Slib weggehaald rondom Batavia

LELYSTAD • Wo 4 juli 2018 | 19:38 • Woensdag 4 juli 2018 | 19:38

Een baggerschuit heeft in opdracht van Rijkswaterstaat slib rondom de Batavia in Lelystad uitgebaggerd. Dat meldt Batavialand via Facebook. Het slib moest verwijderd worden om het schip te kunnen keren.

De Batavia wordt elke twee jaar om zijn as gekeerd. Dit is efficiënter voor het onderhoud, omdat ze vanaf het water niet goed genoeg bij het schip kunnen. Daarnaast worden op die manier de nadelige effecten van bijvoorbeeld zon of regen gelijkmatiger over het schip verdeeld. 

Vorig jaar april mislukte een poging om het schip te keren door de ophoping van het slib. Het kostte even tijd voordat het slib verwijderd kon worden.  "Voor het baggeren moet rekening gehouden worden met onder meer het waterpeil en de inzetbaarheid van de baggerschuiten," zegt Hans Maris van Batavialand, "Daarom hebben we tot na de winter gewacht. Zodat we nu ook zo snel mogelijk het schip kunnen draaien."

Het is nog niet bekend wanneer ze de Batavia daadwerkelijk gaan keren. "Dat is afhankelijk van de beschikbaarheid van de sleepboten," aldus Maris. Later dit jaar worden dan ook de masten weer teruggeplaatst.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel