verbinding ten noorden van Lelystad. Die is negen kilometer korter, omdat het deel van de Houtribdijk over de Houtribsluizen bij Lelystad wordt afgesneden. Met de kortere verbinding over het water hoeft er minder (vracht)verkeer door Lelystad.

Vier varianten


Bureau Ecorys heeft vier varianten doorgerekend, die architectenbureau DHV al in 2009 heeft getekend. Het goedkoopst is een 300 meter lange lage brug in combinatie met een aquaduct. Inclusief investeringen en onderhoud kost deze variant 196 miljoen euro.
Het duurste is een naviduct in combinatie met een spuisluis. Hierbij wordt een nieuw stuk dijk aangelegd en komt in de bestaande Houtribdijk het naviduct. Dit kost 391 miljoen euro.
Een hoge brug met een dijk kost 335 miljoen euro. De vierde variant is een tunnel met een lage brug, die 277 miljoen euro zou kosten.

Kosten/baten


Ecorys heeft de maatschappelijke kosten en baten doorgerekend. Daaruit blijkt dat de lage brug met aquaduct het beste scoort. Omdat de verbinding over de Baai van Van Eesteren geen knelpunt oplost, is zij niet opgenomen in de plannen van het Rijk. De provincie gaat de rapportage bespreken met andere overheden langs de corridor Alkmaar tot Zwolle, 'zodat mogelijk op termijn de verkeersverbinding alsnog kan worden gerealiseerd'.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel