Gemeente wijzigt beleid om woningbouw te versnellen

LELYSTAD • Za 28 juli 2018 | 13:04 • Zaterdag 28 juli 2018 | 13:04

De gemeente Lelystad gaat voor haar toekomstige uitgiften van gronden voor woningbouw met vaste partners als ontwikkelaars en bouwers werken. De gemeente denkt zo sneller te kunnen bouwen. Het doel om 500 nieuwe huizen per jaar te realiseren, moet met deze aanpak een stap dichterbij komen. Want zoals VVD-raadslid Mariëlla Hermus het uitdrukt: "Waar zijn de hijskranen!''

'Rekenen en tekenen'


In Lelystad wordt gewerkt op basis van openbare inschrijvingen. Op dit moment zijn er ruim 120 partijen die interesse hebben getoond om woningbouwprojecten te ontwikkelen. Voor elke nieuwe opdracht moet het hele proces van (voor)selectie en toetsing van een marktpartij worden doorlopen. Dan gaan alle geïnteresseerden 'rekenen en tekenen', terwijl er maar één partij daadwerkelijk kan gaan bouwen. "Dit past niet meer bij de actuele situatie in de woningmarkt", benadrukt de gemeente in een brief aan de vastgoedondernemers.

Groslijst


Daarom kiest de gemeente Lelystad ervoor om te werken met een zogeheten groslijst. Partijen die volgens de gemeente in aanmerking komen om op die lijst te komen, worden uitgenodigd hun geschiktheid aan te tonen. Daarbij worden vijf criteria gehanteerd: eerder goed gepresteerd, kwaliteit en referenties, omvang en ervaring, regionale gebondenheid en investeringskracht. Een extern bureau (AKRO Consult) stelt de lijst samen. Het college van burgemeester en wethouders bepaalt uiteindelijk wie de gelukkigen zijn.

Vastgoedcowboys


"Wij hebben veel tijd en energie gestoken om ons bedrijf zo goed mogelijk te presenteren'', zegt een medewerker van een Lelystadse vastgoedonderneming. Zijn bedrijf is aangesloten bij het Overlegplatform Bouwnijverheid Lelystad (OBL), dat zich achter de efficiëntere werkwijze schaart. "Je houdt de vastgoedcowboys buiten de deur en de gemeente heeft een beter beeld van de ondernemers. Alleen als wij vanaf september niet op die groslijst staan, kunnen we twee jaar lang in Lelystad niets bouwen.'' En daarmee schetst hij het dilemma van veel collega's in de branche.

Gekkenhuis


De lokale projectontwikkelaar denkt niet dat het werken met een groslijst de sleutel is om de productie te versnellen. "De bouwwereld is een gekkenhuis. Ik heb groen licht voor een nieuw plan, maar verwacht dat ik pas over een jaar kan gaan bouwen. Vergunnig aanvragen, heipalen bestellen, materialen regelen, aannemer vinden; kost allemaal veel tijd. Er is sprake van schaarste. Ik wil snel bouwen, maar ben van andere partijen afhankelijk.''

36 vragen


Namens de VVD-fractie in de Lelystadse gemeenteraad heeft Mariëlla Hermus 36 vragen voor verantwoordelijk wethouder en partijgenoot Janneke Sparreboom over de nieuwe wijze van aanbesteden. "Hoe komt de versnelling tot stand? Waarom wordt er niet gebouwd op locaties die zich daarvoor lenen? Hoe wordt gegarandeerd dat er onderscheidend en creatief gebouwd wordt? Waarom is de raad - die de woonvisie heeft vastgesteld - niet meegenomen in dit verhaal? En nog een heleboel andere vragen. De VVD gaat dit onderwerp op de politieke agenda zetten, omdat het van wezenlijk belang is voor de toekomst van onze stad."

Wethouder Sparreboom laat via een woordvoerder weten bij de besluitvorming in september met een reactie te willen komen.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel