Milieudefensie: 'luchtkwaliteit Almere onder de maat'

ALMERE • Di 28 augustus 2018 | 16:48 • Dinsdag 28 augustus 2018 | 16:48

De luchtkwaliteit in Almere is onder de maat. Dat concludeert Milieudefensie na onderzoek met de Rijksuniversiteit Groningen naar de hoeveelheid fijnstof en stikstofdioxide in Nederland. De vervuiling in Almere is niet zo groot als in Amsterdam of Rotterdam, maar ook in Almere adem je dagelijks meer fijnstof in dan de norm van de WHO, de Wereld Gezondheidsorganisatie.

Volgens Anne Knol van Milieudefensie is het verkeer de grote boosdoener. "De verbranding van benzine en diesel zorgt voor minuscule deeltjes in de lucht. Die zijn zo klein dat deze heel diep in de longen terechtkomen en dat kan leiden tot allerlei serieuze gezondheidsklachten. Het is van groot belang dat de gemeente Almere maatregelen treft om die uitstoot naar beneden te krijgen'. 

Concentraties overal te hoog


De hoeveelheden zijn bijna overal in de stad te hoog. Enkel Almere Poort en Almere de Vaart slaan niet in het rood. Anne Knol benadrukt dat Milieudefensie de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie gebruikt als maximum: "Er is ook een wettelijke norm. Maar die is wat ons betreft veel te slap. Dan lijkt het net alsof er niets aan de hand is. Maar dat is toch echt niet zo".

Nadelige kanten van autostad


Almere is ooit bedacht als een stad waar de inwoners zich makkelijk met de auto konden vervoeren. Volgens Knol zien we nu de nadelige kant van dat streven: "Men dacht toen dat het fijn was dat je overal met de auto kon komen en dat je makkelijk kon parkeren. Maar een goede luchtkwaliteit is wat ons betreft toch echt belangrijker".  Milieudefensie dringt er bij de gemeente op aan om inwoners meer te stimuleren om vaker de auto te laten staan. 

De concentraties fijnstof zijn te bekijken op site van Milieudefensie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel