Flevoland krijgt Nationaal Park

FLEVOLAND • Ma 1 oktober 2018 | 13:44 • Maandag 1 oktober 2018 | 13:44

Verschillende natuurgebieden in Flevoland krijgen de officiële status van Nationaal Park, onder de naam Nieuw Land. Het gaat om de Lepelaarplassen, Oostvaardersplassen, Marker Wadden, het aangrenzende deel van het Markermeer en een aantal plekken voor de kust van Enkhuizen. Dat blijkt uit een publicatie van de Staatscourant.

Volgens gedeputeerde Michiel Rijsberman is dit uniek voor Nederland. "Het is door mensen gemaakt, en teruggegeven aan de natuur. Als de mens het niet gemaakt had, dan was er ook geen natuur geweest." Met verschillende betrokken partijen zoals Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat is er een plan om meer toeristen naar het gebied te trekken. Dat moet meer geld opleveren. "Dat gaan we dan weer stoppen in de natuurontwikkeling", aldus Rijsberman.

Het heeft veel voeten in de aarde gehad om de status van Nationaal Park te bereiken. "We hebben een heleboel partners en iedereen moet het wel met elkaar eens zijn. Als iedereen dat in Flevoland is, dan moet het ministerie het ook nog een goed idee vinden".

Eén groot gebied
Hans Boekhoff van het Flevolandschap is enthousiast. "Voor de mensen zijn het verschillende gebieden, maar voor de natuur is het een groot gebied. De vogels vliegen gewoon over. En voor in de toekomst kunnen we het als een gebied beheren en dat gaan we vanaf nu doen".

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maakte het Nationaal Park Nieuw Land maandagmiddag officieel bekend op het provinciehuis. In de Staatscourant schreef ze dat het park potentie heeft om uit te groeien tot een nationaal park van de toekomst. De toekenning heeft verder geen gevolgen voor eigenaren en gebruikers van grond of water rondom of in het nationale park.
[YouTube:https://www.youtube.com/watch?v=YponjEOeAQ0

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel