Batavialand ongeschikt als archeologisch depot

LELYSTAD • Vr 13 juli 2018 | 11:42 • Vrijdag 13 juli 2018 | 11:42

Batavialand in Lelystad is ongeschikt als scheepsarcheologisch depot. Tot die conclusie komt de onafhankelijke Erfgoedinspectie, die een zorgvuldige omgang met beschermd cultuurgoed controleert.

De inspectie heeft geconstateerd dat Batavialand geen ruimte heeft waar nieuwe archeologische vondsten kunnen worden gecontroleerd op vuil, schimmel en ongedierte voordat ze worden opgeslagen. Batavialand beschikt verder niet over een ruimte waar temperatuur en vochtigheid geregeld kunnen worden om kwetsbare materialen te bewaren.

Verder is de vloer ongeschikt voor zware archeologische vondsten en is er geen plek voor opslag van nieuwe natte materialen. Ook is er te weinig personeel om kwetsbare objecten systematisch te controleren op achteruitgang en die eventueel te herstellen. Ook heeft Batavialand geen digitale tekeningen of digitale opgravingsdocumentatie.

Collectie overgenomen
Vorig jaar nam het Erfgoedpark Batavialand de collectie over van het Nederlands Instituut voor Scheepsvaartarcheologie. Het plan was om Batavialand op korte termijn aan te wijzen als scheepsarcheologisch depot. Maar uit het inspectierapport blijkt dat Batavialand daarvoor ongeschikt is. Onbekend is in hoeverre de huidige collectie al is aangetast door het huidige beleid. De inspectie wil zo snel mogelijk een plan van aanpak. 

Directeur Hans Maris van Batavialand erkent de tekortkomingen en hoopt de komende jaren tientallen miljoenen euro's aan subsidies en sponsorgeld binnen te halen om op termijn wel aan de eisen van de Erfgoedinspectie te kunnen voldoen. Overigens vertrekt Maris per 1 september bij Batavialand. Hij wordt de nieuwe directeur van De Meerpaal in Dronten.  

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (8)

 • Eric

    Vr 20 juli 2018 Vrijdag 20 juli 2018

  De basiseisen die voor archeologische depots gelden zijn al enkele jaren geleden vastgelegd in de Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie (KNA). Toen er men dus voor koos om samen te gaan met Batavialand heeft men dus blijkbaar gewoon bewust verzuimd om de huisvesting hier op aan te passen! De opmerkingen van de Erfgoedinspectie zijn zo te lezen niets meer dan een eenvoudige checklist van de punten die in het KNA staan geformuleerd. Het is dan ook werkelijk beschamend dat deze 'directeur' zelfs nog beweert blij te zijn dat hij kennis kan nemen van deze richtlijnen. Hoe kan hij hier in hemelsnaam zomaar mee wegkomen?

  reageer
 • Hans Eelman

    Wo 18 juli 2018 Woensdag 18 juli 2018

  Eindelijk iemand die toegeeft dat het een grote flop is. Hans Maris!
  De Monumentenraad heeft in 1985 al geadviseerd om het depot op Texel te starten; aansluitend aan de rede van Texel.

  reageer
 • Eric

    Vr 20 juli 2018 Vrijdag 20 juli 2018

  Uit dit filmpje blijkt in ieder geval dat deze heer Maris beslist over een groot theatertalent beschikt. Hopelijk is hij daarmee wel deskundig genoeg voor voor zijn functie bij de Meerpaal

 • Kogel

    Wo 18 juli 2018 Woensdag 18 juli 2018

  Eerst het verdwijnen van het Scheepsarcheologisch Museum in Ketelhaven, vervolgens het sluiten van de opvolger daarvan, het Scheepsarcheologisch Museum in Lelystad vlakbij Batavialand. Wat gebeurt hier allemaal? Worden de deskundigen op dit terrein wel serieus genomen?

  reageer
 • Evert K

    Vr 13 juli 2018 Vrijdag 13 juli 2018

  Hoe kan de beste man nu nog hopen op tientallen miljoenen extra voor Batavialand? Dat is makkelijk praten nu hij per 1 september Batavialand verlaat. Inderdaad, aanpakken deze man, letterlijk vastbinden aan die meerpaal en pas weer losmaken als de miljoenen er zijn.

  reageer
 • Klein

    Vr 13 juli 2018 Vrijdag 13 juli 2018

  Het is meer dan beschamend dat er op deze wijze wordt omgegaan met erfgoed en publieke middelen. En dan durven spreken over de hoop op enkele tientallen miljoenen extra!? Deze bestuurder dient aangepakt te worden voor wanbeleid. (Voordat hij gevlogen is en een ander de rotzooi kan opruimen, nog niet wetende wat er allemaal aangetroffen gaat worden!) Een schande dit hele project. En dat met belastinggelden, terwijl dit ruim bekend moet zijn geweest. De normen waren bekend, de eisen ook. Wanneer treedt er nu eens iemand bestuurlijk op in deze stad?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • DS

    Vr 13 juli 2018 Vrijdag 13 juli 2018

  Volgens mij staat er nog een parabool vormig gebouw leeg op loopafstand van Batavialand 😉

  reageer
 • Ij

    Vr 13 juli 2018 Vrijdag 13 juli 2018

  Ongelooflijk, eerst de boel overhevelen, met gevaar dat de zaken aangetast worden en dat dan als gijzelaar gebruiken om subsidiegeld op te strijken. Wie heeft er zitten slapen. Deze normen zijn bekend en men wist dus ook dat men er niet aan voldeed. Om zo om te gaan met ons erfgoed is schandalig.

  reageer
 • Benno Stokvis

    Vr 13 juli 2018 Vrijdag 13 juli 2018

  Exact! Geen Woorden Voor.
  En Maris vertrekt naar een (beter betaalde?) baan

 • Jelmer

    Vr 13 juli 2018 Vrijdag 13 juli 2018

  ach gewoon paar miljoen aan uitgeven...

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert