CDA maakt zich zorgen over mensen in tentenkamp Oosterwold

ALMERE • Ma 25 juni 2018 | 22:05 • Maandag 25 juni 2018 | 22:05

Het CDA in Almere maakt zich zorgen over een groep mensen die in tenten en caravans wonen in de wijk Oosterwold. Op Facebook verschenen de afgelopen weken verschillende video's waarin oproepen werden gedaan om voedsel in te zamelen voor zo'n 100 volwassenen en kinderen. Het zou gaan om 'ongedocumenteerde' asielzoekers en daklozen. Zij leven in een tentenkamp op grond van Stichting Inspiratie Inc.. De organisatie bouwt in Oosterwold een 'werelddorp' met woningen, appartementencomplexen en een buurthuis.  

Lesley van Hilten van het CDA is zelf gaan kijken op de locatie en stelt nu vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Want volgens de partij verkeert deze groep mensen op dit moment 'onnodig in een verdrietige situatie'. Omdat onduidelijk is wie er nu in de tenten en caravans verblijven, wil het CDA met de vragen alle feiten boven tafel krijgen zodat we weten over welke groep het gaat.  

Geen opvang in Oosterwold
Amal Abbas, oprichter van Stichting Inspiratie Inc, laat in een reactie weten dat er geen sprake is van een opvang. Volgens haar wonen er alleen bouwvakkers in de tenten op het terrein die daar werken om huizen te bouwen in Oosterwold. Verder is de oprichter verbaasd over het bezoek van Van Hilten. "Ik heb haar niet gezien op deze locatie dus ik weet niets van een bezoek." 

Zeer verdrietige situatie
"Het is een zeer verdrietige situatie. De mensen verblijven in zeer oude en kleine caravans. Het is geen omgeving voor kleine kinderen of gezinnen. Het is een uitzichtloze situatie en het is absoluut geen oplossing voor welke groep dan ook. Of het nu gaat om gezinnen met een verblijfstatus of niet", aldus Lesley van Hilten van het CDA. Er moet volgens de partij zo snel mogelijk een passende oplossing komen voor hen. 

Mocht de groep inderdaad bestaan uit uitgeprocedeerde asielzoekers, dan vraagt het CDA zich af wat dat betekent voor de subsidie van organisatie Inspiratie Inc.. De organisatie ontving van de gemeente Almere geld voor verschillende maatschappelijke projecten. "Het niet hebben van een verblijfstatus is niet strafbaar, dus in die zin doet de organisatie niets strafbaars, maar ze belemmeren wel de uitvoer van de wet vreemdelingen en dat moet volgens mij niet kunnen als je een organisatie bent die subsidie ontvangt."

Alleen voedsel ophalen
Volgens Abbas komen er wel asielzoekers in Oosterwold om voedsel op te halen. "Het is een van onze breng- en ophaallocaties." De mensen in de video's op Facebook zijn dan ook mensen die helpen met het inzamelen en het komen ophalen. De gemeente neemt volgens Abbas geen verantwoordelijkheid in het voorzien van voedsel van zowel gedocumenteerden en ongedocumenteerden asielzoekers en daarom roept Inspiratie Inc mensen op om eten te doneren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (27)

 • Aad Bradley

    Za 30 juni 2018 Zaterdag 30 juni 2018

  Wat snappen jullie niet aan het woord 'uitgeprocedeerd' ? Deze mensen moeten geholpen worden door de overheid en terug keren naar hun eigen land, wat dacht deze bovenstaande reageerders wat er met Almere gebeurd als er i.p.v. 100 mensen er 20.000 zouden bivakkeren? Denken jullie dat de Almere een prettige stad wordt om te wonen en werken ?

  reageer
 • Patrick

    Za 30 juni 2018 Zaterdag 30 juni 2018

  Geweldig al die moraalridders hier, maar er zijn regels en wetten, en als deze mensen dus uitgeprocedeerde gelukszoekers zijn is het wat dat betreft klaar.
  Waarom neemt niemand hier een uitgeprocedeerde in huis, of is iedereen te schijnheilig daar voor en mag iedereen de rekening betalen.

  reageer
 • Pieter Helenius

    Za 30 juni 2018 Zaterdag 30 juni 2018

  Deze situatie maakt eens te meer duidelijk dat illegaliteit per wet direct strafbaar moet worden gesteld. Geeft ook gelijk de mogelijkheid om die labiele kruidenvrouwtjes te vervolgen, want die helpen dan bij een misdrijf.

  reageer
 • Frank Booth

    Za 30 juni 2018 Zaterdag 30 juni 2018

  Deze labbekakkers moeten met rechtvaardige harde hand gecorrigeerd en uitgezet worden. Als men dit soort verderf en vunzigheid tolereert vervalt onze samenleving in chaos en wetteloosheid. De gutmensch moet haar of zijn daden voor eigen rekening nemen en de consequenties, goed of slecht zelf dragen.

  reageer
 • Coen Goedegebure

    Vr 29 juni 2018 Vrijdag 29 juni 2018

  Misschien varen de NGO's binnenkort wel met bootjes vol nieuwe pvda stemmers naar Almere.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jan

    Vr 29 juni 2018 Vrijdag 29 juni 2018

  Fake nieuws!!! Dit lijkt op een vendete tussen bestuurders en zeer slechte journalistiek werk. De zwakkeren worden altijd de dupe

  reageer
 • Soraya V.

    Di 26 juni 2018 Dinsdag 26 juni 2018

  Complimenten aan Amal, die zich inzet voor behoeftigen. Is eten en drinken geven/inzameling houden voor uitgeproduceerde vluchtelingen strafbaar of gewoon menselijk? Moet een mens verhongeren (uitgeproduceerd of niet)? Waarom overal een probleem van maken? Ik vind het een goed idee, dat Amal dit oppakt waar de gemeente Almere blijkbaar steken laat liggen. Belemmer haar vooral niet maar steun haar.

  reageer
 • Cindy

    Di 26 juni 2018 Dinsdag 26 juni 2018

  Helemaal mee eens. Daarnaast is het artikel slechts gevuld met speculatie. Als de Lesley van Hilten werkelijk zo begaan is met haar medemensen, waarom staan er dan zo veel mensen in de kou in Almere die nergens terecht kunnen! Dat is de realiteit! Het sociaal vangnet in Almere faalt en diegenen die er alles aan doen om mensen en vooral kinderen in voedsel te voorzien worden aangepakt? Omgekeerde wereld.

 • Yuliy Valenko

    Di 26 juni 2018 Dinsdag 26 juni 2018

  Deze artikel roept bij mij vragen op. Waarom zouden er überhaupt mensen in tenten willen verblijven als ze elders wel terecht konden? Wat maakt het uit dat er subsidiegeld wordt gebruikt om mensen te voorzien van hun eerste levensbehoeften? Als er echt misbruik gemaakt wordt van belastinggeld, waarom dan slechts wonen in tenten en niet in paleizen? Dit artikel schetst de situatie wel heel erg negatief. Ik begin mijn twijfels te krijgen over wie zoiets nou schrijft. Komt bij mij erg hypocriet over.

  Over Inspiratie Inc ben ik erg positief. Ik heb via mijn studie gezien hoeveel zij doen voor de vluchtelingen en heb vanuit mijn vrijwilligerswerk op de AZC's veel meegekregen over de werkelijke nood van velen daar. De situate is niet oké, en een artikel als deze zaait alleen maar haat. Waarom onnodig rust veroorzaken als er juist geholpen wordt?

  Weetje, er gaat veel belastinggeld naar behoud van dwerghamsters en vleermuizen maar hier wordt nu zo'n ophef van gemaakt? Schaam je!!

  reageer
 • ItsElsbeth

    Di 26 juni 2018 Dinsdag 26 juni 2018

  volgens mij heeft het CDA de zelfde vraagtekens als dat jij hebt! Wat tof dat jij als vrijwilliger in AZC hebt gewerkt voel je je een beter persoon? En heb je daar met plezier gewerkt? Kunnen ze in het AZC wel gewoon op bedden slapen? En ben je wel eens bij dt&v geweest, om te kijken of ze daar bedden hadden?

  Ik zie graag uit naar je reactie!

