Provincie komt gemeenten niet tegemoet met zonne-energie

FLEVOLAND • Wo 4 juli 2018 | 21:46 • Woensdag 4 juli 2018 | 21:46

De provincie is niet van plan gehoor te geven aan de oproep van de zes Flevolandse gemeenten om meer landbouwgrond beschikbaar te stellen voor zonne-energie. Dat zei gedeputeerde Jan de Reus woensdagavond in het provinciehuis. Daar werd gesproken over de ‘Structuurvisie Zon’, die de afgelopen weken ter inzage lag. 

In de visie is opgenomen dat er een maximum van 1000 hectare landbouwgrond gebruikt mag worden voor zonnepanelen. Dit aantal van 1000 hectare is vastgesteld door een meerderheid van de provinciale politieke partijen, en dus wordt er niet toegegeven aan de wens van de gemeenten. 

Panelen op daken een stuk belangrijker


De plannen om meer zonne-energie op te wekken maken onderdeel uit van de ambitie om Flevoland in 2030 energieneutraal te hebben. Naast het verminderen van het energiegebruik en het opwekken van meer windenergie moet 15 'petajoules' worden opgewekt door middel van zonne-energie.

Van dat totaal aan zonne-energie komt 1/3e voor rekening van panelen op landbouwgrond. Het overgrote meerendeel, 2/3e, moet opgewekt worden door zonnepanelen op daken.

“Hoe meer je in het buitengebied doet, hoe minder je in de stad hoeft te doen,” zegt De Reus als hem gevraagd wordt naar een mogelijke reden waarom gemeenten extra panelen in het buitengebied willen. 

Tulpenbollen


Vanuit Provinciale Staten is er de afgelopen tijd kritiek gekomen op het opofferen van vruchtbare landbouwgrond voor het opwekken van energie. Gedeputeerde De Reus plaatste de aantallen waar het nu om gaat in perspectief, en maakte een vergelijking met tulpenbollen. Daar wordt nu 3500 hectare voor gebruikt, en die grond is dus ook niet meer bruikbaar voor de voedselproductie.

Foto: elk vakje op deze kaart is 100 hectare. Verspreid over Flevoland mogen dus maximaal 10 vakken gevuld worden met zonnepanelen.

Elk vakje is 100 hectare. Tien vakjes mogen dus gevuld worden met zonnepanelen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel