CDA maakt zich zorgen over mensen in tentenkamp Oosterwold

ALMERE • Ma 25 juni 2018 | 22:05 • Maandag 25 juni 2018 | 22:05

Het CDA in Almere maakt zich zorgen over een groep mensen die in tenten en caravans wonen in de wijk Oosterwold. Op Facebook verschenen de afgelopen weken verschillende video's waarin oproepen werden gedaan om voedsel in te zamelen voor zo'n 100 volwassenen en kinderen. Het zou gaan om 'ongedocumenteerde' asielzoekers en daklozen. Zij leven in een tentenkamp op grond van Stichting Inspiratie Inc.. De organisatie bouwt in Oosterwold een 'werelddorp' met woningen, appartementencomplexen en een buurthuis.  

Lesley van Hilten van het CDA is zelf gaan kijken op de locatie en stelt nu vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Want volgens de partij verkeert deze groep mensen op dit moment 'onnodig in een verdrietige situatie'. Omdat onduidelijk is wie er nu in de tenten en caravans verblijven, wil het CDA met de vragen alle feiten boven tafel krijgen zodat we weten over welke groep het gaat.  

Geen opvang in Oosterwold


Amal Abbas, oprichter van Stichting Inspiratie Inc, laat in een reactie weten dat er geen sprake is van een opvang. Volgens haar wonen er alleen bouwvakkers in de tenten op het terrein die daar werken om huizen te bouwen in Oosterwold. Verder is de oprichter verbaasd over het bezoek van Van Hilten. "Ik heb haar niet gezien op deze locatie dus ik weet niets van een bezoek." 

Zeer verdrietige situatie


"Het is een zeer verdrietige situatie. De mensen verblijven in zeer oude en kleine caravans. Het is geen omgeving voor kleine kinderen of gezinnen. Het is een uitzichtloze situatie en het is absoluut geen oplossing voor welke groep dan ook. Of het nu gaat om gezinnen met een verblijfstatus of niet", aldus Lesley van Hilten van het CDA. Er moet volgens de partij zo snel mogelijk een passende oplossing komen voor hen. 

Mocht de groep inderdaad bestaan uit uitgeprocedeerde asielzoekers, dan vraagt het CDA zich af wat dat betekent voor de subsidie van organisatie Inspiratie Inc.. De organisatie ontving van de gemeente Almere geld voor verschillende maatschappelijke projecten. "Het niet hebben van een verblijfstatus is niet strafbaar, dus in die zin doet de organisatie niets strafbaars, maar ze belemmeren wel de uitvoer van de wet vreemdelingen en dat moet volgens mij niet kunnen als je een organisatie bent die subsidie ontvangt."

Alleen voedsel ophalen


Volgens Abbas komen er wel asielzoekers in Oosterwold om voedsel op te halen. "Het is een van onze breng- en ophaallocaties." De mensen in de video's op Facebook zijn dan ook mensen die helpen met het inzamelen en het komen ophalen. De gemeente neemt volgens Abbas geen verantwoordelijkheid in het voorzien van voedsel van zowel gedocumenteerden en ongedocumenteerden asielzoekers en daarom roept Inspiratie Inc mensen op om eten te doneren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel