Vossen, reeën, egels en marters sluipen door de tuinen

ALMERE • Do 28 juni 2018 | 12:11 • Donderdag 28 juni 2018 | 12:11

Wat sluipt er door de tuinen van Almere wanneer de bewoners slapen? Dat is door Landschapsbeheer Flevoland onlangs onderzocht. In 60 Almeerse tuinen werden camera's geplaatst om te zien welke dieren er door de tuinen lopen.

Inmiddels zijn de beelden bekeken en Arda van der Lee van Landschapsbeheer Flevoland is blij verrast met de resultaten. "We zagen onder meer vossen en egels, zoals we hadden verwacht. Maar ook reeën, steen- en boommarters kwamen we tegen op de beelden." De meeste dieren kwamen volgens Van der Lee voor in de tuinen aan de rand van de stad, waar veel bosrijk gebied is. 

Marters


Vooral de waarneming van de boommarter is volgens Van der Lee bijzonder. "Boommarters zijn er niet zo heel veel. Deze dieren zijn weer op de weg terug, maar zijn vaak het slachtoffer van het verkeer", legt ze uit. "Dus het is mooi om te zien dat ze weer in de bossen van Almere te vinden zijn." 

Anders dan de boommarter is de steenmarter juist weer een diertje dat je minder graag wilt zien. "Steenmarters kunnen voor overlast zorgen. Ze zitten vaak onder een motorkap aan leidingen te knagen omdat daar een soort visolie voor gebruikt wordt. Die vinden ze erg lekker." Toch is het bijzonder om ze op de beelden waar te nemen, want volgens de gemeente zijn er weinig meldingen van het dier binnengekomen. 

Zeewolde


Vorig jaar werd er al gekeken naar de dieren die in de tuinen van Lelystad lopen en volgend jaar is Zeewolde aan de beurt. "Bewoners kunnen zich binnenkort bij ons aanmelden." 

In het najaar hoopt Lanschapsbeheer weer in Almere te kunnen filmen. "We verwachten dat dieren in de winterperiode richting de bebouwde kom trekken. Dan kunnen we zien of dat zo is en of er andere dieren te zien zijn", vertelt Van der Lee. 

Beelden


Bekijk hier de beelden van Landschapsbeheer Flevoland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel