‘Ook Almere moet ja/ja-sticker krijgen voor reclamefolders’

ALMERE • Di 10 juli 2018 | 20:19 • Dinsdag 10 juli 2018 | 20:19

Als het aan de Partij voor de Dieren en GroenLinks ligt moeten Almeerders een ja/ja-sticker op hun brievenbus plakken om in het vervolg nog reclamefolders te ontvangen.

De twee partijen willen het huidige systeem omdraaien. Nu is het nog zo dat je juist een nee/nee-sticker of nee/ja-sticker moet plakken om te voorkomen dat je reclamefolders in de bus krijgt. 

Het systeem van de ja/ja-sticker wordt al een half jaar gebruikt in Amsterdam. Ook andere gemeenten hebben aangegeven interesse te hebben. 

Ongelezen in de papierbak


GroenLinks en de Partij voor de Dieren stellen dat veel mensen niet zitten te wachten op ongeadresseerd reclamedrukwerk en zeggen dat dit vaak ongelezen in de prullenbak belandt. Het invoeren van een ja/ja-sticker zorgt volgens de partijen ervoor dat het aantal kilo’s papier dat wordt verbruikt fors afneemt. Een Nederlands huishouden krijgt per jaar gemiddeld zo’n 34 kilo aan reclamefolders in de bus.

Verzet


Tegen de invoering van de ja/ja-sticker is veel verzet geweest van de reclamebranche. Die is van mening dat het de belangen van winkeliers schaadt. De rechter oordeelde eind vorig jaar dat Amsterdam de sticker echter gewoon mag invoeren. Ondertussen loopt nog wel een hoger beroep.

Mocht de lokale politiek later dit jaar instemmen met het plan dan blijven de huidige nee/ja en nee/nee-stickers gewoon gelden. Een nee/ja sticker betekent geen reclamedrukwerk en wel huis-aan-huisbladen. De nee/nee sticker betekent dat beide niet ontvangen worden. Een voordeur zonder sticker komt in de nieuwe plannen gelijk te staan aan een nee/nee sticker.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel