'Minima dreigen voordelige verzekering te verliezen'

LELYSTAD • Za 18 augustus 2018 | 11:46 • Zaterdag 18 augustus 2018 | 11:46

De minima in Lelystad dreigen hun voordelige zorgverzekering te verliezen. Zij hebben deze via hun gemeente afgesloten, maar voor zorgverzekeraars is deze 'gemeentepolis' niet rendabel. Verzekeraars willen daarom af van deze polis. Dat schrijft het AD

Het idee achter de gemeentepolis, die in meerdere Nederlandse gemeentes kan worden afgesloten, is vooral bedoeld om mensen in de bijstand te helpen. Zij krijgen op deze manier een verzekering waarbij de gemeente financieel kan bijspringen. Het eigen risico ligt daardoor lager. 

Wat de gevolgen zijn voor de minima is onduidelijk. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is er niet of nauwelijks informatie over effecten van deze minimapolis. In de krant zegt een hoogleraar dat het verdwijnen geen ramp is. Volgens de hooglereaar gezondheidseconomie kunnen minima zelf een goedkope zorgverzekering regelen. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (21)

 • Louise

    Zo 19 augustus 2018 Zondag 19 augustus 2018

  Even terug naar het hoe en waarom van deze verzekeringen. Bij het invoeren van de nieuwe ziektekostenwet en het voornemen om een eigen risico in te voeren zouden de chronisch zieken bovenmatig getroffen worden door de invoeren van het eigen risico. Besloten werd om een tegemoetkoming van 85 euro per jaar op het toenmalige eigenrisico van 150 euro dus per saldo betaalde de chronisch zieke patiënt 35 euro eigen risico. De CAK werd afgeschaft en de gemeenten namen dit over en kwamen met dit kulproduct een collectieve zorgverzekering. Inmiddels betalen chronisch zieken gewoon 385 euro per jaar eigen risico, jaar in jaar uit. 32 euro per maand. Dus die 3 euro per maand collectiviteitskorting kan mij gestolen worden. Doe liever wat aan het eigenrisico voor mensen die de zorg niet kunnen mijden.

  reageer
 • Harry

    Zo 19 augustus 2018 Zondag 19 augustus 2018

  Het CAK bestaat nog steeds om eigen bijdragen van de gemeentelijke WMO-voorzieningen te innen. Het CAK heeft ook niets met verzekeringen te maken. Verder mee eens; dit hele verzekeringsstelsel is flauwekul, bedacht door de VVD. Chronisch zieken treffen met het eigen risico kan ook nooit de bedoeling zijn van een zorgzame samenleving. Wel het voorkomen van onnodige bezoekjes aan dokters. Maar iedereen weet toch gewoon wat chronische ziektes zijn.

 • kees d.

    Zo 19 augustus 2018 Zondag 19 augustus 2018

  De Markwerking in de zorg heeft geleid tot prijsafspraken van de verzekeraars onderling dus heet dat kartelvorming. Verder maken die zelfde zorgcriminelen onze zorg stuk door ziekenhuizen en verpleeginrichtingen te dwingen om hun prijs aan te nemen. En misschien is dat wel onder de kostprijs. Dus mijnheer Rutte de marktwerking in de zorg is zwaar mislukt en steunt de regering de kartelvorming in de zorg.

  reageer
 • Rob

    Zo 19 augustus 2018 Zondag 19 augustus 2018

  Linksom of rechtsom wees blij dat je in Nederland woont waar het sociale vangnet nog steeds prima geregeld is binnen de EU.

  reageer
 • Harry

    Zo 19 augustus 2018 Zondag 19 augustus 2018

  Overigens mis ik de hele aanleiding tot deze problemen: de VVD die de verzekeringsbedrijven graag extra omzet gunde, en de vreemde privatisering van de zorgverzekeringen bedacht heeft. Een volstrekt overbodig systeem, omdat de verzekeraars maar 10% van alle zorgkosten dekken. De rest betaalt vooral de rijksoverheid, en in beperkte mate de zorggebruikers zelf (eigen bijdragen). Het stelsel heeft ook niet geleid tot matiging van de stijging van de zorgkosten; deze zijn de afgelopen tien jaar 35% sneller gestegen dan het Bruto Nationaal Product. Het huidige gemengde zorgstelsel leidt alleen maar tot onnodige bureaucratische rompslomp, winstmarges voor verzekeraars, financiële problemen voor veel inwoners, en een hoop tijdverlies voor alle inwoners, omdat ze eigenlijk ieder jaar weer moeten kijken wat de goedkoopste verzekeraar is, en of deze de gewenste zorgverzekeraars in de regio wel gecontracteerd heeft. Laten we toch een stoppen met deze flauwekul, en de zorg gewoon voor 100% uit de belastingopbrengsten dekken (eventueel wel met een beperkt eigen risico per handeling/medicijn). Schaf dat zorgverzekeringscircus af.

  reageer
 • Harry

    Zo 19 augustus 2018 Zondag 19 augustus 2018

  Ik bedoel natuurlijk "de gewenste zorgleveranciers in de regio gecontracteerd", niet zorgverzekeraars in de regio.

 • Rob

    Zo 19 augustus 2018 Zondag 19 augustus 2018

  Het hele leven bestaat uit keuzes maken, je kan ook een goedkope basisverzekering nemen bijv. We moeten tevens niet zo zielig doen over de zgn. Minima’s omdat deze naast hun uitkering ook nog allerhande subsidies toegestopt krijgen zoals huursubsidie en meer waardoor hun uitkering netto oploopt tot 1800-2000 euro per maand.

  reageer
 • Harry

    Ma 20 augustus 2018 Maandag 20 augustus 2018

  @Maaike: 15 tot 20 euro per maand besteden aan een aanvullende verzekering die 1x per twee jaar €100 of €150 vergoedt (afhankelijk van de verzekeraar), is natuurlijk een slechte deal. Zo help je de minima wel van hun geld af.

 • C.

    Ma 20 augustus 2018 Maandag 20 augustus 2018

  Geert, hoe zuur en vervelend je situatie ook is: je krijgt al het geld, de samenleving betaalt alles voor je. Gratis geld is eindig.

 • Maaike

    Zo 19 augustus 2018 Zondag 19 augustus 2018

  Huursubsidie heet al meer dan 10 jaar huurtoeslag. Dat bewijst al hoe weinig u van dit onderwerp weet. En 1800-2000 euro per maand? Reken me dat eens even voor? 950 euro bijstand, 300 euro huurtoeslag en 80 euro zorgtoeslag, en dan heb je het wel gehad. Eerst feiten checken voor je onzin gaat verkopen.

  En wat de goedkope basisverzekering betreft: je zult bijvoorbeeld maar een bril nodig hebben...

 • Geert

    Zo 19 augustus 2018 Zondag 19 augustus 2018

  Hier is dus duidelijk iemand die zelf nooit langdurig in die situatie heeft gezeten. De meeste minima mankeren veel. Dan is het allerdomste wat je kunt doen alleen een goedkope basisverzekering nemen. En als je me even kunt uitleggen hoe een alleenstaande 1800-2000 per maand kan krijgen met een uitkering hoor ik dat graag. Mijn uitkering is 946 per maand en mijn vaste lasten zijn hoger. Omdat ik dus ziek ben en gemiddeld hogere vaste lasten heb dan jij. Dan krijg ik nog huurtoeslag en zorgtoeslag maar een groot deel daarvan moet ik bij mijn boodschappen bijleggen omdat ik allerlei medicatie niet vergoed krijg. Boven de streep heb ik zo’n 1200 per maand. Onder de streep kom ik bijna maandelijks geld tekort en sla ik warme maaltijden over. En vakantiegeld? Dat gaat naar mijn eigen risico. Van wat ik over houd doe ik wat leuks. Een terrasje een dagje uit en dat is het. Maar kennelijk was dit allemaal mijn eigen keuze dus wat zeur ik nou.

 • laat alle reacties zien
 • HH

    Zo 19 augustus 2018 Zondag 19 augustus 2018

  En dan worden de kosten vanaf 2020 ook nog eens hoger. Dan wordt het nieuwe vliegveld Lelystad in gebruik genomen, met als gevolg gehoorschade en luchtwegziekte bij veel Lelystedelingen.

  reageer
 • Bas

    Zo 19 augustus 2018 Zondag 19 augustus 2018

  Helemaal met je eens HH. En met die ernstige schade aan de gezondheid als gevolg van het vliegverkeer blijft het niet beperkt tot de inwoners van Lelystad.

 • Import Lelystedeling

    Zo 19 augustus 2018 Zondag 19 augustus 2018

  Wordt je nou niet ontzettend moe van je eigen gezever omtrend het Lelystad airport? Elk nieuwsbericht sleep je op de een of andere kromme manier weer dat vliegveld in je krommentaar(geen spelfout!) mee. Oh, wat zul jij balen als het lint wordt doorgeknipt en de eerste vluchten vertrekken dit ondanks je niet aflatende gemekker! Fijne dag verder!

 • Flevoburger

    Zo 19 augustus 2018 Zondag 19 augustus 2018

  Het is verdrietig dat zieken / medische zorg gekoppeld wordt aan de term "rendabel" ..........

  reageer
 • Chris

    Zo 19 augustus 2018 Zondag 19 augustus 2018

  Economie, Maatschappelijke normen waaronder (ziekenzorg) en Politiek, zouden met hun inzet een mooie driehoek kunnen vormen naar een midden als er een wil is.
  Beginnend in eigen huis, tuin en directe omgeving.

 • Alexandros

    Za 18 augustus 2018 Zaterdag 18 augustus 2018

  Het principe waarop verzekeringen werken is gebaseerd op informatieasymmetrie. Een collectieve verzekering zo met open kaart spelen gaat hierbij niet werken. Je clustert namelijk een grote groep risicogevallen waarvan je al weet dat zij individueel veel meer opleveren. Zeker als zij betalingsproblemen hebben op het gebied van premie betalen, dan mag je ze zo'n dure verzekering aansmeren. Natuurlijk gaan verzekeraars dat proberen tegen te gaan. Hoe minder het risico, hoe minder doornen in de weg van de vruchten zitten.

  reageer
 • Ash

    Za 18 augustus 2018 Zaterdag 18 augustus 2018

  Dan moeten ze wel de gehele verhaal vertellen. Het gaat niet alleen om minima/gemeentepolis. Dit is een collectiviteit. Het gaat om alle collectiviteiten van diverse werkgevers uit allerlei branches. Collectiviteit zorgt ervoor dat korting krijgt. Alleen dit moet terug verdiend worden. Terug verdienen gaat ten koste van iedereen. Als collectiviteit opgeheven betalen we niet voor de korting van anderen, waardoor de algehele premie omlaag gaat.
  Dit gaat waarschijnlijk voor alle schadeverzekeringen gelden.

  reageer
 • Maaike

    Za 18 augustus 2018 Zaterdag 18 augustus 2018

  Toch weer bijzonder dat er wordt gedacht dat minima best wel beter kunnen, als ze maar wat meer hun best doen. Een krantenwijkje nemen of zo. Terwijl veel minima geheel of gedeeltelijk afgekeurd zijn en het moeten doen van een uitkering (WIA, al dan niet met aanvullende bijstand). Zij willen wel, maar kunnen vaak niet.

  Denk na voor je onzin schrijft over minima.

  reageer
 • Wouter

    Ma 20 augustus 2018 Maandag 20 augustus 2018

  Graag bewijs Gerrit! Geen sprookjes vertellen. Letterlijk: Rare onderbuik gevoelens,dus!

 • Gerrit

    Zo 19 augustus 2018 Zondag 19 augustus 2018

  ten eerste alle tespect voor minima, het kan iedereen overkomen. bovendien moet er een vangnet zijn voor ze voor de zorgverzekering. Maar ik krijg een vreselijk naar gevoel van deze reactie omdat ik vermoed dat deze reageerder dezelfde is als diegene die zo tegen het vliegveld is. Dus en minima zijn en alles doen om het economisch gunstige vliegveld tegen te houden geeft me letterlijk buikpijn.

 • Thomas

    Za 18 augustus 2018 Zaterdag 18 augustus 2018

  Ach, zolang ik mensen die 100% zijn afgekeurd zie mountainbiken in de Ardennen, en afgekeurden hoor klagen dat ze nooit gekeurd zijn en graag zouden willen werken, valt dat allemaal wel mee.

 • Lelystatter

    Za 18 augustus 2018 Zaterdag 18 augustus 2018

  Gemeente Lelystad heeft de gemeenteplus verzekering. Die wordt ook in 2019 voortgezet.
  Voorheen was die ondergebracht bij Zilveren Kruis/Achmea vanaf 2019 loopt die verzekering via Menzis of De Friesland.
  Dus geen gebrek aan animo om de gemeentelijke ziektekosten verzekering voort te zetten onder zorgverzekeraars.

  reageer
 • Harry

    Zo 19 augustus 2018 Zondag 19 augustus 2018

  Nee, natuurlijk niet. De verzekaars weten zo hun volstrekt overbodige aanvullende verzekering te slijten. En dan zijn het ook nog verzekaars die met hun basispakket duurder zijn dan de concurrent. Onbegrijpelijk dat de gemeente de minima zo op kosten blijft jagen. Aan alleen een basisverzekering heb je genoeg; daar zitten alle nodige regelingen in. Zelfs fysio op medische indicatie mag niet geweigerd of gemaximeerd worden, al proberen sommige verzekeraars dat wel onder verwijzing naar hun overbodige aanvullende verzekeringen. In de aanvullende pakketten zit verder vooral onbewezen onzin, zoals alternatieve geneeswijzen. Ook over de relatief dure aanvullende tandartsverzekeringen moeten mensen goed nadenken. Zo duur is de jaarlijkse controle niet.

 • Dirk

    Zo 19 augustus 2018 Zondag 19 augustus 2018

  dan blijven mensen lekker te veel betalen daar met hun gemeente in de min polis .

 • Jan

    Za 18 augustus 2018 Zaterdag 18 augustus 2018

  Helaas geldt voor veel mensen, en niet alleen minima, dat ze ook nog eens moeite hebben met de vele regeltjes en formulieren. Van onze overheid moet iedereen zelfredzaam zijn, maar diezelfde overheid zorgt er vervolgens niet voor dat iedereen ook goed toegang heeft tot de informatie die nodig is om jezelf te kunnen redden in de BV-Nederland.
  Er zijn gewoon mensen die hulp nodig hebben op dit gebied. Niet iedereen is handig met het vergelijken van verzekeringen, en dat geldt vooral voor mensen op een rond het minimum.
  De hele privatisering van de zorgverzekeringen laat hier een van de nadelen zien

  reageer
 • H

    Zo 19 augustus 2018 Zondag 19 augustus 2018

  Helemaal eens met u.
  In Lelystad kunnen ze mensen ook terecht bij het financieel spreekuur bij de sociale wijkteams. Is een tip.

 • Van stempel

    Za 18 augustus 2018 Zaterdag 18 augustus 2018

  Uw slaat de spijker op zijn kop!

 • Pascal

    Za 18 augustus 2018 Zaterdag 18 augustus 2018

  Als de minima er nou eens een krantwijk bij nemen. Of folders lopen, probleem opgelost.

  reageer
 • Flevo

    Zo 19 augustus 2018 Zondag 19 augustus 2018

  Er wel eens bij stilgestaan dat er ook minima zijn die lichamelijk niet in orde zijn? Vaak ziet de buitenwereld niet wat iemand mankeert en heeft gelijk zijn mening klaar.

 • Janos

    Zo 19 augustus 2018 Zondag 19 augustus 2018

  Tuurlijk joh lekker afzeiken op de minima,het zijn allemaal luie donders.
  Ps ik denk dat dat er minder kranten als minima zijn denkt u niet.

 • MarkS90

    Za 18 augustus 2018 Zaterdag 18 augustus 2018

  Inderdaad. Er zijn meer dan 100.000 banen die niet ingevuld kunnen worden. Het gaat er bij mij niet in dat die minima niet iets kunnen betekenen voor de maatschappij. Zeker met zoveel banen.

 • Er kan nog meer bij

    Za 18 augustus 2018 Zaterdag 18 augustus 2018

  Pascal een krantewijk levert misschien late we zeggen 100 euro op.
  De soos zegt dat gaan we minderen, en kan ook te ten koste gaan van toeslagen.het is dat ze niet willen maar niet mogen om dat ze het risico lopen zonder geld te zitten of een te kort, bij al zo weinig.met andere woorden wie leest er trouwens nog een krant in dit digitale tijdperk.

 • Barend Servet

    Za 18 augustus 2018 Zaterdag 18 augustus 2018

  Lekker simpel gedacht,

  Totdat jou wat gebeurd na jarenlang werken en premies betaald te hebben en dan merkt dat het eens zo goede vangnet ongemerkt uitgekleed en/of afgeschaft is dan is het huilie huilie.

 • Willem

    Za 18 augustus 2018 Zaterdag 18 augustus 2018

  Een verzekeraar is een bedrijf en die moet rendabel zijn anders gaan ze kapot. Zij hoeven ook niet voor de minima te zorgen dat is een taak voor de gemeente

  reageer
 • Dho

    Za 18 augustus 2018 Zaterdag 18 augustus 2018

  Of moeten de minima voor zichzelf zorgen? Hulp moet tijdelijk zijn en hulp moet worden ingezet op andere terreinen zodat de minima zich omhoog kunnen werken waarna ze zonder hulp verder kunnen.

 • Harry

    Za 18 augustus 2018 Zaterdag 18 augustus 2018

  Meestal gelden die kortingen alleen voor de aanvullende verzekeringen, niet voor het basispakket. Zelf zoeken naar de goedkoopste verzekering loont meer. Dat de gemeente kan zorgen voor een lager eigen risico, is onjuist. Het eigen risico is wettelijk verplicht. Wat de gemeente wel kan doen, is minima via de bijzondere bijstand tegemoet komen. Maar dat kan ook als zij zichzelf verzekerd hebben. De hoogleraar heeft dus gewoon gelijk. Scheelt trouwens ook weer een ambtenaar op het stadhuis die zich hiermee bezig houdt.

  reageer
 • Harry

    Zo 19 augustus 2018 Zondag 19 augustus 2018

  Welnee, De Vries. De gemeenteplusverzekering geeft alleen maar korting op de aanvullende verzekering, en die aanvullende verzekering is een volstrekt overbodig product, die gelukkig steeds minder Nederlanders aanschaffen (daarom overwegen verzekeraars ook afschaffing). Zeker minima moeten zich geen overbodig product aan laten smeren, waardoor ze zich verplicht moeten verzekeren bij DeFriesland of Menzis, twee dure verzekeraars. Ik betaal voor mijn basisverzekering bij de concurrent minder. Zelf verzeker ik me ook niet via de collectieve regeling van mijn werk, omdat die duurder is. Mensen kunnen ook overwegen hun premie te verlagen door hun eigen risico te verhogen, maar dan moet je wel een reservepotje hebben om zelf je onverwachte zorgkosten te kunnen betalen. Dat lijkt me voor de meeste mensen - zeker minima - geen goed idee (ik zelf doe dat ook niet).

 • De Vries

    Za 18 augustus 2018 Zaterdag 18 augustus 2018

  Een goedkopere dan die via de gemeente bestaat niet Harry!

 • De Vries

    Za 18 augustus 2018 Zaterdag 18 augustus 2018

  Een hoogleraar die beweert dat minima zelf een goedkope zorgverzekering kunnen regelen? Onmogelijk, er bestaat geen goedkope zorgverzekering! Wat een dwaas.

  reageer
 • Ed

    Za 18 augustus 2018 Zaterdag 18 augustus 2018

  Je hoort wel eens dat "minima" en met name uitkeringsgerechtigden, zoveel toeslagen, waaronder zorgtoeslag, ontvangen dat het nauwelijks meer loont om te gaan werken. ('Voor die paar euro extra kom ik mijn bed niet uit?") Dat is wel een groot nadeel van dit systeem.

  reageer
 • Ed

    Za 18 augustus 2018 Zaterdag 18 augustus 2018

  @John
  Ik besef goed dat menig uitkeringsgerechtigde het zwaar heeft. En ieder kind dat in armoede opgroeit, is er één te veel. Alleen: het systeem dat werken onaantrekkelijk maakt (de armoedeval) deugt niet.

 • Lely

    Za 18 augustus 2018 Zaterdag 18 augustus 2018

  Tja, toen mijn inkomen nog op bijstandsniveau lag had ik per maand, door alle aftrekposten, regelingen en subsidies, inderdaad iets meer te besteden dan nu met een laag salaris maar man wat een plezier dat ik in m'n werk heb. Da's ook wat waard!!!!

 • John

    Za 18 augustus 2018 Zaterdag 18 augustus 2018

  Wellicht eerst een nadenken en ervaren hoe het is ipv zomaar iets melden wat totale onzin is.

 • Dirk

    Za 18 augustus 2018 Zaterdag 18 augustus 2018

  je kan zelf veel goedkoper uit zijn , dan via een gemeente te verzekeren. ervaring hier bij het zelf zoeken kan je al snel 10 tot 30 euro per maand besparen op de premie .

  reageer
 • Mathijs

    Za 18 augustus 2018 Zaterdag 18 augustus 2018

  Ik denk inderdaad dat het niet rendabel is. Hier in Lelystad zie ik erg veel scootmobielers en ik denk dat veel daarvan bij de minima horen. Het zal me niet verbazen dat de minima bij elkaar meer kosten dan opleveren, dan wil je ze dus ook liever niet verzekeren.

  Het hele punt van verzekeren is dat je de kosten kan delen met elkaar. Verzekeringen mogen dus verlieslijdend zijn, maar wel winstgevend (het geld moet toch in de zorg blijven dus het is niet echt "winst").

  Als er dus een klein groepje is die meer kost dan oplevert dan is dat niet eerlijk en daar moet wat aan gedaan worden.

  reageer
 • Wouter

    Ma 20 augustus 2018 Maandag 20 augustus 2018

  M: vind je jezelf nu niet een beetje simpel denken? Scootmobielen zijn dus minima? Lees eens een andere krant of praat eens met die mensen!

 • Ed

    Za 18 augustus 2018 Zaterdag 18 augustus 2018

  Nee, verzekeren doe je juist op basis van solidariteit. D.w.z. de gelukkigen die nooit getroffen worden door brand, inbraak of ziekte, betalen mee aan de onkosten van pechvogels; in het besef dat zij ook ooit pech kunnen krijgen. Maar als mensen de "pech" over zichzelf afroepen door een verkeerde leefstijl, zet dat de solidariteit natuurlijk wel onder druk.

 • Taxichauffeur

    Za 18 augustus 2018 Zaterdag 18 augustus 2018

  De zorgverzekeraars vinden het niet rendabel, blijkt maar weer dat de gezondheid niet belangrijk is maar de winsten die er gemaakt kunnen worden ten kosten van diegene die hulp en zorg nodig hebben.
  Ik snap niet dat deze lui zichzelf in de spiegel durven aankijken.

  reageer
 • Chris

    Zo 19 augustus 2018 Zondag 19 augustus 2018

  Bedoel je nu de ‘ik ben ooit dik geworden omdat ik slecht eet en kan nu niet meer ver lopen, dus heb een scootmobiel nodig, dus ga nog minder lopen en word nog dikker - cirkel? Terwijl ze met dieetadvies en lopen geen scootmobiel meer nodig zouden hebben... (voordat iedereen erover valt; Ja, er zijn ook mensen die de scootmobiel wel echt nodig hebben.)

 • Wicht

    Za 18 augustus 2018 Zaterdag 18 augustus 2018

  Ongelooflijk weer. Als minima heb je het al lastig. Ik vind het redelijk misdadig dat dit zo maar weer wordt besloten.

  Ik mag dan zelf in m’n handen knijpen dat ik het financieel niet moeilijk heb.

  reageer
 • Toetie

    Za 18 augustus 2018 Zaterdag 18 augustus 2018

  Hebben de minima al gekeken wat nou de voordelen waren van zo'n gemeenschappelijke verzekering? Of zijn ze er blind en wel ingestonken?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert