Minister: provincie mag beleid Oostvaardersplassen veranderen

FLEVOLAND • Do 21 juni 2018 | 17:59 • Donderdag 21 juni 2018 | 17:59

De provincie Flevoland mag wel degelijk het beheer van de Oostvaardersplassen veranderen. Dat zegt minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Sommige fracties in Provinciale Staten twijfelden of de provincie wel bevoegd is om een wijziging door te voeren. 

Massale sterfte


Het provinciebestuur wil het natuurgebied anders gaan beheren om een einde te maken aan de massale sterfte van grote grazers. Maar het Rijk stelt daaraan een belangrijke voorwaarde: voordat het beheer wordt gewijzigd moet er onafhankelijk onderzoek worden gedaan naar de omstandigheden in het gebied. Dit wordt een zogenaamde review genoemd. 

Wel of geen review?


Provinciale Staten van Flevoland vroegen de commissie Van Geel daarom onderzoek te doen en advies uit te brengen. Veel fracties en ook het college van Gedeputeerde Staten zien dat als een review, maar onder meer de Partij voor de Dieren, GroenLinks en de PvdA zien dat anders. Volgens hen is het uitgebrachte advies niet wetenschappelijk en onafhankelijk en voldoet het niet aan de eisen die het Rijk aan de review heeft gesteld. Minister Carola Schouten laat de provincie vandaag weten ze het rapport van Van Geel wel als een review beschouwt, en dat de provincie het beleid mag veranderen.

De minister adviseert overigens om in de toekomst een compleet en wetenschappelijk onderzoek te doen, om te kijken wat de veranderingen teweeg hebben gebracht. 

De Partij voor de Dieren houdt er rekening mee dat organisaties buiten de politiek een rechtszaak gaan aanspannen om het oordeel over de review juridisch te laten toetsen.

 
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel