Floriade gaat opnieuw miljoenen extra kosten

ALMERE • Do 4 oktober 2018 | 22:43 • Donderdag 4 oktober 2018 | 22:43

De Floriade in Almere gaat ruim 7 miljoen euro extra kosten. Het geld is nodig om een verlies op de verkoop van de grond te compenseren. Na afloop van de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022, wordt een nieuwe wijk op het terrein gebouwd. De verkoop van de grond aan projectontwikkelaar Amvest heeft miljoenen minder opgeleverd dan verwacht.

Volgens verantwoordelijk wethouder Loes Ypma is de 7,2 miljoen euro die ze aan de gemeenteraad gaat vragen "een investering in de toekomst van Almere. Het wordt een hele mooie, ruime wijk waarin verschillende onderdelen van de Floriade terug te vinden zijn." Ypma gaat er vanuit dat er na deze miljoenen niet opnieuw extra geld nodig is voor de Floriade.

"Niet eerder duidelijk"
Ypma zegt dat ze niet eerder had kunnen weten dat de gemeente dit verlies lijdt, omdat "de plannen nog niet eerder helemaal duidelijk waren. In 2015 was het allemaal nog maar een idee en kon daar nog geen prijskaartje aan worden gehangen. Nu zitten we dichter op het evenement en worden de kosten en risico's duidelijker. Bovendien ging het eerst alleen om het evenement de Floriade, nu komt er ook een woonwijk bij", aldus de wethouder.

Miljoenen winst
In de nieuwe woonwijk worden 660 nieuwe huizen gebouwd, waarvan 60 waterwoningen. Op basis van dit aantal is duidelijk geworden dat de grond niet voldoende oplevert en Almere met het verlies van ruim 7 miljoen euro zit.

Volgens een externe deskundige die in opdracht van de gemeente onderzoek heeft gedaan naar de Floriade en de nieuwe woonwijk, is er met aanpassingen van het plan vele miljoenen euro's winst voor Almere te verwachten. Als er 1000 woningen extra gebouwd worden, dan zou dit de gemeente een bedrag van tussen de 35 en 40 miljoen euro op kunnen leveren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (97)

 • Hans Engels

    Do 18 oktober 2018 Donderdag 18 oktober 2018

  Niet voor het een.en.ander maar het gaat hierboven niet eens over Floriade. Het gaat om de ontwikkeling van woningen in het gebied waar ook de Floriade georganiseerd wordt. Wellicht handig als omroep Flevoland eens in kaart brengt hoe de organisatie nu in elkaar zit. Amvest, projectenorganisatie gemeente, gemeente, parkway A6 en Floriade BV. Maakt het wat duidelijker denk ik.

  reageer
 • Hannes;

    Za 20 oktober 2018 Zaterdag 20 oktober 2018

  En deze wezensvreemde debacle strategie speelt al vanaf het beginstadium, toen de Floriade met 1 stem meer er doorheen werd gedrukt!

 • Floriade stop!!!

    Za 6 oktober 2018 Zaterdag 6 oktober 2018

  Hoe zit het met de mensen die gehandicapt en rolstoel afhankelijk zijn die al jaren hulp vragen aan de gemeente voor oa invaldie toiletten in restaurants, en toegankelijke winkels. Daar wordt totaal geen aandacht aan gegeven. En floriade flop trekken ze alles uit kast, schande almere!!

  reageer
 • Yvon

    Za 6 oktober 2018 Zaterdag 6 oktober 2018

  Dat zegt toch wel wat over het inzicht maar zeker wat over de intelligentie v de bedenkers can dit flop project. Het merendeel vd inwoners voorspelde dit al jaren. Wordt nog veel meer hoor dan die 7 miljoen extra. Staat er ook dat ze hopen niet opnieuw..... etc. Zekers wordt het weer opnieuw........ wij naar betalen terwijl het overgrote deel helemaal geen floriade wil. Trouwens waarvan wordt het groen in die prachtige nieuw te bouwen wijk uiteindelijk in de jaren die dan volgen betaald. Ze hebben nu geen eens geld om het bestaande groen te onderhouden. Als er dan iets gebeurt huren ze mafkezen in die niet snoeien maar vernielen en niet eens weten te schoffelen.

