Batavialand ongeschikt als archeologisch depot

LELYSTAD • Vr 13 juli 2018 | 11:42 • Vrijdag 13 juli 2018 | 11:42

Batavialand in Lelystad is ongeschikt als scheepsarcheologisch depot. Tot die conclusie komt de onafhankelijke Erfgoedinspectie, die een zorgvuldige omgang met beschermd cultuurgoed controleert.

De inspectie heeft geconstateerd dat Batavialand geen ruimte heeft waar nieuwe archeologische vondsten kunnen worden gecontroleerd op vuil, schimmel en ongedierte voordat ze worden opgeslagen. Batavialand beschikt verder niet over een ruimte waar temperatuur en vochtigheid geregeld kunnen worden om kwetsbare materialen te bewaren.

Verder is de vloer ongeschikt voor zware archeologische vondsten en is er geen plek voor opslag van nieuwe natte materialen. Ook is er te weinig personeel om kwetsbare objecten systematisch te controleren op achteruitgang en die eventueel te herstellen. Ook heeft Batavialand geen digitale tekeningen of digitale opgravingsdocumentatie.

Collectie overgenomen


Vorig jaar nam het Erfgoedpark Batavialand de collectie over van het Nederlands Instituut voor Scheepsvaartarcheologie. Het plan was om Batavialand op korte termijn aan te wijzen als scheepsarcheologisch depot. Maar uit het inspectierapport blijkt dat Batavialand daarvoor ongeschikt is. Onbekend is in hoeverre de huidige collectie al is aangetast door het huidige beleid. De inspectie wil zo snel mogelijk een plan van aanpak. 

Directeur Hans Maris van Batavialand erkent de tekortkomingen en hoopt de komende jaren tientallen miljoenen euro's aan subsidies en sponsorgeld binnen te halen om op termijn wel aan de eisen van de Erfgoedinspectie te kunnen voldoen. Overigens vertrekt Maris per 1 september bij Batavialand. Hij wordt de nieuwe directeur van De Meerpaal in Dronten.  

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel