Door het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen komen lokale kenmerken in verdrukking
Maagdelijke poldergrond geeft wijn unieke smaak terug
De Duitse experts willen natuurlijke gisten destilleren uit geplette druiven.
Flevolandse stempel op internationale wijnwereld
De biologische wijngaard van Slivia Anthonj in Lelystad is het domein van Duitse onderzoekers die wijnen weer hun regionale karakter willen geven.
Door het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen zijn overal ter wereld de plaatselijke kenmerken in verdrukking gekomen. De wijngaard van Anthonj is nog maagdelijk, waardoor de druiven die daar groeien de natuurlijke smaak hebben van de Flevolandse bodem..
Subsidie van 230.000 euro
Dat maakt het bedrijf aan de Bronsweg tot de gedroomde onderzoeksplek voor de experts van de Weincampus in Neustadt. Ze kunnen hier aan de slag met een subsidie van 230.000 euro van de provincie Flevoland en de EU.
Het draait om gisten, die de smaakmakers zijn bij de wijnproductie. Deze micro-organismen komen vrij bij het pletten van de druiven en geven de drank hun lokale kenmerken. Maar onder invloed van kunstmest en andere middelen, is hun kracht sterk afgenomen. Daarom voegen wijnboeren kunstmatige gisten toe.
"Kweekgisten zijn net annabolica"
Het gevolg is dat wijnen steeds meer op elkaar gaan lijken, zegt Anthonj. “Je kunt de industriële kweekgisten vergelijken met annabolica in de sport, die winnen het van de natuurlijk gisten.”
Maar dus niet in haar wijngaard, waar de gisten dankzij de onbedorven grond nog sterk genoeg zijn om wijn te maken zonder gist uit een zakje. Anthonj: “Daarmee hebben we een genetische vingerafdruk, die een referentie is voor de reconstructie van natuurlijke gistprofielen."
Wijn krijgt lokale karakter terug
De Duitse experts gebruiken dit bij de ontwikkeling van een methode om natuurlijke gisten te destilleren uit geplette druiven. Als het zover is kunnen wijnboeren waar ook ter wereld een monster opsturen naar Neustadt en krijgen ze de oorspronkelijke wijngaardgist retour.
“Zo kunnen we alle boeren helpen hun wijn weer zijn lokale karakter te geven”, zegt Anthonj. “Het is grappig dat wij in Flevoland, hoewel we niets met wijn hebben, zo een stempel kunnen zetten op de wijnwereld.”
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Mysterie van de Ufo's boven Kuinderbos opgelost
BANT • Di 13 mei • Dinsdag 13 meiHet mysterie van de objecten die zondag boven het Kuinderbos door de lucht vlogen, is opgehelderd. Het blijken afdekdoeken van een aardbeienplantenkweker uit Baarlo te zijn. Die zit over de provinciegrens...
-
Jeugdinstellingen en gemeente willen geschillen in vier weken uitpraten
LELYSTAD • Di 13 mei • Dinsdag 13 meiDe gemeente Lelystad en drie organisaties op het gebied van jeugdbescherming gaan de komende vier weken om tafel om te proberen afspraken te maken over samenwerking. Ze volgen hiermee een oproep van de...
-
Deze natuurgebieden in de Oostvaardersplassen zijn weer open voor jou
LELYSTAD • Di 13 mei • Dinsdag 13 meiDe gebieden Kotterbos, Oostervaardersbos en De Driehoek in de Oostvaardersplassen zijn sinds dinsdag weer open voor publiek. Boswachter Hans-Erik Kuypers heeft de hekken gesloten voor de dieren die er...