 • inwoner

    Di 26 juni 2018 Dinsdag 26 juni 2018

  Wat er ook van waar is: feit is wel dat Oosterwold een soort Vrijstaat is waar de overheid moeilijk tussenkomt. De overheid gaat tot het grensgebied, daarna is het vrijheid en blijheid voor de bewoners. Er is geen grip op wie zich daar allemaal vestigt, en Oosterwold is een ideale plaats voor dit soort stichtingen, maar ook voor lieden die liever geen overheid in de buurt hebben. Joost mag weten wat voor ongedocumenteerden, anti-kraaklui, xtc fabrikanten een wiettelers zich daar allemaal vestigen en gaan vestigen. Ik verwacht dat er nog behoorlijk wat mensen spijt gaan krijgen dat ze zich in Oosterwold hebben gevestigd.

  reageer
 • Yvonne Witting

    Di 26 juni 2018 Dinsdag 26 juni 2018

  Ongelooflijk dit! Niemand weet wie er woont en wat er gebeurt maar de Almeerse burger mag er wel voor betalen. Zo te lezen in het verhaal is het erg slecht vertoeven in Oosterwold. Geen plek voor gezinnen met kinderen. Nou jammer dan voor iedereen die daar een huis heeft gekocht of laten bouwen. Het kan weer eens in Almere. Oh en jammer bouwmaatschappijen en makelaars. Grond is niets meer waard! Niemand wil naast een tenten en caravan kamp wonen met ongeregistreerde vluchtelingen! En dat in Almere-Hout!!

  reageer
 • Veertje

    Do 28 juni 2018 Donderdag 28 juni 2018

  @Yvonne Witting
  Ik vind uw opmerkingen beneden alle peil. Ik begrijp nu waarom de PVV zo'n aanhang in Almere heeft....

 • Arend-jan

    Di 26 juni 2018 Dinsdag 26 juni 2018

  Goed zo en een goede reactie. Iedere nederlander heeft zich te houden aan de wet. Dat geldt kennelijk niet voor mensen die geen status hebben gekregen. Waarom zou dat zijn. Stop het faciliteren van kanslozen. Ik wil best meebetalen aan vluchtelingen maar niet aan statuhouders die afgewezen zijn

 • wieke

    Di 26 juni 2018 Dinsdag 26 juni 2018

  U praat over deze mensen alsof ze uitschot zijn. Geld is voor u kennelijk belangrijker dan een menswaardig bestaan voor medeburgers. Ik schrik altijd weer van dergelijke reacties...

 • Yuliy Valenko

    Di 26 juni 2018 Dinsdag 26 juni 2018

  'niemand wil naast ongeregistreerde vluchtelingen wonen'

  Heeft u enig idee wat voor moeilijke achtergrond deze mensen hebben? Ik vind uw reactie niet gepast.

 • Rianne

    Di 26 juni 2018 Dinsdag 26 juni 2018

  Ik ken Inspiratie Inc als een waardevolle organisatie die veel betekent voor mensen in nood. De vraag die hier dan ook gesteld moet worden is niet de vraag naar terechte subsidie, maar de vraag naar waarom niemand anders de zorg voor ongedocumenteerde migranten serieus neemt. Als het CDA zich werkelijk zorgen maakt, mag ze zich sterk maken voor huisvesting en voedsel voor deze kwetsbare groep mensen. Soms zijn er namelijk hele goede redenen om de uitvoer van de wet vreemdelingen te belemmeren.

  reageer
 • Thomas

    Di 26 juni 2018 Dinsdag 26 juni 2018

  Dan zal ik die vraag beantwoorden: Omdat het illegalen zijn die geen enkel recht op verblijf in Nederland hebben, en die terug moeten naar het land van herkomst.

  Een betere vraag is waarom fraudeurs als Inspiratie Inc mensen valse hoop geven en in een uitzichtloze situatie in de illegaliteit laten zitten? Hoe harteloos moet je zijn om illegalen hier te willen houden en voor hen het opbouwen van een toekomst jarenlang uit te stellen?

 • Marjan Smit

    Di 26 juni 2018 Dinsdag 26 juni 2018

  Dat ben ik 100% met je eens Johanna!

  reageer
 • Johanna Braeunlich

    Di 26 juni 2018 Dinsdag 26 juni 2018

  Ik hou er niet van als mensen zich een mening bilden en beginnen te oordelen zonder dat ze de werkelijke achtergrond kennen. Ga dan eerst zelf een keer ernaartoe toe, praat met de mensen. Wat de politiek zegt moet niet per se overeenkomen met de waarheid, dat weten wij allemaal. En dat mensen die honger leiden eten moeten krijgen is denk ik ook vanzelfsprekend. Of ze nou geregestreerd zijn of niet.

  reageer
 • Flevo

    Di 26 juni 2018 Dinsdag 26 juni 2018

  Onduidelijk verhaal. Wie er verblijft is niet op te maken uit dit artikel. Teveel vraagtekens en misschienen ...
  Overigens heeft iedereen in Nederland recht op een dak boven het hoofd en op voedsel ...

  reageer
 • Thomas

    Di 26 juni 2018 Dinsdag 26 juni 2018

  Wow, de gemeente mag aan de bak met zoiets.... Eerst aangifte doen tegen de stichting en de drie ton gestolen subsidies terugvorderen. Daarna handhaven en het kamp illegalen ruimen...

  Hoewel, als de gemeente goed doorpakt moet dat in een paar weken kunnen.

  reageer
 • Wesley

    Di 26 juni 2018 Dinsdag 26 juni 2018

  Drie ton ontvangen en je bouwproject door illegalen laten bouwen. Laat me raden mevrouw zelf rijdt zeker een dikke BMW. En die oproepjes voor gezinnen die niks te eten hebben in Oosterwold. Komt datbook daar vandaan?

  reageer
 • Marjan Smit

    Di 26 juni 2018 Dinsdag 26 juni 2018

  Mevrouw rijdt NIET in een dikke BMW Wesley. Integendeel. Kom gerust eens kijken in een van de BuurT-Thuizen dan kun je met eigen ogen zien wat we daar doen.

 • Lees ik dat goed

    Di 26 juni 2018 Dinsdag 26 juni 2018

  " er wonen alleen bouwvakkers" maar is dat een opmerking die past in de rest vh verhaal ? Het lijkt dat er iets vreemds ad hand is.

  reageer
 • Mohammed Bazichi

    Di 26 juni 2018 Dinsdag 26 juni 2018

  Helemaal eens met arme Almeerder, denk eerst eens aan onze eigen arme mensen !!!

  reageer
 • Irene veenstra

    Vr 29 juni 2018 Vrijdag 29 juni 2018

  Begin dan bij jezelf in plaats van te klagen.

 • Lexxie

    Di 26 juni 2018 Dinsdag 26 juni 2018

  Als het nu niet aangepakt wordt zal het zich gaan uitbreiden als een olievlek zie we are here in Amsterdam.
  Gaat de gemeente lees inwoners een hoop geld kosten en het gaat al zo lekker.
  Maar wie weet gaan ze op het flopriade terrein neer strijken.

  reageer
 • Mark

    Di 26 juni 2018 Dinsdag 26 juni 2018

  Illegaal is illegaal. Niemand heeft het over het echte probleem. Moslims hebben vanwege hun geloof enorm veel kinderen. Let maar op. Die vrouwelijke vluchtelingen zijn altijd zwanger.
  Ze hebben hun eigen land onbruikbaar gemaakt door de enorme bevolkingsgroei. Al die goede doel acties maken het probleem maar groter.
  Uiteindelijk stroomt heel Afrika leeg. En uiteindelijk krijgen we hier ook wat ze daar ook hebben gecreëerd. Veel te veel mensen en te weinig eten. Een woning kun je niet vinden. Overal zijn wachtlijsten. AOW duurt steeds langer. Bejaardentehuizen gaan dicht.
  Ons land gaat snel achteruit. De politici hebben veel geld om in mooie wijken te wonen maar ik moet tussen al die overlast gevende gasten wonen.

  reageer
 • Jan

    Di 26 juni 2018 Dinsdag 26 juni 2018

  Mark,
  Het is leuk dat AOW steeds langer duurt, betekent dat je steeds ouder wordt.
  Sul.

 • Karel

    Ma 25 juni 2018 Maandag 25 juni 2018

  En de sportles voor gehandicapten moet stoppen door minder subsidie. Wie kan dat uitleggen?

  reageer
 • Stevie

    Ma 25 juni 2018 Maandag 25 juni 2018

  De gevolgen van falend beleid.

  reageer
 • Marjan Smit

    Ma 25 juni 2018 Maandag 25 juni 2018

  Als Inspiratie Inc deze groep geen eten geeft, wie geeft ze dan eten?
  Ben heel erg benieuwd naar de oplossing die het CDA van mevrouw Hilten heeft voor de mensen in deze verdrietige situatie.
  Kent mevrouw het verhaal van de barmhartige Samaritaan? Denk het wel, of nee, ik denk het niet...

  reageer
 • Ally

    Di 26 juni 2018 Dinsdag 26 juni 2018

  Inspiratie Inc. Laat ze bouwen.....maar kan ze geen eten geven? Iedereen legaal in Nederland kan een uitkeringkrijgen. Maar dan mag je geen betaald werk verrichten...of wat daaraan gelijk staat.... is een raar verhaal dit. Zowel de situatie als het ' journalistieke ' stuk.

 • Thomas

    Di 26 juni 2018 Dinsdag 26 juni 2018

  De oplossing is toch duidelijk? Ze moeten uitgezet worden en een toekomst opbouwen in hun land van herkomst.

  Iedereen die hen hier wil houden is harteloos; er is hier geen toekomst omdat ze hier niet mogen verblijven.

 • Richard

    Ma 25 juni 2018 Maandag 25 juni 2018

  De procedure lijkt me vrij simpel. Asielprocedure volgen en uitzetten als uitgeprocedeerd.

  Voorzien van een tentje en voedsel lijkt me geen sterk plan, subtiel gebracht.

 • Arme Almeerder

    Ma 25 juni 2018 Maandag 25 juni 2018

  Kunnen we nu eens ophouden met dit soort politiek correct geouwehoer van 'ongedocumenteerde' asielzoekers.

  Dit zijn ILLEGALEN! Punt.

  Mensen die geen recht hebben op een verblijf in Nederland. Mensen die GEEN VLUCHTELING zijn, maar economische gelukszoekers. Mensen die uitgezet dienen te worden. En dit soort policor figuren met een messias complex zoals Stichting Inspiratie lopen enkel de rechtsgang te frustreren!

  Weet u wat verdrietig is? Dat er Nederlandse kinderen zijn die onder de armoedegrens leven en met honger naar bed gaan. En dat de gemeente allerlei subsidies verstrekt aan organisaties om dat soort kinderen en anderen te helpen. En ipv Nederlandse kinderen te helpen, dit soort wetsovertreders het hand boven het hoofd houd. Schandalig!

  Intrekken dus die subsidie. Wat een triest land is Nederland geworden waar je eigen mensen helpen als racisme wordt gezien. En waar wetsovertreders geholpen worden met het naar de klote helpen van onze rechtstaat!

  reageer
 • Yuliy Valenko

    Di 26 juni 2018 Dinsdag 26 juni 2018

  U zou eens moeten leren van bepaalde Nederlanders die wel fatsoen hebben en in tegenstelling, gastvrij zijn.

  Heb je enig idee hoeveel geld er in dit kikkerlandje ligt opgeslagen? Enig idee hoeveel er aan onzin-onderhoud wordt uitgegeven?

  Dit betreft mensen. Illigaal of niet. En jij hebt het over racisme. Doe normaal.

 • Lees ik dat goed

    Di 26 juni 2018 Dinsdag 26 juni 2018

  "Waar je eigen mensen helpen als racisme wordt gezien" ik zou niet weten waar dat zo is.

 • Jens

    Ma 25 juni 2018 Maandag 25 juni 2018

  mevrouw Amal Abbas weet precies wat hier speelt. Ze heeft de gemeente heel slim bespeeld, contacten genoeg. 3 ton ontvangen, tijd dat iemand eens uitzoekt waar dat EXACT voor is gebruikt...

  reageer
 • Willem

    Ma 25 juni 2018 Maandag 25 juni 2018

  Duidelijk dus CDA vindt het verdrietig maar grijpt keihard in

  reageer
 • peter

    Ma 25 juni 2018 Maandag 25 juni 2018

  ik ging er altijd vanuit dat je niet zo maar een camping mag opzetten.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert