Daan Roosegaarde komt met lichtspektakel over ruimtevervuiling

ALMERE • Di 11 september 2018 | 0:20 • Dinsdag 11 september 2018 | 0:20

Kunstenaar Daan Roosegaarde komt opnieuw met een groot lichtspektakel naar Flevoland. Drie jaar na het kunstproject 'Waterlicht' bij Schokland is vanaf volgende maand het project 'Space Waste Lab' bij theater KAF in Almere te zien. Met het project wil hij mensen bewust maken van de grote hoeveelheid afval dat door het heelal zweeft.

Volgens Roosegaarde zweven meer dan 29.000 objecten door de ruimte die groter zijn dan 10 centimeter. Het gaat bijvoorbeeld om afgebroken delen van raketten en satellieten. "Het is eigenlijk een soort smog van het universum. Als zo'n klein stukje een satelliet raakt gaat deze kapot. En niemand weet hoe je dit moet oplossen."

Met grote laserlampen wordt vanaf de Esplanade met lichtlijnen afval aangewezen dat op een hoogte tot 2000 kilometer boven ons zweeft. Ook kunnen bezoekers in het Space Waste Lab kennismaken met ruimteafval. Een klein stukje afval wordt daar geëxposeerd. Het doel is om het afval niet alleen als bedreiging te zien maar ook als een bron voor nieuwe creativiteit. Space Waste Lab gaat op 5 oktober in première. De toegang is gratis.

Waterlicht
Kunstenaar Daan Roosegaarde heeft al eerder een groot kunstproject in Flevoland gehad. In december 2015 was 'Waterlicht' te zien bij Schokland. Daarmee werd met blauwe lampen het oorspronkelijke waterniveau van de Zuiderzee verbeeld. Daar kwamen zo'n 20.000 mensen op af.

'Waterlicht' in 2015

Waterlicht, een eerder kuntwerk van Roosegaarde

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel