Dakpannen met zonnecellen internationaal goed verkocht

URK • Zo 5 augustus 2018 | 14:32 • Zondag 5 augustus 2018 | 14:32

Dakpannen met ingebouwde zonnecellen uit Urk gaan de hele de wereld over. Het bedrijf Zep maakt maandelijks vele duizenden exemplaren, die terechtkomen op daken in onder meer Duitsland, België, Australië en Nieuw-Zeeland. De bijzondere pannen hebben twee stekkertjes, waarmee ze aan elkaar worden gekoppeld. Door veertig exemplaren te verbinden, heb je als het ware een compleet zonnepaneel. 

Van nul naar vijftien medewerkers


De keramische dakpan is vijf jaar geleden door het bedrijf Zep ontwikkeld. "Het is ontstaan doordat een bouwbedrijf vroeg of er een oplossing is voor de traditionele zonnepanelen. Toen zijn we gaan denken en kwamen we op dit idee", legt projectcoördinator Johan Bode uit.

Inmiddels heeft het bedrijf een patent op dit type zonnepanelen en worden de Urker dakpannen internationaal verkocht. In een paar jaar is het bedrijf gegroeid van nul naar vijftien werknemers. 

Net zo effectief als traditionele panelen


Volgens Bode zijn de dakpannen iets duurder dan de standaard zonnepanelen, maar leveren ze onderaan de streep net zoveel op. "Wij kunnen ook langs dakkapellen en op de hoeken van de daken komen. Dat kan met normale zonnepanelen niet." Per stuk kosten de dakpannen rond de 20 euro inclusief btw.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel