Flevokust Haven officieel geopend

LELYSTAD • Do 20 september 2018 | 18:31 • Donderdag 20 september 2018 | 18:31

Met een spectaculaire watershow is donderdagmiddag in Lelystad de buitendijkse containeroverslaghaven Flevokust Haven officieel geopend. Gedeputeerde Jan Nico Appelman en de Lelystadse wethouder Janneke Sparreboom kregen hun glas champagne gevuld door twee mannen, die vanuit het water op flyboards aan de havenkade kwamen.

Flevokust is sinds deze zomer volledig operationeel. Exploitant CTU/Theo Pouw verwerkt hier containers voor de binnenvaart. Die gaan met vooral agrarische producten Flevoland uit en voeren andere producten aan. Dat scheelt vervoer via de weg.
De kade is nu 400 meter lang, maar kan worden verdubbeld tot 800 meter.

Flevokust ontbrekende schakel
Gedeputeerde Appelman wees er op dat Flevokust de enige overslaghaven in het IJsselmeergebied is en daarmee een ontbrekende schakel in de binnenvaart. Volgens hem heeft de markt de haven inmiddels ontdekt. Hij is hoopvol over de groei voor de toekomst.
De provincie en gemeente Lelystad komen voor het einde van het jaar met een voorstel over het beheer van Flevokust Haven en het binnendijkse bedrijventerrein. Gekeken wordt of Lelystad Airport Businesspark (LAB) dit kan doen. Zij beheert nu de bedrijventerreinen rondom het vliegveld en zou die en Flevokust gezamenlijk 'in de markt' kunnen zetten.

Gemeente wil bedrijventerrein flink uitbreiden
Over uitbreiding van het binnendijkse bedrijventerrein neemt de gemeenteraad van Lelystad dinsdag een besluit. Het college van b en w stelt voor het huidige terrein van 7,4 uit te breiden tot 43 hectare. Bij bedrijven is grote interesse in vestiging. Zo heeft een datacentrum interesse om 10 hectare af te nemen.

Engie realiseert zonnepark
Energiebedrijf Engie is kortgeleden begonnen met de bouw van een zonnepark in een hoekje bij Flevokust. Dit park krijgt een capaciteit van 30 MegaWatt. Naast de Maximacentrale is al een park operationeel met een capaciteit van 2 MW.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel