Burgemeester Weerwind: Nederlander weet te weinig over slavernij

ALMERE • Do 28 juni 2018 | 19:21 • Donderdag 28 juni 2018 | 19:21

Inwoners van Nederland weten te weinig over het slavernijverleden. Dat zegt burgemeester Franc Weerwind van Almere. De burgemeester voegt er aan toe dat er de laatste 10 jaar wel meer aandacht is voor dit onderwerp. Zaterdag wordt in zijn stad voor het eerst een slavernijherdenking gehouden. 

"Het zijn zwarte bladzijden uit de geschiedenis van Nederland, maar laten we het bespreekbaar maken", zegt de Almeerse burgemeester. Hij vindt het belangrijk dat er nu ook in zijn stad een eigen herdenking komt. 

De herdenking in Almere wordt gecoördineerd door Anneke Dalger. Ze is een geboren Surinaamse en stamt af van slaven. "Ik vind het heel belangrijk dat heel Nederland dit gaat herdenken." Inmiddels woont Dalger meer dan veertig jaar in Nederland. Ze maakt zich hard voor meer besef van het slavernijverleden in de Nederlandse historie. ''Het is per slot van rekening een gezamenlijke geschiedenis. Het is weliswaar onderbelicht maar het wordt tijd dat het verteld wordt zoals het is.''

''Het zijn zwarte bladzijden uit de geschiedenis van Nederland, maar laten we het bespreekbaar maken.''

— burgemeester Franc Weerwind over slavernij

Een menselijk bestaan


Burgemeester Franc Weerwind is zelf geboren in Amsterdam maar voelt zich verbonden met zijn Surinaamse afkomst. Ook zijn familie stamt af van slaven die op plantages in Suriname moesten werken. ''Van mijn oma hebben we de verhalen gekregen over wat er op de plantages gebeurden. Hoe gezinnen uit elkaar gescheurd werden, hoe verminkingen plaatsvonden als slaven hun vrijheid zochten om wel een menselijk bestaan te krijgen.''

Anneke Dalger is het met de burgemeester eens om meer kennis over te brengen. ''Ik vind persoonlijk belangrijk dat heel Nederland weet wat deze geschiedenis gebracht heeft in het heden. 

Keti Koti


Dit jaar wordt voor het eerst 'Keti Koti' gevierd. Dat is Surinaams voor 'ketenen gebroken'. De herdenking in Almere begint zaterdag om 11:00 in het stadhuis. Daar worden toespraken gegeven en treedt een koor op. Even voor 13:00 uur is de herdenking afgelopen en start de optocht vanuit het stadhuis naar de esplanade. 

De NOS heeft vorig jaar een video gemaakt over slavernij in Nederland. 

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel