Drie medewerkers Aviodrome gewond bij vliegtuigcrash Zuid-Afrika

LELYSTAD • Di 10 juli 2018 | 17:31 • Dinsdag 10 juli 2018 | 17:31

Een historisch vliegtuig dat begin juni werd geschonken aan luchtvaartmuseum Aviodrome is dinsdagmiddag neergestort in Zuid-Afrika. In het vliegtuig zouden ook drie medewerkers van het Aviodrome zitten. Volgens een woordvoerder zijn ze lichtgewond geraakt. 

Het vliegtuig, een zogeheten Convair 340, is neergestort op Moloto Road naast Wonderboom Airport. Daar was het vliegtuig net opgestegen. Volgens een journalist van de krant Pretoria Rekord is er iemand aan zijn verwondingen overleden. Zeker 19 mensen zijn gewond geraakt. De slachtoffers zijn in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht. 

"Bij het opstijgen van het vliegtuig was al rook te zien"

— Liam Ngobeni, Pretoria Rekord

Het is niet duidelijk waarom het vliegtuig is neergestort. De journalist: "Bij het opstijgen van het vliegtuig was al rook te zien. De piloot kon niet meer terugkeren naar het vliegveld. Het raakt vervolgens een aantal draden. Daarna is het een gebouw ingevlogen." Het toestel zou in etappes naar het museum in Lelystad worden gevlogen. 

Reactie Aviodrome
Het museum reageert op facebook op de crash. ''Ontzettend geschrokken zijn wij dat de Convair 340, het toestel dat binnenkort naar Aviodrome zou komen, tijdens het opstijgen van een testvlucht in Zuid-Afrika is neergestort. Onze prioriteit ligt nu bij het in veiligheid stellen van alle betrokkenen.'' Daarnaast laat Lisette Kars van het Aviodrome weten dat ze nog aan het uitzoeken zijn of er daadwerkelijk iemand overleden is aan zijn verwondingen als gevolg van de crash. Ook is de General Manager woensdagochtend vertrokken naar Zuid-Afrika om de medewerkers daar bij te staan.

Buitenlandse Zaken
Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon dinsdagavond nog niets zeggen over de slachtoffers. Volgens een woordvoerder heeft de ambassade in Zuid Afrika contact met de hulpinstanties 

Foto's en video: Twitter / @firstgroup_FRT

 

Deel artikel

reacties (6)

 • Ed

    Di 10 juli 2018 Dinsdag 10 juli 2018

  Treurig nieuws. Sterkte voor alle betrokkenen. Wat ik me afvraag: was deze vlucht enkel bedoeld om het toestel naar het aviodrome te krijgen om daar tentoongesteld te worden of was het plan om er in Nederland ook nog mee te gaan vliegen?

  reageer
 • Lelystedeling

    Di 10 juli 2018 Dinsdag 10 juli 2018

  Helaas al 1 dode te betreuren. Helaas is dit probleem niet opgemerkt bij alle motor testen.

  @arie, kijk bij redbull, daar vliegen ze met heel veel oude 'meuk'. Kwestie van onderhoud en goede inspectie en respect hebben voor het materiaal. Ongelukken kunnen ook gebeuren met moderne kisten, er is namelijk ook onlangs een (notabene) electrische kist naar beneden gekomen.

  reageer
 • Panda

    Di 10 juli 2018 Dinsdag 10 juli 2018

  Ik wens iedereen heel veel sterkte.
  Wat een verschrikkelijk nieuws

  reageer
 • Gebruiker

    Di 10 juli 2018 Dinsdag 10 juli 2018

  Deze reactie is verwijderd door de redactie

 • Rob

    Di 10 juli 2018 Dinsdag 10 juli 2018

  Hoop dat het met de inzittenden snel beter gaat, doodzonde dat het vliegtuig voor Aviodrome verloren is gegaan en hoop dat deze wel verzekerd was om de schade nog enigszins te compenseren.

  reageer
 • Alexandros

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  Inderdaad zonde dat ze nu alleen een staartvleugel en andere brokstukken als aandenken kunnen meenemen in plaats van een heel vliegtuig.

 • Frank

    Di 10 juli 2018 Dinsdag 10 juli 2018

  Dank je wel voor je reactie. Fijn dat de reactie van Arie B is verwijderd. De mensen waar het om gaat, zijn directe collega's van mij. Nogmaals dank

 • laat alle reacties zien
 • Pzaal

    Di 10 juli 2018 Dinsdag 10 juli 2018

  Waarom vloog die daar nog als die begin vorige maand is aangekocht?

  reageer
 • Rob

    Di 10 juli 2018 Dinsdag 10 juli 2018

  Omdat hij opgelapt moest worden voor de oversteek naar Nederland.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert