Bloemist druk bezig voor het NK bloemsierkunst

URK • Zo 2 september 2018 | 12:21 • Zondag 2 september 2018 | 12:21

Update: inmiddels is bekend dat bloemist Johannes de Boer niet in de prijzen is gevallen.

Het zijn spannende dagen voor de Urkse bloemist Johannes de Boer. Dinsdag is hij één van de twaalf deelnemers van het NK Bloemsierkunst in Veenendaal. Afgelopen dagen is hij al druk bezig geweest met de voorbereidingen op de wedstrijd. "Als je echt een bloemist in hart en nieren bent is dit dé wedstrijd", laat hij weten.

Ondanks dat zijn winkel tijdens de zomer gesloten is, is hij dit weekend druk bezig geweest met de voorbereidingen. Hij heeft het er graag voor over, want De Boer wil gaan pronken tijdens de wedstrijd. "Ik zie het als een plek waar je jezelf kan laten zien als bloemist. Waar je kan laten zien hoe creatief je bent en wat er mogelijk is met bloemkunst."

Vijf opdrachten
Aan de finale doen de 12 beste bloemisten van Nederland mee. Ze krijgen in totaal vijf opdrachten, waarvan ze er drie terplekke moeten uitvoeren. Twee opdrachten mogen ze vooraf thuis voorbereiden.

De bloemisten moeten in die twee opdrachten een draagbare bloemenkraag en een hangend kunstwerk maken. "Mijn kunstwerk wordt een tropisch geheel: heel kleurrijk en met mooie bloemen", legt De Boer uit. "In mijn gedachten kan ik al precies zien hoe het er uit gaat zien."

Duizend bloemen
Tijdens de tweedaagse finale worden er per deelnemer ongeveer duizend bloemen verwerkt. Een jury zal uiteindelijk bepalen wie de mooiste kunstwerken maakt en of de deelnemers zich houden aan de reglementen. "Dit hele stuk mag bijvoorbeeld slechts 25 kilo wegen. Als het te zwaar is, word je gediskwalifiseerd."

De uiteindelijke winnaar van het NK mag namens Nederland meedoen aan het EK in Polen in 2020. Woensdagavond wordt de winnaar bekendgemaakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel