Wethouder Rein Zijlstra verlaat na 20 jaar de lokale politiek

ZEEWOLDE • Wo 27 juni 2018 | 20:04 • Woensdag 27 juni 2018 | 20:04

We betaalden nog met de gulden, Wim Kok was minister president en Rein Zijlstra wilde Zeewolde veranderen. In 1998 wilde en een nieuwe lokale partij meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Leefbaar Zeewolde was nieuw en werd in '98 de verrassing van de verkiezingen. De nieuweling haalde de meeste zetels binnen. Voor Rein Zijlstra betekende dat de start van zijn politieke carrière. Nu, twintig jaar later neemt hij afscheid.  

''Ik had nooit gedacht dat ik in de politiek terecht zou komen.'' Dat zegt Zijlstra. Hij zat bij een actiegroep met een politieke ambitie. De groep wilde de groei van Zeewolde inperken. Aan Rein Zijlstra werd gevraagd of hij ook op de kieslijst wilde komen. ''Doe mij maar op een onverkiesbare plek.'' was het antwoord van Zijlstra. Hij werd op de vijfde plek gezet. ''Maar verdorie, we haalden vijf zetels en daar zit je dan.''

In de jaren die volgden werd Zijlstra fractievoorzitter van zijn partij en de laatste acht jaar was hij wethouder. In laatst genoemde functie kreeg hij de atletiekbaan op zijn bordje. Het bleek een hoofdpijndossier dat lang in de lokale politiek is besproken. Maar er kwam een doorbraak en de aanleg van een atletiekbaan kon beginnen. Voor Zijlstra is dit een van de hoogtepunten in zijn carrière. 

Het dieptepunt waren de bestuurlijke crises die het dorp kende. ''In de tijd dat ik in de gemeenteraad zat, zaten we grofweg gezegd twee jaar in de coalitie en daarna twee jaar in de oppositie. En dat dan om en om. Er viel nog wel eens een college.'' Zijlstra voegt er wel aan toe dat hij er geen nachten van wakker heeft gelegen. 

Zwarte gat


De pensioengerechtigde leeftijd heeft Rein Zijlstra inmiddels ruim overschreden. ''Ik ga met pensioen.'' Zegt de wethouder. hij maakt zich geen zorgen om in een zwart gaat te raken. ''Er is genoeg te doen in Zeewolde. Ik ben een jaar geleden begonnen met hardlopen en dat vergt ook wat tijd. Ik denk dat dit zwarte gat in ieder geval de komende maanden niet gaat voordoen. En anders zien we wel. 

Donderdagavond worden de nieuwe wethouders geïnstalleerd. De enige nieuwe naam in het college is Ewout Suithoff van de ChristenUnie. De drie andere wethouders, Winnie Prins, Egge Jan de Jonge en Wim van der Es,  zijn momenteel ook al wethouder in Zeewolde. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel