Gevangenis gaat dicht, geen gedwongen ontslagen

ALMERE • Vr 22 juni 2018 | 15:09 • Vrijdag 22 juni 2018 | 15:09
De gevangenis in Almere gaat dicht. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. De 250 medewerkers van de Penitentiaire Inrichting Almere hebben vrijdag te horen gekregen dat de gevangenis in april volgend jaar de deuren sluit.

Woensdagochtend meldde het AD al dat er plannen zijn om vier gevangenissen in Nederland te sluiten. Het gaat naast Almere om Zoetermeer, Zeist en het Noord-Hollandse Zwaag. Reden voor de sluiting is dat het aantal gevangenen al jaren daalt.

Geen gedwongen ontslagen
Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming heeft gezegd dat er geen gedwongen ontslagen vallen. De werknemers van de vier gevangenissen worden zo veel mogelijk overgeplaatst naar gevangenissen in de buurt.

Het personeel is onaangenaam verrast door de sluiting. "We hebben hier een aantal heel erg aangeslagen medewerkers rondlopen", aldus Mitchell Hoogeman van de ondernemingsraad van de gevangenis. Ze zijn volgens hem boos en verdrietig. Ze weten niet hoe ver ze in de toekomst moeten reizen en wat er met hun salaris gebeurt. Ook gevangenen voelen zich volgens Hoogeman onzeker, omdat ze niet weten naar welke gevangenis ze gaan. Familieleden zouden mogelijk veel langer moeten reizen om hen te bezoeken.

Actiebereidheid groot
De provincie en burgemeester Franc Weerwind van Almere hebben eerder deze week nog hun zorgen geuit over de gevolgen van een sluiting. Volgens een woordvoerder van de gemeente Almere heeft de gevangenis een belangrijke functie voor de regio vanwege de werkgelegenheid.

Het personeel zal nog overleg voeren met de vakbonden. Er is volgens Mitchell Hoogeman in ieder geval een grote actiebereidheid. De OR hoopt dan ook dat de Tweede Kamer alsnog een stokje voor het sluitingsplan steekt.

Eerder plan voor sluiting
Het vorige kabinet had in 2016 ook al plannen om de PI Almere in 2019 te sluiten. Personeel legde toen het werk neer. De sluiting werd vervolgens teruggedraaid. Niet omdat er actie werd gevoerd, maar omdat de voorgenomen bezuiniging bij het ministerie van Veiligheid en Justitie niet doorging.

De PI Almere ging in 1996 open als PI Almere Binnen. Het gebouw in Almere Buiten doet dienst als huis van bewaring, penitentiaire inrichting en sinds voorjaar 2015 ook als cellencomplex voor veelplegers.

[https://twitter.com/SanderDekker/status/1010157671184519169]

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel