Bewijs van wolf in Flevoland: schapen bij boer doodgebeten

ZEEWOLDE • Wo 8 augustus 2018 | 14:56 • Woensdag 8 augustus 2018 | 14:56

Er is voor het eerst bewijs dat er een levende wolf in Flevoland heeft rondgelopen. Eind juni / begin juli zijn in Zeewolde twee schapen doodgebeten en het is zeker dat dat door een wolf is gedaan. Dat bevestigt de provincie Flevoland. 

Volgens een woordvoerder van de provincie werden de schapen gevonden bij een boer in het buitengebied van Zeewolde. De Wageningen Universiteit heeft de DNA-sporen op de beesten onderzocht. De provincie heeft dinsdag te horen gekregen dat de schapen met 100% zekerheid zijn gedood door een wolf. 

Sinds juli zijn er geen dode schapen meer gevonden. Vermoedelijk is de wolf na de aanvallen niet meer teruggeweest in Zeewolde, aldus de woordvoerder van de provincie. Hij kan nog niet zeggen waar de dode schapen precies zijn gevonden.

Wattenstaafje


Hugh Jansman van Wageningen Universiteit was bij het onderzoek naar de wolf betrokken. "De faunaconsulenten van BIJ12 hebben een wattenstaafje langs de wond van het dode schaap gehaald. Wij hebben het DNA daarop onderzocht en dat is het DNA van een wolf", vertelt Jansman. "Naar mijn weten is dit de eerste wolf die Flevoland op eigen kracht heeft aangedaan."

Of deze wolf eerder in Nederland is gespot en waar die precies vandaan komt, moet verder onderzoek uitwijzen. "Wolven zijn sterk genoeg om het Veluwemeer over te zwemmen of 's nachts als het rustig is bruggen over te steken", aldus Jansman.

Op de kaart


Volgens de woordvoerder staat Flevoland nu eindelijk op de kaart als provincie waar de wolf is gesignaleerd. Gedeputeerde Harold Hofstra zegt op Twitter dat naast het nationaal wolvenprotocol moet worden nagedacht over specifiek beleid voor Flevoland.

Gedumpt


Vijf jaar geleden leek Flevoland al voor het eerst te zijn bezocht door een wolf. Maar de dode wolf die in Marknesse werd gevonden bleek kogelgaten te hebben en was daar gedumpt

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel