Stadsbestuur overlegt over mogelijk vuurwerkverbod

ALMERE • Do 12 juli 2018 | 13:24 • Donderdag 12 juli 2018 | 13:24

Het stadsbestuur in Almere bespreekt na het zomerreces met de gemeenteraad hoe ze om willen gaan met vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in antwoord op vragen van GroenLinks. Op dit moment brengt het college in kaart hoe de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid worden uitgevoerd in de stad.

In hun rapport doet de Onderzoeksraad aanbevelingen voor een veiligere jaarwisseling. Volgens hen is "het letsel dat mensen oplopen door vuurwerk niet verenigbaar met het beoogde feestelijke karakter van oud en nieuw". Eén van de aanbevelingen is om vuurwerk afsteken te verbieden. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid liet onlangs weten de verantwoordelijkheid hiervoor bij gemeenten te willen leggen. Dit houdt in dat gemeenten zelf mogen bepalen of er in hun stad wel of geen vuurwerkverbod wordt ingesteld voor consumenten.

Georganiseerde show


Een mogelijk alternatief kan volgens de Onderzoeksraad zijn om zelf een vuurwerkshow te organiseren. In hun aanbevelingen schrijven ze: "Neem als gemeente de regie om te zorgen dat de jaarwisseling een sterker georganiseerd karakter krijgt."

In een eerder onderzoek van de gemeente Almere gaf een meerderheid van de respondenten aan voor een vuurwerkverbod te zijn. Ruim 60 procent van de ondervraagden gaf aan een volledig vuurwerkvrije stad, een centrale vuurwerkshow of een verbod op knalvuurwerk te willen. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel