"Zet geen Rembrandt bij het oud vuil. Koop het voormalige politiebureau!"

ALMERE • Di 24 juli 2018 | 22:19 • Dinsdag 24 juli 2018 | 22:19

Koop het voormalige politiebureau in Almere Haven. Die boodschap heeft de gemeentelijke Commissie Welstand en Erfgoed voor het stadsbestuur. Voorzitter Bas ten Brinke maakt de vergelijking met ‘een vroege Rembrandt’. Het gebouw, ontworpen door de wereldberoemde architect Rem Koolhaas, moet wat hem betreft voor de stad worden behouden.

Veiling


Als de gemeente niet overgaat tot koop wordt het pand op 6 september geveild. De welstandscommissie vreest dat het gebouw dan wordt gekocht door een projectontwikkelaar, die het vervolgens plat gooit voor iets nieuws. 

Het gebouw staat te koop, omdat de politie er geen gebruik meer van maakt. Afgelopen januari is het politiebureau verhuisd naar een andere plek in Haven. Het was eigenlijk de bedoeling om het pand al in juni te veilen, maar de politie besloot om de gemeente de eerste keuze te geven op de koop.

‘Uniek gebouw’


Hoewel het pand er wellicht niet spectaculair uitziet, is het volgens Bas ten Brinke wel degelijk een uniek gebouw. “Het is het eerste gebouwde ontwerp van Rem Koolhaas.” Voor die tijd hield Koolhaas zich bezig met architectuurtheorieën en maakte hij ontwerpen die alleen op papier werden geschetst.

“Het staat in de architectuurhistorie best wel symbool voor het aanbreken van een nieuw tijdperk. Tot die tijd ging het bij gebouwen vaak over vorm en niet over functie. Koolhaas heeft dat omgedraaid. Dat was toen heel erg uniek.” Koolhaas tekende jaren later ook voor het ontwerp van het nieuwe Almeerse stadshart.

“Het is gewoon een vroege Rembrandt die we hier hebben. En die dreigt bij het oud vuil te verdwijnen,” zegt Ten Brinke over het voormalige politiekantoor.

Gemeente weet het nog niet


Een woordvoerder van de gemeente geeft aan dat er nog geen knoop is doorgehakt over de aanschaf. En dat beangstigt de welstandscommissie. Volgens Ten Brinke begint de tijd te dringen. Door het politieke zomerreces zal de gemeenteraad zich er niet voor 6 september over kunnen uitspreken. Ten Brinke hoopt dat het college van B en W zelfstandig besluit tot aankoop over te gaan. 

Een aantal ideeën voor een nieuw invulling van het gebouw zijn er al. Zo valt te denken aan een publiek architectuurarchief, jongerenwoningen, een architectenbureau, of een creatieve broedplaats.

“Maak niet dezelfde fout als sommige van uw voorgangers deden. Laat niet nóg een Almeerse parel verdwijnen. Doe het anders. Doe het beter. Doe het nu,” zo besluit de welstandscommissie haar oproep aan de gemeente.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel