Indië-herdenking voor de eerste keer in Almere

ALMERE • Di 14 augustus 2018 | 23:49 • Dinsdag 14 augustus 2018 | 23:49

Voor de eerste keer zijn in Almere de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië herdacht. Dat gebeurde woensdagmiddag om 16.00 uur bij het Indisch monument in het Bos der Onverzettelijken.

Onder andere bewoners van 'Rumah Melati', het wooncomplex in Almere voor ouderen met een Indische achtergrond, waren aanwezig bij de herdenking. Bewoonster Gonnie van der Linde is erg blij dat slachtoffers uit haar geboorteland nu ook in haar eigen woonplaats worden herdacht.

De 81-jarige vrouw is geboren in Batavia en moest als kind met haar ouders vluchten uit Indonesië. “Het was een moeilijke periode. Mijn vader was Nederlander en zat in het Jappenkamp en mijn moeder was Indo. Een Indonesische oom van mij is ook omgekomen”.

Ton Timmer is één van de initiatiefnemers van de herdenking. Volgens hem is er in Nederland nog te weinig bekend over dit deel van de geschiedenis. Hij hoopt dat er met de bijeenkomst bij het Indisch-monument meer aandacht komt voor Indische Nederlanders. Bij de herdenking zijn woensdagmiddag verschillende toespraken, wordt twee minuten stilte gehouden en worden kransen gelegd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel