'Lucht in Almere moet inderdaad schoner'

ALMERE • Wo 29 augustus 2018 | 16:15 • Woensdag 29 augustus 2018 | 16:15

De luchtkwaliteit in Almere kan en moet beter. Dat zegt wethouder Jan Hoek van Almere in reactie op een rapport van Milieudefensie. Daaruit blijkt dat de concentraties fijnstof en stikstofdioxide in Almere hoger liggen dan de norm van de Wereld Gezondheidsorganisatie. Volgens Milieudefensie is het verkeer de grote boosdoener. Almere zou meer moeten doen om mobiliteit in de stad schoner te krijgen.

Werk aan de winkel


Hoek erkent dat er werk aan winkel is; 'Almere heeft nog teveel de rode loper uit liggen voor de auto. Het gemeentebestuur werkt aan een nieuwe visie op alle mobiliteit in de stad. En daarbij kijken we ook naar het gebruik van de auto'. Volgens Hoek moeten automobilisten meer gestimuleerd worden om vaker de fiets te pakken; 'Almere heeft een geweldig netwerk van gescheiden fietspaden liggen. Het probleem is dat de afstanden in Almere vaak groot zijn. Mensen kiezen daarom nog te vaak voor de auto. Misschien dat de opkomst van de elektrische fiets daar verandering in kan brengen', aldus Hoek. Volgens Milieudefensie wordt er in Almere in vergelijking met andere steden heel weinig gefietst; 'Almere mag zich op dat punt best schamen', zegt onderzoeker Anne Knol van Milieudefensie.

B & W wil ook schonere lucht


Ook het college van Almere vindt dat de lucht schoner moet, zegt Jan Hoek.
Maar hij wil er aan toevoegen dat de luchtkwaliteit in Almere niet slechter is dan in vergelijkbare steden; 'Dit is geen exclusief probleem van Almere. Op de kaartjes die Milieudefensie heeft gemaakt zie je dat de hele Randstad volledig rood is gekleurd. We moeten dit probleem op Rijksniveau aanpakken'. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel