'Problemen door verdwijnen bedden GGz'

LELYSTAD • Do 16 augustus 2018 | 21:20 • Donderdag 16 augustus 2018 | 21:20

Het verdwijnen van nog meer bedden in de geestelijke gezondheidszorg in Flevoland kan voor problemen gaan zorgen. Dat zegt Ruud Schaap, van Stichting Cliënten Perspectief (CLIP) GGz Flevoland. CLIP behartigt de belangen van cliënten in de geestelijke gezondheidszorg.

Schaap reageert op het bericht dat in MC Zuiderzee zeven bedden verdwijnen, omdat er een ernstig tekort is aan behandelend personeel. "Ik heb de indruk dat er te weinig bedden zijn in Flevoland. Als er nog meer wegvallen kunnen er problemen ontstaan. Bijvoorbeeld dat mensen niet behandeld kunnen worden."

'Andere plek niet zomaar iets'
GGz Centraal, aanbieder van geestelijke gezondheidszorg, heeft verzekerd dat mensen die gebruik maken van de bedden ergens anders worden geplaatst. Maar dat is volgens Schaap niet ideaal. "Een andere behandelaar is niet zomaar iets. En niet bij elke instelling sluit de zorg aan op jouw behoeftes. Daar komt nog bij dat mensen vaak een heel eind verderop geplaatst worden. Ik weet dat één iemand vanuit Lelystad naar Laren gaat, dat is een heel andere omgeving." Volgens Schaap heeft zorginstelling Kwintes ook aangeboden mensen op te nemen, maar het is nog niet duidelijk of GGz Centraal op dat aanbod ingaat. 

Zorg gegarandeerd
Zorgverzekeraar Zilveren Kruis weet van de sluiting: "We zijn tijdig op de hoogte gebracht door de Raad van Bestuur van GGz Centraal over de sluiting van deze bedden. Het belangrijkste is dat de toegankelijkheid van acute GGz-zorg in Flevoland gegarandeerd is. Dat is het geval." Zorg krijgen mensen dus, maar niet altijd op de plek die ze graag zouden willen. Het tekort aan personeel is één van de redenen. 

'Meer samenwerken'
Ruud Schaap van CLIP Flevoland weet wel wat er beter moet. "Er is heel weinig samenwerking om problemen op te vangen. Er wordt geroepen dat er meer geld bij moet om mensen in te huren, maar door goede samenwerking zijn er veel meer mogelijkheden om mensen te helpen en ondersteunen."   

Zilveren Kruis laat in een reactie weten bezig te zijn de wachtlijsten op te lossen. "Gelukkig leveren steeds meer GGZ-instellingen wachttijdinformatie aan. Mede op basis daarvan werken we samen met zorgaanbieders om de wachttijden zo kort mogelijk te kunnen krijgen. Dat doen we ook in Flevoland."


 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (11)

 • Mik

    Zo 19 augustus 2018 Zondag 19 augustus 2018

  Dus er gaan 31 bedden dicht in het totaal in Lelystad? Weet de politie en weten alle huisartse hier vanaf? Ik denk dat het een drukte van jewelste wordt voor hun.

  reageer
 • Chantal

    Za 18 augustus 2018 Zaterdag 18 augustus 2018

  Kliniek volwassenen op meerzicht gaat ook sluiten(13 bedden) omdat volgens de directie geen enkele psychiater te vinden is die klinisch wil werken. De voortgezette behandeling(nu nog Atol genaamd) draaid inderdaad op één gepensioneerde psychiater die één dag in de week aanwezig is. Het is niet ondenkbaar dat voortgezette behandeling ook t.z.t gaat sluiten. En dan de verpleegkundigen, die stappen op of krijgen een andere werkplek. GGZ centraalgaat dichtslippen in Almeren zal de gesloten afdelin hier ernstig onder gaan lijden . Voor de cliënten verschrikkelijk toch? Mochten ze de klinieken weer openen , omdat ze weer een interim of zzp psychiater gevonden hebben dan is er weer een probleem. Want goh waar halen we zo snel verpleegkundigen vandaan. Met dank aan minister Schippers die flink gesneden heeft toen der tijd en waar men nu de zure vruchten van plukt. Maar ja het gtoten deel van Nedrland stemt en stemde VVD.

  reageer
 • Ben

    Vr 17 augustus 2018 Vrijdag 17 augustus 2018

  Er verdwijnen geen 7 bedden maar 18 bedden

  reageer
 • Herman

    Vr 17 augustus 2018 Vrijdag 17 augustus 2018

  @Ruud: Het verdwijnen van nog meer bedden in de geestelijke gezondheidszorg in Flevoland !zorgt al lang voor problemen! Meerzicht heeft nl. ook al een opnamestop. Het probleem is niet dat er geen bedden zijn, het 'probleem' is dat er een tekort (500 in heel NL naar verluid) is aan behandelend psychiaters. Meerzicht (even los van het FACT want dat weet ik niet) heeft nog 1 parttime psychiater die eigenlijk al met pensioen is maar die formeel 1 dag, in de praktijk 2 dagen per week haar uiterste best doet om er nog iets van te maken. Als zij er mee stopt gaat Meerzicht afdeling volwassenen psychiatrie dicht. Blijkbaar kan een instelling niet functioneren als er geen psychiater is(!?). Volgens mij wordt het hoog tijd om de regels te versoepelen en de teams zelfsturend te maken, maar dat terzijde. Want het alternatief is dat de hulpvragers op straat komen te staan en dus de mantelzorgers er weer voor op mogen draaien. Hoe ik dit allemaal weet? Ik heb sinds afgelopen vrijdag een lieve knuffelbeer (met af en toe een eigen willetje) met meervoudige problematiek, o.a. Asperger en psychose in huis genomen, maar dat kan slechts tijdelijk zijn en ik ben al sinds afgelopen maandag met zijn mentor met GGZ-centraal in de weer om hem ergens onder te brengen. Maar er is nergens plek voor 'Knuffelbeer'. Ik help hem graag met maar mijn eigen werk (ik ben zelfstandig ondernemer) lijdt er onder. Is er iemand die deze lieve knuffelbeer een tijdje te logeren wil hebben? Herman

  reageer
 • Wim

    Vr 17 augustus 2018 Vrijdag 17 augustus 2018

  Weer een gevalletje dat je maar een nummer bent in de maatschappij. Het probleem verschuift zich nu naar de samenleving en dus wordt de politie belast met de overlast van deze mensen. Die zijn daar niet voor opgeleid! In het land zijn genoeg voorbeelden van het "sluiten" van opname plekken. Ook cijfers!! Men moet dit eerst eens doornemen en dan gegronde beslissingen nemen! Het wordt helaas in de hoge torentjes besloten die geen enkel weet hebben van de praktijk, louter en alleen van cijfertjes!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Mathijs

    Vr 17 augustus 2018 Vrijdag 17 augustus 2018

  Lekker buiten de polder behandelen dan. Er lopen hier in verhouding de meeste mafklappers rond, als we die een beetje verdelen vind ik het best.

  reageer
 • mart

    Vr 17 augustus 2018 Vrijdag 17 augustus 2018

  De behandeling die je nodig hebt als je wordt opgenomen wordt is slecht.
  Te weinig personeel dat merken de mensen ook.
  Ze hebben geen tijd voor je omdat ze teveel moeten doen.
  Activiteiten worden geschrapt vanwege bezuinigingen.
  En dan krijg je dat mensen langer worden opgenomen om dat de goede hulp er niet is.
  Ik vindt dat er wat aan gedaan moet worden.
  Meer personeel. Kortere wachttijden .
  Meer tijd en aandacht.
  En teveel medicijnen geven maar therapie.

  reageer
 • Bas

    Vr 17 augustus 2018 Vrijdag 17 augustus 2018

  En straks komen er nog meer verwarde mensen bij. De uitstoot van het vliegverkeer bevat stoffen die de hersenen van mens en dier in verwarring brengen. Een reden temeer om per direct alle activiteiten rond het vliegveld Lelystad te staken.

  reageer
 • Evert K

    Vr 17 augustus 2018 Vrijdag 17 augustus 2018

  Bas raakt al in de war van de gedachte aan het vliegveld. Lekker bezig Bas.

 • OMG

    Vr 17 augustus 2018 Vrijdag 17 augustus 2018

  @Sjors dat weten we toch al lang? Ze stoten met z'n tweetjes al jaren de grootste onzin uit over vliegveld LA. Hersenspinsels die de waarheid geen eer aan doen.

 • SJORS

    Vr 17 augustus 2018 Vrijdag 17 augustus 2018

  De vwrwarring heeft bij u al plaatsgevonden als u dit suggestieve verband legt.

 • Faerie

    Vr 17 augustus 2018 Vrijdag 17 augustus 2018

  De GGz wordt al jaren compleet uitgekleed. De bezuinigingen zijn al jaren aan de gang met alle gevolgen van dien. Ik vind het niet gek hoor dat er zoveel 'incidenten' zijn. Dan kan de politiek wel helemaal verbaasd zijn, dat laat alleen maar zien hoe wereldvreemd bestuurders en politici zijn. De bron van alle kwaad ligt in de enorme stress die decennia lang is opgebouwd bij iedereen en het chronisch gebrek aan hulp, combineer dat met chronisch gebrek aan geld, waardoor chronisch gebrek aan leven, sociale contacten. Gooi daar een sausje overheen van dat een groot gedeelte van mensen gevoelig is voor verslaving en gedragsproblemen in die situaties en voila..

  reageer
 • Wiebe

    Vr 17 augustus 2018 Vrijdag 17 augustus 2018

  @Thomas: wanneer is Nederland voor het laatst geregeerd door een linkse coalitie?

 • Faerie

    Vr 17 augustus 2018 Vrijdag 17 augustus 2018

  Thomas, waarom denk je dat er personeelstekort is? Ik weet (feit) dat bijna 10 jaar geleden een groot deel van de psychologen en psychiaters bij GGz Centraal, toen nog de Meeregaard in Almere, zijn ontslagen. Mensen met vaste contracten, die er al vanaf het begin werkten en vol zaten met cliënten. Vanwege bezuinigingen. Dus.

 • Thomas

    Vr 17 augustus 2018 Vrijdag 17 augustus 2018

  Ik vind het wel strak dat links er in slaagt om zelfs als er letterlijk staat "Door personeelstekort" dat ze alsnog het regeringsbeleid van jaren en jaren geleden beperkt bezuinigen, de schuld weten te geven.

  Linkse politiek: Niet gehinderd door enige kennis van zaken of eerlijkheid, naar voren.

 • ...

    Vr 17 augustus 2018 Vrijdag 17 augustus 2018

  Die chronisch gebrek onzin had je weg mogen laten.
  Drogredenering is dat.

 • Carlo

    Do 16 augustus 2018 Donderdag 16 augustus 2018

  Een hele slechte zaak. De nood is al erg hoog in de hulpverlening.
  Hoe hoog moet het water stijgen, voordat mensen echt verzuipen.

  reageer
 • Erica Odekerke-Pantipaaf

    Do 16 augustus 2018 Donderdag 16 augustus 2018

  Het gevolg is dat er steeds meer mensen met psychiatrische problemen van hulp verstoken blijven, met alle gevolgen van dien. Voor deze mensen zelf, maar ook voor de samenleving. Ernstige zaak.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert