'Bouw extra lokalen Universum loopt maanden vertraging op'

ALMERE • Di 2 oktober 2018 | 10:09 • Dinsdag 2 oktober 2018 | 10:09

Ouders van basisschoolleerlingen op Het Universum in de Almeerse wijk Nobelhorst zijn bang dat extra leslokalen later klaar zullen zijn. Sinds dit schooljaar krijgt een aantal klassen les in een noodgebouw buiten de wijk, omdat er geen plaats is in de eigen school.

Daarom worden er extra lokalen in een nieuw pand voor kinderopvangorganisatie Sterrenrijk bijgebouwd. Maar volgens de kinderopvang en de bezorgde ouders loopt de nieuwbouw mogelijk vertraging op. In een brief aan het college van burgemeester en wethouders staat dat de gemeente traag is met het afgeven van vergunningen.

Gebrek aan ruimte
Het is de tweede keer dat de ouders aan de bel trekken. Voor de zomervakantie kwamen ze ook in actie en probeerden ze met een petitie de noodgedwongen verhuizing te voorkomen. Uiteindelijk kon wethouder Aldrik Dijkstra (CU) niets betekenen. Hij hoopte dat het probleem begin volgend jaar werd opgelost met oplevering van de kinderopvang.

Geen vergunning
In de brief aan het college staat dat de gemeente de omgevingsvergunning op 3 september had moeten verlenen, maar dat gebeurde niet. Het zou de gemeente niet lukken de kavel op tijd bouwrijp te maken. Dat zou weer samenhangen met problemen met het aanleggen van elektra en watervoorzieningen.

De ouders van de schoolgaande kinderen in Nobelhorst zijn door kinderopvangorganisatie Het Sterrenrijk van de vertraging op de hoogte gesteld. Daarop schreven zij de brief aan de gemeente. Een van de ouders is Nikita Vorstermans. "Hoe kunnen we nou in een groeistad als Almere dit niet voor elkaar krijgen", zegt Vorstermans. "Ik blijf me erover verbazen dat hier niet op geacteerd wordt."

Nikita was een van de ouders die afgelopen zomer bij de petitie betrokken was om de kinderen in Nobelhorst op school te houden. "Je zou mogen verwachten dat ze erbovenop zitten met alles waar we afgelopen zomer voor geknokt hebben", vertelt ze. "Het is een teleurstelling dat we nu weer in actie moeten komen."

Reactie gemeente
in het gebouw van Sterrenrijk zouden ook lokalen zouden komen voor leerlingen van De Verwondering. Volgens de gemeente Almere komt er veel kijken bij het afgeven van vergunningen. Zo moet rekening gehouden worden met de veiligheid en geluid- en parkeeroverlast. Dat traject vraagt volgens de gemeente om zorgvuldigheid.

"De gemeente heeft er een groot belang bij het zo snel mogelijk opleveren van de onderwijshuisvesting. Zij is echter ook gehouden aan een veilige en kwalitatieve school- en kindervoorziening waar ouders hun kinderen met een gerust hart naartoe kunnen sturen", aldus een woordvoerder.

Wel neemt de gemeente de noodkreet van de ouders en Sterrenrijk ter harte en gaan ze binnenkort kijken waar de processen mogelijk versneld kunnen worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel