Provincie is hotspot voor biologische landbouw

FLEVOLAND • Do 19 juli 2018 | 10:26 • Donderdag 19 juli 2018 | 10:26

Flevoland is een hotspot op het gebied van de biologische landbouw. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Van de vijf Nederlandse gemeenten met de meeste biologische landbouwbedrijven liggen er drie in Flevoland. Het gaat om Dronten, Noordoostpolder en Lelystad. Flevoland telt volgens het CBS meer dan tweehonderd biologische bedrijven, ruim een tiende van alle bioboerderijen in Nederland.

Het aantal biologische bedrijven in Nederland was lange tijd redelijk stabiel, maar is volgens het CBS nu in een jaar tijd met bijna een vijfde toegenomen. Ook in Flevoland. Alleen op Urk zijn geen biologische boeren te vinden en in Almere is het aantal gelijk gebleven.

Concreet stapten er landelijk 245 boeren over naar biologische teelt. Het aantal gewone landbouwbedrijven nam vorig jaar in Nederland juist af.

Dronten


Dronten kent in absolute zin de meeste biologische landbouwbedrijven: 81. Daarmee maakt deze vorm van landbouw een vijfde uit van het totale aantal landbouwbedrijven in de gemeente. Vorig jaar kwamen er in Dronten 15 bioboeren bij. 

Melk


In een recent rapport concludeerde de stichting Bionext dat vooral de zuivelsector landelijk bezig is met een biologische inhaalslag. Meer dan de helft van de omschakelaars naar biologisch zou uit melkveehouders bestaan.

Volgens Bionext is het 'omschakelklimaat' sowieso gunstig, 'nu ook Nederlandse supermarkten als Albert Heijn en Jumbo zich duidelijk uitspreken in hun wens om op termijn alleen nog producten van minimaal Milieukeur-kwaliteit en meer biologische producten te willen verkopen'.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel