Onderzoek naar prostaatkanker met patiënten uit Flevoland

ALMERE • Vr 29 juni 2018 | 12:48 • Vrijdag 29 juni 2018 | 12:48

Mannen in Flevoland met de diagnose prostaatkanker kunnen meedoen aan een onderzoek naar de relatie tussen deze ziekte en voeding. In het bijzonder gaat het om de vraag wat de invloed van sommige groenten zijn op deze ziekte.

De initiatiefnemer is het platform Patiënt en Voeding, die het Erasmus Medisch Centrum (EMC) in Rotterdam voor het onderzoek wist te interesseren. Ook werd een groep Westlandse tuinders bij het project betrokken, die op zijn beurt de Flevo Campus inschakelde. Die laatste is een van de financiers van het onderzoek. 

Werking in laboratoria bewezen


De onderzoekers zoeken prostaatkankerpatiënten bij wie medisch ingrijpen op korte termijn niet nodig is. In het onderzoek wordt bloed onderzocht op de aanwezigheid van stoffen waarvan in laboratoria is bewezen dat ze een remmende werking hebben op prostaatkanker.

De 225 deelnemers worden verdeeld in drie groepen. Twee volgen een dieet, waarvan één de instructie krijgt om gezond te eten. Een tweede groep moet zich houden aan een dieet met tuinbouwproducten die rijk zijn aan stoffen die prostaatkanker mogelijk tegengaan. De resultaten worden vergeleken met een controlegroep waarvoor geen dieet geldt.

Teeltprogramma aanpassen


De deelnemers worden onderzocht op de mate waarin remmende stoffen in het bloed voorkomen. Het gaat vooral om lycopeen. “Als we die stof in het bloed terugzien, betekent dit de mogelijkheid dat het positief is voor het bedwingen van prostaatkanker,” zegt professor Chris Bangma van het EMC.

De tuinbouwwereld kan daarop zijn teeltprogramma aanpassen door groenten te kweken met lycopeen. Onder andere tomaten en paprika’s zijn rijk aan deze stof, zegt Natasja van der Lely van een groep tuinders die zich sterk maakt voor gezonde voeding. "Maar sommige soorten bevatten meer lycopeen dan anderen. Die gaan we verwerken in diëten die we aan patiënten willen aanbieden.” 

Onderzoek zal voorlopig niets bewijzen


De onderzoekers spreken over een pilot, die mogelijk een aanzet wordt voor een grotere studie. Voorlopig is nog niets bewezen en dat zal ook in dit onderzoek niet gebeuren. Wel wordt gehoopt de kennisontwikkeling over de relatie tussen voeding en prostaatkanker op gang te brengen.

Mannen die aan het onderzoek mee willen doen, kunnen zich aanmelden bij Platform Patiënt en Voeding.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel