Waterpeil in vaarten tijdelijk omhoog vanwege droogte

FLEVOLAND • Vr 20 juli 2018 | 19:21 • Vrijdag 20 juli 2018 | 19:21

Het waterpeil in de Hoge Vaart, de Lage Vaart en een aantal vaarwegen in Noordoostpolder wordt tijdelijk met 10 centimeter verhoogd. Volgens het waterschap is dat nodig om de kwaliteit van het water in de vaarten goed te houden en omdat er vanwege de droogte op veel plekken in Flevoland extra beregend wordt.

Voor Oostelijk en Zuidelijk Flevoland geldt dat er de komende dagen minder water de polder uit wordt gepompt dan normaal. In Noordoostpolder wordt ook water vanuit het IJsselmeer binnengelaten.

"Een extreme situatie"


Droogtecoördinator Elmer Benjamin van het waterschap spreekt van een extreme situatie, die maar eens in de tientallen jaren voorkomt. De temperatuur van het water is de laatste weken opgelopen. Zonder extra maatregelen zou het risico op blauwalg en vissterfte flink toenemen.

Door het hogere waterpeil kunnen boeren langs de hoofdvaarten hun akkers extra beregenen. Op verschillende plekken in de polders pompt het waterschap het water nog verder door naar tochten en sloten. Zo wordt gezorgd dat ook sportverenigingen, natuurbeheerders en boerenbedrijven die niet langs een vaart zitten genoeg water hebben om te kunnen beregenen.


 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel