Floriade gaat opnieuw miljoenen extra kosten

ALMERE • Do 4 oktober 2018 | 22:43 • Donderdag 4 oktober 2018 | 22:43

De Floriade in Almere gaat ruim 7 miljoen euro extra kosten. Het geld is nodig om een verlies op de verkoop van de grond te compenseren. Na afloop van de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022, wordt een nieuwe wijk op het terrein gebouwd. De verkoop van de grond aan projectontwikkelaar Amvest heeft miljoenen minder opgeleverd dan verwacht.

Volgens verantwoordelijk wethouder Loes Ypma is de 7,2 miljoen euro die ze aan de gemeenteraad gaat vragen "een investering in de toekomst van Almere. Het wordt een hele mooie, ruime wijk waarin verschillende onderdelen van de Floriade terug te vinden zijn." Ypma gaat er vanuit dat er na deze miljoenen niet opnieuw extra geld nodig is voor de Floriade.

"Niet eerder duidelijk"
Ypma zegt dat ze niet eerder had kunnen weten dat de gemeente dit verlies lijdt, omdat "de plannen nog niet eerder helemaal duidelijk waren. In 2015 was het allemaal nog maar een idee en kon daar nog geen prijskaartje aan worden gehangen. Nu zitten we dichter op het evenement en worden de kosten en risico's duidelijker. Bovendien ging het eerst alleen om het evenement de Floriade, nu komt er ook een woonwijk bij", aldus de wethouder.

Miljoenen winst
In de nieuwe woonwijk worden 660 nieuwe huizen gebouwd, waarvan 60 waterwoningen. Op basis van dit aantal is duidelijk geworden dat de grond niet voldoende oplevert en Almere met het verlies van ruim 7 miljoen euro zit.

Volgens een externe deskundige die in opdracht van de gemeente onderzoek heeft gedaan naar de Floriade en de nieuwe woonwijk, is er met aanpassingen van het plan vele miljoenen euro's winst voor Almere te verwachten. Als er 1000 woningen extra gebouwd worden, dan zou dit de gemeente een bedrag van tussen de 35 en 40 miljoen euro op kunnen leveren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel