Historisch vliegtuig Catalina weer klaar om te vliegen

LELYSTAD • Wo 20 juni 2018 | 16:36 • Woensdag 20 juni 2018 | 16:36

Het historische vliegtuig de Catalina (PH-PBY), dat augustus vorig jaar een neuslanding maakte op Lelystad Airport, is weer zo goed als klaar om de lucht in te gaan. Na tien maanden van herstelwerkzaamheden en onderhoud werden de motoren deze week gestart.

Volgens de Stichting Exploitatie Catalina is er hard gewerkt aan het herstel van het vliegtuig. Afgelopen zomer maakte het toestel een geslaagde neuslanding op Lelystad Airport, toen het neuswiel niet wilde uitklappen. Niemand raakte gewond maar de schade was aanzienlijk. Het vliegtuig kwam terug van de Indië Herdenking in Den Haag. Het historische vliegtuig vloog tijdens die herdenking over.

Eerste optreden


Naar verwachting stappen volgende week de vliegers weer in de cockpit van het vliegtuig. Het eerste 'publieke' optreden van de Catalina is op 30 juni tijdens Nationale Veteranendag. De Consolidated PBY-5 Catalina wordt gebruikt voor bijzondere rondvluchten en kan zowel op land als op water landen.

De Catalina PH-PBY is een watervliegtuig uit 1942. De Nederlandse Koninklijke Marine heeft in en na de Tweede Wereldoorlog met bijna 80 Catalina's gevlogen, zowel in Nederland als in toenmalig Nederlands Oost-Indië.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel