Qatar komt met eigen ‘Floriade’; één jaar voor de Almeerse

ALMERE • Di 19 juni 2018 | 15:27 • Dinsdag 19 juni 2018 | 15:27

Qatar is van plan om in 2021 een wereldtuinbouwtentoonstelling te organiseren. Dat zou betekenen dat er vlak voor de Almeerse Floriade in 2022 elders in de wereld ook al een grote tuinbouw-expo plaatsvindt. Inmiddels zijn er gesprekken geweest tussen de Almeerse Floriade BV en de organisatoren van de expo in de golfstaat. “Qatar heeft voor de compensatie van de risico’s een financieel voorstel gedaan”, zo staat in een voortgangsrapportage over het Almeerse evenement.

Risico’s 


Het risico bestaat dat de wereldtuinbouwtentoonstelling in Qatar nadelig kan uitpakken voor de Floriade. Onder andere doordat potentiële buitenlandse bezoekers straks de keus hebben uit twee evenementen. Dat kan ook betekenen dat landen en steden die willen exposeren kiezen voor Qatar, in plaats van voor Almere.

Daarbij wordt wel opgemerkt dat het in het verleden vaker is voorgekomen dat twee expo’s vlak na elkaar zijn gehouden. Zo vond er rond vorige Floriade's in Nederland ook vaak een tuinbouw-expo in Duitsland plaats. 

Woestijn


Qua thema zou Qatar zich in 2021 willen richten op ‘duurzame tuinbouw in een woestijnachtige omgeving.’ De Floriade in Almere richt zich juist op de combinatie van steden en groen. 

Deal


De directie van de Floriade BV heeft een taxatie gemaakt van de risico’s die kleven aan de plannen van de golfstaat. Op basis daarvan én van de aangeboden financiële compensatie is het voorstel van Qatar als acceptabel aangemerkt. De komende periode wil de BV in overleg met het Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit en de gemeente een formele overeenkomst met Qatar opstellen. Daarin moeten onderlinge afspraken en compensatie dan verder worden uitgewerkt. 

Categorieën


Tuinbouwexpo’s zijn er in verschillende soorten en maten. De Floriade valt in de hoogste A1-categorie. Ook het evenement in Qatar aast op die classificatie. De internationale tuinbouworganisatie AIPH, die de classificaties toekent, zegt dat het idee van een expo in Qatar al zo’n twee jaar geleden voor het eerst de kop opstak. De afgelopen maanden zijn de plannen verder uitgewerkt. Een woordvoerder van de gemeente Almere zegt dat het idee van Qatar daar eind vorig jaar bekend is geworden.

Voordat Qatar en Almere aan de beurt zijn, staat in 2019 eerst nog een A1 wereldtuinbouwtentoonstelling in de buurt van Peking op het programma. En mogelijk vindt in datzelfde jaar ook een kleinere expo in de buurt van Bologna plaats.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel