VVD schrikt van discriminerende uitlatingen voormalig partijlid

ALMERE • Zo 17 juni 2018 | 14:39 • Zondag 17 juni 2018 | 14:39

De VVD in Almere is geschrokken van discriminerende uitlatingen van een voormalig lid van de partij, Ronald Laken. Laken reageerde onder een filmpje op Facebook van een postbezorger met onder meer de woorden: "Zeker weer zo'n kenker Marokkaan. Ik deins geen centimeter meer terug voor dat soort rattenvolk."

De VVD laat weten zich te distantiëren van Laken en zijn uitspraken. "De heer Laken spreekt op geen enkele wijze namens de VVD en zijn uitlatingen passen ook totaal niet bij ons. Ondanks een zorgvuldige selectieprocedure waren wij niet bekend met deze opvattingen van de heer Laken."

Hij stond op de 21ste plek van de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar. Volgens fractievoorzitter Ulysse Ellian is Laken geen lid meer van de Almeerse VVD. 

Ronald Laken laat in een reactie weten dat hij zelf zijn lidmaatschap heeft opgezegd omdat hij niets meer met die partij te maken wilde hebben. Vriendjespolitiek voert hij aan als reden. De Almeerder vindt dat hij zijn opmerkingen over de postbode moet kunnen maken.

In het filmpje, dat overigens niet meer online staat, wordt een man aangevallen door een postbode omdat hij te laat de deur opengedaan zou hebben: "Ik heb dergelijk agressief gedrag zelf ook meegemaakt. En het maakt niet uit of het om een Marokkaan, een Pool of een Nederlander gaat", zegt Laken over het filmpje. Verder voert hij aan dat Marokkanen volgens het CBS bovengemiddeld voor problemen zouden zorgen: "Ik ben trots dat ik dit soort uitlatingen durf te doen", zegt hij.

Mitchell van der K.


Het is niet de enige VVD'er die dit jaar voor ophef zorgt. Ook Mitchell van der K. stond op de lijst van de Almeerse partij voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hij wordt verdacht van het stelen van zo'n 30.000 privébeelden van vrouwen, door hun Google- en iCloud-accounts te hacken. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel