"Zet geen Rembrandt bij het oud vuil. Koop het voormalige politiebureau!"

ALMERE • Di 24 juli 2018 | 22:19 • Dinsdag 24 juli 2018 | 22:19

Koop het voormalige politiebureau in Almere Haven. Die boodschap heeft de gemeentelijke Commissie Welstand en Erfgoed voor het stadsbestuur. Voorzitter Bas ten Brinke maakt de vergelijking met ‘een vroege Rembrandt’. Het gebouw, ontworpen door de wereldberoemde architect Rem Koolhaas, moet wat hem betreft voor de stad worden behouden.

Veiling
Als de gemeente niet overgaat tot koop wordt het pand op 6 september geveild. De welstandscommissie vreest dat het gebouw dan wordt gekocht door een projectontwikkelaar, die het vervolgens plat gooit voor iets nieuws. 

Het gebouw staat te koop, omdat de politie er geen gebruik meer van maakt. Afgelopen januari is het politiebureau verhuisd naar een andere plek in Haven. Het was eigenlijk de bedoeling om het pand al in juni te veilen, maar de politie besloot om de gemeente de eerste keuze te geven op de koop.

‘Uniek gebouw’
Hoewel het pand er wellicht niet spectaculair uitziet, is het volgens Bas ten Brinke wel degelijk een uniek gebouw. “Het is het eerste gebouwde ontwerp van Rem Koolhaas.” Voor die tijd hield Koolhaas zich bezig met architectuurtheorieën en maakte hij ontwerpen die alleen op papier werden geschetst.

“Het staat in de architectuurhistorie best wel symbool voor het aanbreken van een nieuw tijdperk. Tot die tijd ging het bij gebouwen vaak over vorm en niet over functie. Koolhaas heeft dat omgedraaid. Dat was toen heel erg uniek.” Koolhaas tekende jaren later ook voor het ontwerp van het nieuwe Almeerse stadshart.

“Het is gewoon een vroege Rembrandt die we hier hebben. En die dreigt bij het oud vuil te verdwijnen,” zegt Ten Brinke over het voormalige politiekantoor.

Gemeente weet het nog niet
Een woordvoerder van de gemeente geeft aan dat er nog geen knoop is doorgehakt over de aanschaf. En dat beangstigt de welstandscommissie. Volgens Ten Brinke begint de tijd te dringen. Door het politieke zomerreces zal de gemeenteraad zich er niet voor 6 september over kunnen uitspreken. Ten Brinke hoopt dat het college van B en W zelfstandig besluit tot aankoop over te gaan. 

Een aantal ideeën voor een nieuw invulling van het gebouw zijn er al. Zo valt te denken aan een publiek architectuurarchief, jongerenwoningen, een architectenbureau, of een creatieve broedplaats.

“Maak niet dezelfde fout als sommige van uw voorgangers deden. Laat niet nóg een Almeerse parel verdwijnen. Doe het anders. Doe het beter. Doe het nu,” zo besluit de welstandscommissie haar oproep aan de gemeente.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (22)

 • Han Goan Lim

    Vr 27 juli 2018 Vrijdag 27 juli 2018

  Voor de oplevering heb ik destijds een kunstwerk voor de binnenplaats - patio gemaakt van zwart Portugees marmer. Is dat kunstwerk nog aanwezig ?

  reageer
 • Henk

    Do 26 juli 2018 Donderdag 26 juli 2018

  Maak er maar een Lidl van !

  reageer
 • Hein

    Wo 25 juli 2018 Woensdag 25 juli 2018

  Wow wel 1 stem gekregen bij de enquete over de almeerse iconen . Een heel breed gedeelde laatste plaats. Als dat geen bewijs is dat het niet icoonwaardig is.

  reageer
 • Jan

    Wo 25 juli 2018 Woensdag 25 juli 2018

  Hartverwarmende reacties?

  reageer
 • FiloSofie

    Wo 25 juli 2018 Woensdag 25 juli 2018

  Het lijkt mij verstandig dat de gemeente Rem Koolhaas vraagt naar zijn mening. Het is niet zijn beste ontwerp. Wellicht is hij blij als het gesloopt wordt.
  Voor een verbouwing heeft de gemeente toestemming van de architect nodig. Zij zal dan sowieso in contact moeten treden met de architect. Voor de sloop van een pand is de toestemming van de architect niet vereist.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Pzaal

    Wo 25 juli 2018 Woensdag 25 juli 2018

  Sloophamer door dit lelijke gedrocht a.u.b.

  reageer
 • Rembrandt

    Wo 25 juli 2018 Woensdag 25 juli 2018

  Hoezo een Rembrandt? Dan had het pand toch in het boekje “iconen van Almere” moeten staan, dat door de Gemeente zelf is opgesteld?

  reageer
 • Generaal

    Wo 25 juli 2018 Woensdag 25 juli 2018

  In het boekje staan alleen maar gebouwen die door de inwoners zijn gekozen. Gemeente heeft hierin geen stem gehad.

 • Dirk Buiswater

    Wo 25 juli 2018 Woensdag 25 juli 2018

  Had het niet erg gevonden als Koolhaas zich alleen lekker met zijn theoretische beschouwingen had bezig gehouden.

  reageer
 • Jos

    Wo 25 juli 2018 Woensdag 25 juli 2018

  Bij de realisatie was het al spraakmakend. De opdrachtgever het Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders (ZIJP), voorganger van de Gemeente,sprak niet meer rechtstreeks met de architect. De communicatie verliep via een tussenpersoon met scheldpartijen over en weer.
  Maak er een expositiegebouw van en organiseer overzichtstentoonstellingen van spraakmakende kunstenaars. Een dependance van Corrosia.

  reageer
 • Jan

    Wo 25 juli 2018 Woensdag 25 juli 2018

  Goed plan.

 • Alexandros

    Wo 25 juli 2018 Woensdag 25 juli 2018

  Zo erg is het toch niet om dit gebouw tegen de vlakte te gooien? Ik hoor ook niets meer over het oude gebouw van De Waterwijzer in Lelystad. Zeer iconisch en het werd bijna een Rijksmonument, maar vervangen door massaproductiehuizen.

  Als het niet mooi is, dan moet je het ook niet bewaren. Maar goed, dan moet dan niet weer "jaren '30"-bouw voor terugkomen zoals projectontwikkelaars overal het weten neer te dumpen als er iets gesloopt wordt. Laat het dan maar staan totdat projectontwikkelaars wat creatiever worden.

  reageer
 • Wiebe

    Do 26 juli 2018 Donderdag 26 juli 2018

  "Als het niet mooi is, dan moet je het ook niet bewaren." - ja, en precies dáár wringt de schoen: wat jij mooi vindt vindt een ander lelijk en andersom.

 • Fred

    Wo 25 juli 2018 Woensdag 25 juli 2018

  Kopen gemeente Almere!!! Een stad behoeft niet alleen alles wat nieuw hip en modern is, maar heeft ook het verleden nodig of wel geschiedenis. Kijk elders in grote steden wat daar allemaal gebeurt in panden uit vervlogen jaren, juist dat zijn de parels en levendigheid van de stad. Ik stel ook voor om een sloopverbod voor de komende 20 jaar voor....

  reageer
 • peter van den bemt

    Wo 25 juli 2018 Woensdag 25 juli 2018

  “Het is gewoon een vroege Rembrandt die we hier hebben. En die dreigt bij het oud vuil te verdwijnen,” Ik ben er niet van op de hoogte, maar een vroege Rembrandt, die er niet uitziet, hangt die in een museum? Ik vind het een lelijk ding. Sowieso is het daar niet de mooiste hoek van Almere Haven. Dat kan verbeterd. Dat is ook gebeurd met het (oudste?) kantoorgebouw ertegenover (ben de naam kwijt). Daar is een mooi appartementencomplex van gemaakt. Misschien hier ook een idee? Voor senioren?

  reageer
 • Jan

    Wo 25 juli 2018 Woensdag 25 juli 2018

  Sloopkogel is de oplossing

  reageer
 • Frank

    Wo 25 juli 2018 Woensdag 25 juli 2018

  Van mij hoeft niet te blijven ik zie er geen rembrand in. Sovjet architectuur zie ik er zeker niet in. Maar hie denkt de gemeente nu in het reces hier dan snel over te beslissen ? Overigens was voor mij juist een reden dat de gemeente het zelf moest kopen dat ze het juist wel tegen de vlakte zouden gooien. Al zou een culturele broedplaats ook geen verkeerde optie zijn.

  reageer
 • Hein

    Wo 25 juli 2018 Woensdag 25 juli 2018

  Maak er een Almere museum van.
  De historie en toekomst in beeld.

 • RonaldB

    Wo 25 juli 2018 Woensdag 25 juli 2018

  Er zijn denk ik maar weinig mensen/Almeerder echt bekend met het werk van Koolhaas. En zeker gaat de vergelijking van het ontwerp van dit gebouw, met het vroege werk van Rembrandt op. Ook het vroege werk van Rembrandt, was nog in ontwikkeling, net als de vroege ontwerpen van Koolhaas.
  Pas door zijn latere architectonische ontwerpen werd Koolhaas beroemd. Inmiddels vermaard om zijn gedurfde ontwerpen over de gehele wereld.
  Denk bv aan de Seattle Central Library, CCTV-toren in Peking, de McCormick Tribune Campus Center in Chicago, Casa da Música in Porto, de Video Bus Stop in Groningen, de Rotterdam, de Nationale Bibliotheek in Doha, Qatar. Zoek ze maar eens op.
  Als je dan nog serieus meent dat dit "walgelijke sovjetarchitectuur" is, dan zou ik een bezoek aan een opticien overwegen.
  Koolhaas wordt door zijn visie op dé architecten gezien als 1 van de meest invloedrijke en baanbrekende architecten op de wereld en heeft veel prijzen ontvangen in binnen-en buitenland. In die zin kan zeker gesproken worden over "een parel" mbt dit gebouw.
  Gelet hierop zou het inderdaad zonde zijn als dit vroege werk van Koolhaas ten prooi zou vakken aan de sloopkogel en zou de Gemeente Almere er alles aan moeten doen dit gebouw te bewaren en het een mooie nieuwe bestemming te geven.

  reageer
 • Hein

    Wo 25 juli 2018 Woensdag 25 juli 2018

  Het feit dat hij mooie werken heeft gemaakt is absoluut geen bewijs dat dit ook mooi is. Mijn kinderen doen nu mooie dingen maar wat ze vroeger presteerden is toch echt in de prullenbak verdwenen en daar is niks aan verloren gegaan.

 • peter van den bemt

    Wo 25 juli 2018 Woensdag 25 juli 2018

  @Wiebe.Ook bij kunst gaat het er toch vooral om dat het door een grote groep mooi gevonden wordt. Hier tref ik weinig mensen die het mooi vinden. Waaronder jij. En dan zeggen dat de toekomstige generatie ervan kan genieten? Zeker omwonenden zullen er blij mee zijn als het verandert in iets mooiers. Die zullen niet zeggen: we vinden het lelijk, maar het is van Koolhaas, dus laat maar staan. Ik ben voor een nieuwe bestemming in aangepaste vorm, en zo mogelijk Koolhaaseigenschappen behouden.

 • Wiebe

    Wo 25 juli 2018 Woensdag 25 juli 2018

  @ peter van den bemt - het gaat er niet alleen om of 'het mooi is', of jij of ik het mooi vinden, het gaat hier om het uiterst voorspelbare cultuurhistorische belang van dit gebouw. Ik vind het zelf ook niet bijzonder, maar dat is niet van belang. Toekomstige generaties zullen ervan kunnen genieten. Het gebouw bestempelen tot monument zou misschien de moeite waard zijn, dan bescherm je het uiterlijk.

 • RonaldB

    Wo 25 juli 2018 Woensdag 25 juli 2018

  Peter van den Bemt, nee de vermaardheid van Koolhaas, staat ook wat mij betreft niet altijd garant voor "mooi". En dat geldt wat mij betreft zeker voor dit gebouw. In de voorbeelden die ik nom de in mijn reactie, zitten echt veel mooiere gebouwen.
  Ik ben in ieder geval blij dat ook jij, ondanks dat dit niet de mooiste schepping is van Koolhaas, van mening bent dat het gebouw bewaard dient te blijven.

 • peter van den bemt

    Wo 25 juli 2018 Woensdag 25 juli 2018

  Koolhaas mag dan een beroemd architect zijn, Maar dan is toch niet alles wat hij gemaakt heeft automatisch mooi? Dit politiebureau blinkt zeker niet uit door schoonheid. Maar de herinnering aan Koolhaas, en de fase van zijn ontwikkeling, kan bewaard blijven, door het in ieder geval te laten staan. En het dan als basis te gebruiken voor iets anders.

 • Wiebe

    Wo 25 juli 2018 Woensdag 25 juli 2018

  Mag ik je aan mijn hart drukken, RonaldB? Je betoog is een verademing temidden van de modderstroom aan negatieve reacties van de jordanese cultuurbarbaren in campingsmoking die hier hun hangplek hebben. Hulde!

 • De ingenieur

    Wo 25 juli 2018 Woensdag 25 juli 2018

  Het beste koopt men het gewoon maar. In de huidige conjectuur is er altijd wel wat mee te ondernemen. Alleen geen woningen want de mensen krijg je er nooit meer uit.
  Jammer dat het in Haven staat. Het is uiterst moeilijk om daar iets te laten functioneren zonder dat er bakken geld bij moeten.

  reageer
 • Hein

    Wo 25 juli 2018 Woensdag 25 juli 2018

  Wat functioneert er niet en waar zijn bakken geld tegenaan gegooid ?

 • van Haven

    Wo 25 juli 2018 Woensdag 25 juli 2018

  Het is een gebouw uit de beginjaren van Haven, laat het alsjeblieft staan en verbouw het (prima voor seniorenwoningen bijv., ook qua ligging). In andere steden koestert men bebouwing van toen .... .

  reageer
 • Dirk

    Wo 25 juli 2018 Woensdag 25 juli 2018

  @ de haven de gemeente weet t nog niet , de gemeente weet nooit iets . maar laat ze t maar plat gooien en woningen er voor terug in de plaats .

 • Jeroen

    Di 24 juli 2018 Dinsdag 24 juli 2018

  Och och daar is die weer hoor... de creatieve broedplaats. Hoeveel van die plekken kan je hebben in een stad? Die gekkigheid moet echt gewoon een keer stoppen hoor.

  reageer
 • Fred

    Di 24 juli 2018 Dinsdag 24 juli 2018

  Ik woon er tegenover. Uitzicht vanaf mijn balkon achter of uit het raam. Het is mooi, naar mijn mening. Hopelijk blijft het zoals het is. En wordt er een goede bestemming aan gegeven.

  reageer
 • van Haven

    Wo 25 juli 2018 Woensdag 25 juli 2018

  Fred, ik hoop dat er geen hoogbouw komt! U bent dan uw uitzicht kwijt en het tast het dorpse karakter van Haven-centrum aan.

 • Dirk

    Wo 25 juli 2018 Woensdag 25 juli 2018

  plat gooien geeft nog een beter uitzicht .

 • Frank

    Di 24 juli 2018 Dinsdag 24 juli 2018

  Zou fijn zijn als er een lidl of een action of iets dergelijks in zou komen. Bijkomend voordeel is dat parkeren voor de deur kan.
  Niet weer een AH daar hebben we er in Haven al genoeg van.

  reageer
 • Flevo

    Wo 25 juli 2018 Woensdag 25 juli 2018

  Er komt al een action, naast Big L , die nu kleiner wordt.

 • Gert

    Di 24 juli 2018 Dinsdag 24 juli 2018

  Hoezo een parel. Dat is een mening. Ik denk er anders over en zeg platgooien die handel.

  reageer
 • Dirk

    Wo 25 juli 2018 Woensdag 25 juli 2018

  gewoon de bulldozer erdoor heen laten aan klaar

 • Pim van Kesteren

    Di 24 juli 2018 Dinsdag 24 juli 2018

  Juist omdat het van Koolhaas is, moet het zo snel mogelijk gesloopt worden. het gebouw is gewoon lelijk. Walgelijke sovjetarchitectuur. Weg ermee en zet er eindelijk eens een Nederlands gebouw neer.

  reageer
 • RonaldB

    Wo 25 juli 2018 Woensdag 25 juli 2018

  Pim, moeten wij jou echt serieus nemen? Ik bedoel, iemand die er van overtuigd is dat Nederland overgenomen wordt door leden van de Vrijmetselarij en Illiminati, en in veel gebouwen en pleinen daar bewijzen van ziet, hoe serieus moet je die nemen. Volgens jou zijn veel gebouwen, niet zonder reden in UFO-vorm gebouwd.
  Het Stationsplein zou bv de gehoornde God van de vrijmetselaars verbeelden. De Utopiatoren aan het Weerwater, zou eveneens onderdeel zijn van deze gedachte. Ook de geschatte kosten van de Floriade, 77 miljoen, zou geen toeval zijn en vervolgens verwijst van Kesteren naar de 77 doden van Breivik, vliegtuignummer 77 die in het Pentagon vloog. Het Pentagon dat op 77 graden westerlingen zou liggen. Allemaal tekenen van de vrijmetselaars.
  Zelf zegt van Kesteren: " “Ik meldt dit met het gevaar voor gek versleten te worden". Zo iemand kun jev toch niet serieus nemen.

 • Piet

    Wo 25 juli 2018 Woensdag 25 juli 2018

  Pim, jij bent toch de persoon die meer gebouwen verkeerd vind vooral die met horentjes.

 • Sander

    Wo 25 juli 2018 Woensdag 25 juli 2018

  Was het maar sovjet, dan had het (grote kans) nog pilaren gehad en andere fancy dingen die de macht van de empire laten zien.
  In plaats daarvan is het een generieke hoop beton, als men niet had verteld dat het door een bekend iemand gemaakt was, had niemand het geweten.

 • Bert

    Wo 25 juli 2018 Woensdag 25 juli 2018

  Wat is een Nederlads gebouw? Net zo als die oerlelijke Arena in Amsterdam?

 • van Haven

    Wo 25 juli 2018 Woensdag 25 juli 2018

  Pim, volgens mij is Koolhaas nogal Nederlands.... Wat noemt u een Nederlands gebouw? De blokkendozen die de laatste tijd in Haven gebouwd zijn, in de Laren en de Leemwierde? Die vind ik echt afschuwelijk.

 • Jeroen

    Di 24 juli 2018 Dinsdag 24 juli 2018

  Ja precies tegen de vlakte ermee! Voordat we straks weer een urban koolgreeners krijg. Echt hoor de Gemeente verzint het waar je bij staat. Klaar nu met die verschrikkelijke GroenLinks grachtengordel geldverspilling! Gewoon een degelijk centrum bouwen met gebouwen van deze tijd!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert