Evaluatie belevingsvlucht: méér geluid dan vooraf berekend

LELYSTAD • Ma 9 juli 2018 | 13:48 • Maandag 9 juli 2018 | 13:48

Tijdens de belevingsvlucht die is gehouden om de vliegroutes van Lelystad Airport zicht- en hoorbaar te maken is méér geluid waargenomen dan is berekend in de Milieueffectrapport van het vliegveld. Dat blijkt uit de officiële evaluatie van de belevingsvlucht, die vandaag is aangeboden aan de minister.

De regiegroep van omwonenden, die de vlucht heeft gecoördineerd, wil daarom dat er nader onderzoek wordt gedaan naar de verwachte geluidsoverlast. De maximaal waargenomen geluidsniveau’s lagen ongeveer 3 decibel hoger dan op papier berekend. Op sommige plekken was er een uitschieter naar 7 á 8 decibel.

Van Nieuwenhuizen zegt dat ze laat kijken naar het verschil tussen de metingen van deze vlucht en de berekeningen. De minister gaat deskundigen vragen naar een verklaring.

Enquête 


Naast de feitelijke metingen van het aantal decibel is ook onderzocht hoe mensen de vlucht hebben ervaren. Ruim 6000 mensen hebben aan een online vragenlijst meegewerkt. Ongeveer 2/3 van de deelnemers heeft het vliegtuiglawaai als storender ervaren dan het meest storende geluid in hun omgeving.

Flevolander ervaren minder overlast


Opvallend is dat Flevolanders die de vlucht hebben ervaren milder zijn dan mensen in andere regio's. "Mogelijk is men in Flevoland meer gewend aan vliegverkeer door de nabijheid van Lelystad Airport,” zo staat in de evaluatie. Een andere verklaring die wordt gegeven is dat mensen in de directe omgeving van het vliegveld mogelijk meer oog hebben voor de voordelen van de luchthaven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel