Eerste aardappelen gerooid voor Koninklijk Huis

MARKNESSE • Wo 11 juli 2018 | 12:52 • Woensdag 11 juli 2018 | 12:52

Met het rooien van de eerste lichting nieuwe aardappelen is het oogstseizoen in Noordoostpolder woensdagochtend officieel van start gegaan. Burgemeester Aucke van der Werff heeft in Marknesse de eerste aardappelen uit de grond gehaald. Het is een speciale oogst, want het eerste kistje gaat als geschenk naar de koninklijke familie in Wassenaar. 

Het rooien van de aardappelen kan dit jaar eerder beginnen dan andere jaren. Dat heeft te maken met de hoge temperaturen in mei en juni. De biologische teler van deze aardappelen, Danny Vermue, is vereerd dat zijn Vitabella’s naar de koninklijke familie gaan. Hij kreeg dat pas vorige week te horen, maar dat maakt voor de kwaliteit niet uit zegt Vermue, want zijn piepers zijn ‘altijd koningswaardig’.

Traditie


De burgemeester is te spreken over de smaak van de 'Vitabella's', zoals het ras heet: "We hebben er patat van gemaakt en ze smaken heerlijk. Ik kan het alleen maar aanraden". Sinds 2013 schenkt de gemeente Noordoostpolder de koninklijke familie jaarlijks het eerste kistje aardappelen. "We doen het voor de promotie", vertelt Van der Werff. "We willen graag dat Emmeloord gekend wordt door zijn aardappelen. We zijn niet voor niets 'World Potato City', we hebben hier de meeste kennis over pootaardappelen en consumptieaardappelen ter wereld". 

De burgemeester verwacht dat Willem-Alexander en zijn gezin het geschenk uit Noordoostpolder kunnen waarderen. "Ze stellen onze aardappelen bijzonder op prijs, elk jaar krijgen we een keurige bedankbrief, dus ze vinden ze zeker lekker!"

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel