'Problemen door verdwijnen bedden GGz'

LELYSTAD • Do 16 augustus 2018 | 19:31 • Donderdag 16 augustus 2018 | 19:31

Het verdwijnen van nog meer bedden in de geestelijke gezondheidszorg in Flevoland kan voor problemen gaan zorgen. Dat zegt Ruud Schaap, van Stichting Cliënten Perspectief (CLIP) GGz Flevoland. CLIP behartigt de belangen van cliënten in de geestelijke gezondheidszorg.

Schaap reageert op het bericht dat in MC Zuiderzee zeven bedden verdwijnen, omdat er een ernstig tekort is aan behandelend personeel. "Ik heb de indruk dat er te weinig bedden zijn in Flevoland. Als er nog meer wegvallen kunnen er problemen ontstaan. Bijvoorbeeld dat mensen niet behandeld kunnen worden."

'Andere plek niet zomaar iets'
GGz Centraal, aanbieder van geestelijke gezondheidszorg, heeft verzekerd dat mensen die gebruik maken van de bedden ergens anders worden geplaatst. Maar dat is volgens Schaap niet ideaal. "Een andere behandelaar is niet zomaar iets. En niet bij elke instelling sluit de zorg aan op jouw behoeftes. Daar komt nog bij dat mensen vaak een heel eind verderop geplaatst worden. Ik weet dat één iemand vanuit Lelystad naar Laren gaat, dat is een heel andere omgeving." Volgens Schaap heeft zorginstelling Kwintes ook aangeboden mensen op te nemen, maar het is nog niet duidelijk of GGz Centraal op dat aanbod ingaat. 

Zorg gegarandeerd
Zorgverzekeraar Zilveren Kruis weet van de sluiting: "We zijn tijdig op de hoogte gebracht door de Raad van Bestuur van GGz Centraal over de sluiting van deze bedden. Het belangrijkste is dat de toegankelijkheid van acute GGz-zorg in Flevoland gegarandeerd is. Dat is het geval." Zorg krijgen mensen dus, maar niet altijd op de plek die ze graag zouden willen. Het tekort aan personeel is één van de redenen. 

'Meer samenwerken'
Ruud Schaap van CLIP Flevoland weet wel wat er beter moet. "Er is heel weinig samenwerking om problemen op te vangen. Er wordt geroepen dat er meer geld bij moet om mensen in te huren, maar door goede samenwerking zijn er veel meer mogelijkheden om mensen te helpen en ondersteunen."   

Zilveren Kruis laat in een reactie weten bezig te zijn de wachtlijsten op te lossen. "Gelukkig leveren steeds meer GGZ-instellingen wachttijdinformatie aan. Mede op basis daarvan werken we samen met zorgaanbieders om de wachttijden zo kort mogelijk te kunnen krijgen. Dat doen we ook in Flevoland."


 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel