Tweede dode na crash historisch vliegtuig

LELYSTAD • Wo 11 juli 2018 | 13:39 • Woensdag 11 juli 2018 | 13:39

De vliegtuigcrash in Zuid-Afrika met de historische Convair 340 van het Aviodrome in Lelystad heeft een tweede leven geëist. Het gaat om een Zuid-Afrikaan die aanwezig was in het gebouw waartegen het vliegtuig crashte. Dat laat de onderzoeksleider van de African Civil Aviation Authority (SACAA) weten die het ongeluk in Zuid-Afrika onderzoekt. 

Het toestel stortte dinsdag net na het opstijgen voor een testvlucht neer in de buurt van Pretoria. Aan boord zaten drie medewerkers van het Aviodrome in Lelystad. Volgens Lisette Kars van het luchtthemapark zijn zij lichtgewond geraakt. Zij hebben inmiddels het ziekenhuis verlaten.


Gewonden bijstaan


Er waren volgens het Aviodrome in totaal negentien mensen aan boord. Meteen na de crash bleek één inzittende omgekomen te zijn. Volgens het Aviodrome gaat het om een Zuid-Afrikaan die als technicus in de cockpit zat. De overige achttien inzittenden zijn licht- tot zwaargewond geraakt, net als tien mensen op de grond, aldus lokale media. Twee inzittenden liggen volgens het Aviodrome nog in kritieke toestand in het ziekenhuis. 

"Nog eens twee inzittenden liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis"

— woordvoerder Aviodrome

De General Manager van het Aviodrome is onderweg naar Zuid-Afrika om de gewonden bij te staan en meer informatie te verzamelen over de oorzaak van de crash. Het is nog onduidelijk wanneer het onderzoek naar het ongeluk is afgerond. 

Voor de medewerkers van het Aviodrome kwam de crash van dinsdag binnen als een shock. ''We hebben vanochtend direct iedereen bij elkaar geroepen.'' Zegt Lisette Kars van het Aviodrome. ''Natuurlijk is iedereen ontzettend geschrokken. Onderling probeert iedereen elkaar steun te geven.  

"Naar omstandigheden gaat het goed"


Lars Janssen zag het ongeluk gebeuren. Janssen zat niet aan boord, maar hij stond vanaf de grond het opstijgen te filmen in opdracht van het Aviodrome. De Convair 340 zou komende donderdag in etappes aan de reis naar Lelystad beginnen. Janssen laat weten dat "het naar omstandigheden goed gaat en dat nu alle energie wordt gestoken in het verwerken van de crash". Janssen is geregeld te gast in de middaguitzending van Omroep Flevoland om te praten over evenementen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel