Vier kanonnen uit 18e eeuw opgegraven in Rutten

NOORDOOSTPOLDER • Wo 20 juni 2018 | 20:00 • Woensdag 20 juni 2018 | 20:00

Archeologen van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) hebben tijdens opgravingen in het 18e-eeuwse scheepswrak bij Rutten vier kanonnen gevonden. 

Volgens maritiem archeoloog en projectleider Yftinus van Popta gaat het om stukken geschut van het type 'draaibas'. De vondsten zijn uitzonderlijk omdat de meeste schepen die op de voormalige Zuiderzee voeren niet waren voorzien van bewapening, laat staan van zwaarder boordgeschut. "De kanonnen zijn nog volledig intact en zijn bij wijze van spreken vuurklaar, ook al hebben ze 300 jaar onder water en in de grond gelegen", aldus Van Popta.

'Ze zijn nog volledig intact en zijn bij wijze van spreken vuurklaar, ook al hebben ze 300 jaar onder water en in de grond gelegen'.

— Projectleider Yftinus van Popta
 

Vorige week werd de munitievoorraad van het schip aangetroffen en geborgen. Deze bestaat uit honderden musketkogels en kanonskogels, granaten, kartetsen en vaatjes buskruit. Met de vondst van de kanonnen is er nu ook bewijs dat er vanaf het schip gevuurd kon worden.

Wat gaat er nu met de kanonnen gebeuren?


De wapens worden zorgvuldig schoongemaakt en geconserveerd door de RuG. “We hopen te kunnen achterhalen wie de gieter is geweest van het ijzer en waar en wanneer deze wapens zijn gemaakt”, aldus Yftinus van Popta. 

Binnenkort wordt er een open dag georganiseerd en mogen mensen naar het schip komen kijken. De kanonnen zijn dan alleen op foto's te zien omdat ze te kwetsbaar zijn om in de buitenlucht tentoon te stellen. Ook wordt er deze zomer een expositie georganiseerd in het gemeentehuis in Emmeloord. Ook daar zullen alleen foto's van de kanonnen te zien zijn. Wel zijn er veel andere voorwerpen uit het schip te bewonderen. 

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel