Bootbezitters: we worden onze woonplaats uitgedreven

URK • Zo 5 augustus 2018 | 14:23 • Zondag 5 augustus 2018 | 14:23

Het wordt hoog tijd voor een tweede jachthaven op Urk. Dat vinden de leden van watersportvereniging Onder aan de Sluis. In de bestaande gemeentelijke haven is voor hen namelijk geen plek. De vereniging heeft een nieuwe jachthaven op het oog bij de sluis in de Urkervaart. Daar is volgens bestuurslid Teun de Boer ruimte voor zestig boten.

Gezellig dorp vlak bij het IJsselmeer


Het wordt steeds drukker met jachten op Urk. “Dat komt door de combinatie van het IJsselmeer en de gezelligheid van het dorp”, zegt De Boer. Er is nu een wachtlijst van 200 booteigenaren die een plekje zoeken voor hun vaartuig. De Boer: “Je wordt als bezitter van een boot als het ware uit je woonplaats weggedreven.”

Vaste plekken en passanten


Het is de bedoeling dat in de nieuwe jachthaven zowel vaste ligplaatsen komen als plekken waar passanten kunnen aanleggen. De vereniging is al enkele jaren bezig een tweede jachthaven in het dorp te krijgen. Het initiatief lijkt steeds meer werkelijkheid te worden, hoewel het ingewikkeld is omdat er bij de sluis twee grondeigenaren zijn, de gemeente en de provincie. Na de zomer gaat de vereniging met beide partijen in gesprek.

Groot parkeerterrein


Onderdeel van het plan is ook de komst van een groot parkeerterrein bij de nieuwe jachthaven. Dat kan worden gebruikt voor grote evenementen en om de parkeerdruk bij de bestaande jachthaven te verlichten.

Vorige week bracht Omroep Flevoland een serie over jachthavens die vergrijzen. Urk is een uitzondering op die regel. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel