Elfwegentocht; met de fiets in plaats van met de auto

NOORDOOSTPOLDER • Ma 9 juli 2018 | 16:55 • Maandag 9 juli 2018 | 16:55

Elektrische fietsen, tandems, ligfietsen, maar ook een verdwaalde gewone fiets. Een bonte stoet fietste maandag - tegen de wind in - van Noordoostpolder naar het Friese Lemmer. Het is een onderdeel van de Elfwegentocht. Die is in Friesland georganiseerd om mensen in twee weken tijd zo veel mogelijk fossielvrij te laten rijden. 

De Elfwegentocht is een intitiatief van Friese jongeren om te laten zien hoe je op andere manier kunt reizen, zegt organisator Marjan Minnesma. Ooit willen deze jongeren namelijk zelf ook een Elfstedentocht schaatsen, en dat gaat alleen lukken als we met elkaar minder fossiele brandstoffen gaan gebruiken en duurzame vervoersmiddelen kiezen. 

"Leaseauto's elektrisch, dat is winst!"

— Marjan Minnesma, Elfwegentocht


Ook Flevolanders doen mee en reizen een dag met een fossielvrij vervoermiddel: de fiets. Onderweg naar het Friese Lemmer bezoekt de stoet allerlei duurzame initiatieven in Flevoland. Zo werd er aandacht besteed aan zonneceldakpanelen in Urk en werd het windpark Noosdoostpolder bezocht. 

Druppel op gloeiende plaat?


Het klinkt leuk zo'n initiatief, maar wat gebeurt er na deze twee weken duurzaam reizen? Marjan Minnesma ziet het positief in. Er is nu al een gedragsverandering te zien bij de deelnemers: "mensen zagen het eerst als een sport om het twee weken lang zo goed mogelijk doen. Maar ze merken ook dat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is. Bedrijven denken er nu bijvoorbeeld aan om de volgende leaseauto's elektrisch te laten zijn en een fietsplan voor de medewerkers in te zetten. Dat is winst!"

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel