Gemeente: maak meer grond beschikbaar voor zonneparken

ALMERE • Za 9 juni 2018 | 15:59 • Zaterdag 9 juni 2018 | 15:59

De gemeente Almere wil dat er in Flevoland meer grond beschikbaar komt voor de aanleg van zonneparken. De provincie wil een maximum van 1000 hectare, maar dat vindt Almere te weinig. Ook pleit de stad voor meer aandacht voor de aanleg van zonnepanelen op bedrijfsdaken. Bijvoorbeeld door bij het bouwen van parken op de grond een financiële bijdrage aan zonnepanelen op daken verplicht te stellen. 

Discussie 


Over het maximum van 1000 hectare is in het provinciehuis een pittige discussie gevoerd. Gedeputeerde Staten wilden het maximum van 1000 hectare in eerste instantie alleen voor gronden met een agrarische bestemming laten gelden. Uiteindelijk kozen Provinciale Staten ervoor om dit te verruimen tot het gehele landelijk gebied. Dit omdat sommige partijen vrezen dat er te veel vruchtbare landbouwgrond verloren gaat aan de zonneweiden. 

Hoewel ook Almere van mening is dat zonneweiden eerst op stukken grond moeten komen die minder geschikt zijn voor de landbouw, wil de stad tenminste 2000 hectare in het hele landelijk gebied zien.

Bloembollen


Dat er vruchtbare landbouwgrond ingezet kan worden voor zonne-energie is volgens Almere acceptabel. “Voor het perspectief: in Flevoland wordt nu al 3500 hectare vruchtbare landbouwgrond ingezet voor bollenteelt die daarmee niet ter beschikking staat voor voedselproductie.” De gemeente zegt te constateren dat bollenteelt niet tot politieke inmenging heeft geleid.

Almere geeft aan dat haar standpunt wordt gedeeld door de andere gemeenten in Flevoland. Of de provincie ook iets met die geluiden gaat doen zal nog moeten blijken. De zienswijzen van de gemeenten worden de komende tijd beoordeeld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel