"Het Almeerderhout is een echt stadsbos"

ALMERE • Do 7 juni 2018 | 13:08 • Donderdag 7 juni 2018 | 13:08

Het Almeerderhout is nog relatief jong. De aanleg begon in 1973, een paar jaar voordat de eerste bewoners zich in Almere Haven vestigden. "Bij de aanleg van met name het Kathedralenbos, een onderdeel van het Almeerderhout, is al rekening gehouden met toekomstige stadsuitbreidingen," aldus Jan van Veen van Staatsbosbeheer. “Er waren lange banen bos gepland, later zouden daar de woonwijken Vogelhorst en Nobelhorst gebouwd worden, en nu zie je daar ook Oosterwold onstaan.”

In tegenstelling tot de bossen in de Noordoostpolder en Oostelijk Flevoland is het Almeerderhout een echt stadsbos. "Het moet prettig zijn voor de bewoners om er te wandelen en te fietsen." Van Veen zette destijds de lijnen uit waarlangs de bomen geplant moesten worden. "Dat gebeurde met behulp van een tekening, piketpaaltjes en sjalonstokken. GPS en andere digitale hulpmiddelen hadden we nog niet. Je keek waar de sloten en wegen lagen, dat waren je ijkpunten. Maar een paar centimeter meer naar rechts of naar links, dat maakte niet zo veel uit.”

Veel preciezer vakwerk werd van Van Veen gevraagd bij het uitzetten van de Groene Kathedraal, het landschapskunstwerk in het Almeerderhout. "Dat was een heidense klus, maar voor mij ook een soort toefje op de taart. De bomen staan precies zoals de pilaren in de kathedraal van Reims staan."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel