Trekkerrijbewijs zorgt voor uitsluiten buitenlandse stagiairs

FLEVOLAND • Zo 23 september 2018 | 17:43 • Zondag 23 september 2018 | 17:43

Het Nederlandse trekkerrijbewijs zorgt voor problemen met buitenlandse studenten die hier stage lopen bij boeren. Daardoor mogen in Flevoland 20 Franse stagiairs niet met een trekker de weg op. Boerin Tima Groeneweg uit Biddinghuizen luidt de noodklok. Zij heeft twee Franse studenten op het land aan het werk. Ze biedt al jaren stageplaatsen aan, maar moet er volgend jaar mee stoppen als er geen oplossing komt.

Het trekkerrijbewijs is in 2015 ingevoerd. Je mag alleen nog met een trekker de weg op als je zo'n rijbewijs hebt, of een autorijbewijs hebt van vóór 2015. Deze regels gelden ook voor buitenlanders. "Onze jongens zijn rond de 19 en hebben daardoor ongeveer een jaar hun autorijbewijs. Dat is dus niet van voor 2015." In Frankrijk bestaat het trekkerrijbewijs niet. Daar mag je met een trekker de weg op zodra je een autorijbewijs hebt.

De stagiairs mogen wel op het land rijden, maar in Flevoland liggen de gronden van boeren vaak verspreid. Daardoor moeten de voertuigen bijna altijd wel een stukje de openbare weg op. Dan moet iemand anders het stuur overnemen, en dat is volgens Groeneweg onwerkbaar. Ze wil dat er een uitzondering op het trekkerrijbewijs komt voor buitenlanders die korte tijd in Nederland komen werken. "We zouden één Europa moeten zijn, maar daar zie ik hier helemaal niets van."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel