Door het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen komen lokale kenmerken in verdrukking
Maagdelijke poldergrond geeft wijn unieke smaak terug
De Duitse experts willen natuurlijke gisten destilleren uit geplette druiven.
Flevolandse stempel op internationale wijnwereld
De biologische wijngaard van Slivia Anthonj in Lelystad is het domein van Duitse onderzoekers die wijnen weer hun regionale karakter willen geven.
Door het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen zijn overal ter wereld de plaatselijke kenmerken in verdrukking gekomen. De wijngaard van Anthonj is nog maagdelijk, waardoor de druiven die daar groeien de natuurlijke smaak hebben van de Flevolandse bodem..
Subsidie van 230.000 euro
Dat maakt het bedrijf aan de Bronsweg tot de gedroomde onderzoeksplek voor de experts van de Weincampus in Neustadt. Ze kunnen hier aan de slag met een subsidie van 230.000 euro van de provincie Flevoland en de EU.
Het draait om gisten, die de smaakmakers zijn bij de wijnproductie. Deze micro-organismen komen vrij bij het pletten van de druiven en geven de drank hun lokale kenmerken. Maar onder invloed van kunstmest en andere middelen, is hun kracht sterk afgenomen. Daarom voegen wijnboeren kunstmatige gisten toe.
"Kweekgisten zijn net annabolica"
Het gevolg is dat wijnen steeds meer op elkaar gaan lijken, zegt Anthonj. “Je kunt de industriële kweekgisten vergelijken met annabolica in de sport, die winnen het van de natuurlijk gisten.”
Maar dus niet in haar wijngaard, waar de gisten dankzij de onbedorven grond nog sterk genoeg zijn om wijn te maken zonder gist uit een zakje. Anthonj: “Daarmee hebben we een genetische vingerafdruk, die een referentie is voor de reconstructie van natuurlijke gistprofielen."
Wijn krijgt lokale karakter terug
De Duitse experts gebruiken dit bij de ontwikkeling van een methode om natuurlijke gisten te destilleren uit geplette druiven. Als het zover is kunnen wijnboeren waar ook ter wereld een monster opsturen naar Neustadt en krijgen ze de oorspronkelijke wijngaardgist retour.
“Zo kunnen we alle boeren helpen hun wijn weer zijn lokale karakter te geven”, zegt Anthonj. “Het is grappig dat wij in Flevoland, hoewel we niets met wijn hebben, zo een stempel kunnen zetten op de wijnwereld.”
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Drukste maand van het jaar voor slagerij Nice to Meat
ALMERE •De drukste maand van het jaar staat voor de deur voor de Almeerse slagerij Nice to Meat. Met de komende feestdagen stapelen de bestellingen zich op. Het familiebedrijf bestaat bijna 130 jaar en is wee...
-
Vermeende Lelystadse stalker moet terug de cel in
LELYSTAD •Een 20-jarige Lelystedeling moet weer terug naar de gevangenis. Dat heeft de rechtbank in Lelystad dinsdag bepaald. De man wordt een waslijst aan misdrijven verweten. Toch mocht hij dit voorjaar zijn...
-
Fysiotherapiecentrum failliet, cliënten nog een maand behandeld
ALMERE •Het Preventiecentrum Almere op bedrijventerrein Randstad is failliet verklaard. Er werken zo'n tien fysiotherapeuten en is daarmee één van de grootste centra in de regio. Een curator gaat op zoek naar...