  reageer
 • Karel

    Zo 7 oktober 2018 Zondag 7 oktober 2018

  In Almere vind je vele projecten die ooit met veel bombarie zijn geopend, aangekondigd en waar vervolgens geen aandacht meer aan wordt besteed, of vanwege financiële redenen of uit laksheid. Denk aan de "vernieuwing" van het ooit zo mooie Lumièrepark (nu een groene kaalslag met een soort van snelweg langs het water. Het is wachten op racende auto's). Dezelfde kaalslag geldt voor vele Almeers groen. De opening van PIT zo'n vijf jaar geleden en het leuke Schipperplein met ijsbaantje. Liep er van de week weer eens langs en schrok hoe verloedering er na een paar jaar uitziet. En wat zijn de aangelegde pier en boulevard een trieste bedoening, over het strandje maar te zwijgen. En ondertussen creëert de gemeente nieuwe plannen die ongetwijfeld ook verwaarloosd zullen worden. Daar gaat ons belastinggeld.

 • Karel

    Za 6 oktober 2018 Zaterdag 6 oktober 2018

  Het is vooral opvallend hoe deze dame het zoveelste miljoenen verlies (deze keer maar liefst 7 miljoen) van ons belastinggeld aankondigt. Lakoniek, laatdunkend, superieur, zorgeloos en met een glimlach. Dan weet ze al dat ze ermee wegkomt. Terwijl de bobo's hun zakken vullen, betaalt de Almeerder de steeds hoger wordende rekening.

  reageer
 • Dr.Jake

    Za 6 oktober 2018 Zaterdag 6 oktober 2018

  Als zelfs het kabinet de afschaffing van de dividendbelasting gaat heroverwegen dan moet de gemeenteraad van Almere zich minstens ook eens even achter de oren krabben of de flopriade nog steeds zo een goed plan is.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Hannes

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Dit debacle project ligt totaal aan het karakter van een overkoepelendeorganisatie; om koste wat het kost een woonwijk op een verkeerde locatie willen doordrukken! Unice projecten vragen nu eenmaal om ligging en kwaliteit..!!
  Het is een schande dat het financiële debacle vanaf 2012 nog steeds doorsuddert; waarbij men bewust gebruikmaakt van de plaatselijke woningnood:

  reageer
 • daan

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Floriade heeft nog nooit winst gemaakt. In Venlo moest er zelfs per inwoner geld worden betaald. De meeste Almeerders willen bovendien geen Floriade.

  reageer
 • hans

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Het verlies op de grondexploitatie op de Floriadewijk wordt ruimschoots gecompenseerd door de winsten op de grond in andere woonwijken. Het totale financiële plaatje ziet er dus prima uit voor de stad. En als we dit verlies niet willen nemen, dan ontwikkelen we toch meer woningen? Naar mijn overtuiging heeft de Floriade(-wijk) sowieso een meerwaarde voor Almere!

  reageer
 • Dr.Jake

    Za 6 oktober 2018 Zaterdag 6 oktober 2018

  Post dan maar je financiële gegevens voor een incasso door de gemeente voor de flopriade. Zijn wij tegenstanders er vanaf dat wij worden gemolken daarvoor.
  Ik wed met iedereen dat U dat niet doet/wilt masr op kosten van anderen uw kostbare floriade toch wilt hebben. En dat is ‘m juist. Laat de alleen de gebruiker/bezoeker betalen en niet heel Almere.

 • Tja

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Wat moet een kaartje straks wel niet gaan kosten? Het draagvlak is dramatisch laag, de financieen diep in het rood en nog vier jaar te gaan met elke maand een nieuwe financiele tegenvaller. En dit alles voor een woonwijk tentoonstelling. Stoppen het verlies nemen en dit snel vergeten.

  reageer
 • Robert V

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Niet zo vreemd na de bestuurlijke leegloop dat het meer centjes zou gaan kosten. Qua ontroerend goed (grond opbrengst) slaat de politiek al jaren de pl ank mis. Nieuwe mensen die het denken te weten dekken zich gewoon in met mooie woorden en beloftes. Ik zou me dood schamen als ik weer aan het woord was over deze veel te dure schooltuin. Pas op...het word nog veel erger....ook met leugens. Robert V

  reageer
 • Sabrina1980

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  ze hadden ook nooit een woonwijk erbij moeten plaatsten. het wordt 1 grote flop dit

  reageer
 • Ans

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Volgens mij was er in de Raad duidelijk afgesproken dat de grondopbrengst MINIMAAL budget neutraal zo moeten zijn, en de wens van de VVD was dat er winst op werd gemaakt. Aangezien het aantal sociale huurwoningen in deze wijk verwaarloosbaar is, ben ik heel benieuwd hoe het kan dat Amvest niet de marktconforme grondprijs heeft betaald

  reageer
 • Hannes

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Als men nu eerst bij de negatieve kanten te raden gaat, voor men positief te werk gaat; dan kan men vaak een hoop ellende besparen! Nogmaals die woonwijk waarom het allemaal draait hoort niet op de uitgekozen locatie!!!!

  reageer
 • Boels

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Tijd voor een stevige enquete door de Gemeenteraad die uiteindelijk voortdurend verkeerd is voorgelicht door B&W.
  Zet de partijbelangen eens opzij en maak schoonschip.
  Anders moet er maar een burgerinitiatief komen om het gemeentebestuur te vervolgen wegens wanbestuur, corruptie en omkoping.

  reageer
 • 036-SOS

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Natuur slopen om er een landbouwachtig iets als tentoonstelling te presenteren ondanks dat het veel te veel geld kost is typisch Nederlands.

  reageer
 • Floriade fan

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Tamelijk tendentieuze kop! Is omroep Flevoland neutraal? Ik heb mijn ernstige twijfels

  reageer
 • peter van den bemt

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Wat is er tendentieus aan een feit? Dit is geen mening, dit is gewoon zo.

 • Floriade fan

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Alle azijnzeikerds ten spijt: Hup Floriade. Ik kijk er naar uit. Almere wordt er nog mooier op!

  reageer
 • peter van den bemt

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Als je van steen, beton en asfalt houdt wel ja. Als je Almere prijst om haar groene omgeving, dat leveren we met de Floriade in.

 • s

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Hopelijk hebben ze wel plantjes en boompjes besteld, en in begroting opgenomen.

  reageer
 • Jack

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Als ik het interview met Loes aanhoor dan zou zelfs het arboretum van bomen ineens geld kosten. Alsof dat arboretum nieuw is. Vorige keer werd nog gesuggereert dat het arboretum werd geschonken. Wanneer gaat er nou eens iemand een verhaal vertellen dat transparant is , voor 1 uitleg vatbaar en niet suggestief?

 • Harry

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Investeren in grond is volgens mij niet verkeerd. Ik blijf wel benieuwd wat we nou op het evenement te zien gaan krijgen. Ik hoop echt meer dan een paar huisjes.

  reageer
 • Dietske

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  In het bericht staat dat deze tegenvaller juist te maken heeft met de gedachte opbrengst van de grond, die dus een stuk lager uitvalt dan begroot. Dat heeft met de Floriade als evenement niet eens zoveel te maken. Juist wel met de exploitatie van de grond nadien. En nou popt er ineens een verhaal op dat je op een stuk grond waar 660 woningen gepland zijn ook 1000 (!) woningen extra kunt bouwen, en dan wordt het ineens heel profijtelijk. Het ligt natuurlijk aan mij dat ik dat een onbegrijpelijk verhaal vind.

 • Hannes

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  In Amsterdam wordt niet geïnvesteerd in de grond alleen maar boven de grond, vandaar dat de bouw als een tierelier gaat!!

 • Yanet

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Zoals elke keer:
  Het kan in Almere.

  reageer
 • Jos

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Geld moet nou eenmaal rollen. Gewoon er van genieten straks stelletje zuurpruimen! De verhoging van gemeente belastingen gaat toch hetzelfde omhoog daarna, wel of geen Floriade.
  Ga maar lekker boe en ah roepen achter het hek van de Floriade in 2022. Ik zal er niet meer of minder van genieten

  reageer
 • Hannes;

    Za 20 oktober 2018 Zaterdag 20 oktober 2018

  Gehannes; genieten van het leven doe je wat je gisteren heb meegemaakt, met een boot dat je weer veilig op de wal zet!!
  "Een ware reactie is nooit te laat!"

 • Gehannes

    Za 6 oktober 2018 Zaterdag 6 oktober 2018

  Hannes, ga eens genieten van je leven. Kap om steeds het Floriade nieuws te volgen. Met je commentaar bereik je niets. Het is 20 over twaalf. De boot heb je al gemist.

 • Hannes

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Ga lekker voor Pampus liggen, dan kan je ook genieten!

 • Ben

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Zo is het Jos!

 • Md 500

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Het is toch duidelijk elke tentoonstelling heeft tot nu gemiddeld 40 miljoen verlies gekost is ook te Google. Wordt wakker.

  reageer
 • Qwerty

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Inderdaad, dat geld had beter aan onderwijs besteedt kunnen worden zo te lezen...

 • Robert

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Geen woord over de andere problemen dat er geen mensen vd BV meer zijn en geen raad van bestuur of commisarissen meer is. Een rapport Veerman. Geen woord of daardoor ook nog planningen op achterstand komen.

  reageer
 • Ben

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  ?? Is dit Nederlands😯?

 • Jan Mulder

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Drogreden : Floriade bouw nodig voor vele miljoenen winst.

  De bouw van de woonwijk kan ook elders in Almere plaatsvinden.
  Dan zou je ook "vele miljoenen winst" hebben (als dat waar is).
  Daar is geen Floriade voor nodig..

  Want wie wil er nu wonen in een vvd villa in de vluchtstrook van de A6 met alke uitlaatgassen en lawaai. ....niemand ?

  reageer
 • Gerrit

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Dit is nog maar het begin er zullen nog vele miljoenen bijkomen.Denk aan Amsterdammer de Noord Zuidlijn.

  reageer
 • Erfenis pvda Herrema

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Almere zit nu met Erfenis van pvda Herrema en John vd Pauw die via de nooduitgang weg zijn gevlucht. Evenals Janneke de Vries Henk Mulder Henk Meijer, van Garderen, Joustra.
  Het zinkende Floriade schip.
  Kasteel van Almere Icedome Omniworld etc etc
  Op de blaren.
  89% van de Almeerders wilde geen Floriade volgens gemeentelijke enquête.
  Toch drukken Groenlinks vvd d66 pvda het bobo feestje door.

  Belastingbetaler betaalt.

  reageer
 • Ben

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Het spijt me voor je, maar alle partijen die tegen de floriade waren, hebben bij de gemeenteraadsverkiezingen verloren. Lijkt me duidelijk genoeg!

 • K.L.A. Boem

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Ach waarom niet zo'n geldverspillend project als de floppiade? Met geldsmijten is een overheidstraditie die in Nederland met man en macht in ere wordt gehouden. Ook Almere is sterk in deze spilzucht. Naast de blunder met het rijdende podium, is Almere nu ook de jongste Nederlandse stad met een eigen ruïne (kasteel) en ga zomaar door. Oorzaak van dit alles zijn de plucheverslaafde nietsnutten die de gemeente zeggen te besturen en hun onnadenkende slaafse keizers.

  reageer
 • Merreha

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  De Flopriade gaat nog veel verlies opleveren. Het is begonnen met de afbraak van een mooie stukje Almere. Alles gekapt, ondernemer royaal uitgekocht en een ondernemer door machtsmisbruik weggetreiterd. Aan de lopende band blunders door de gemeente Almere gemaakt. De meerderheid tegen dit project en toch door de strot gedrukt van de Almeerders. Het klopt dat de inwoners bij de verkiezingen massaal op de politieke veroorzakers hebben gestemd i.p.v ze weg te sturen.
  Misschien ook wel omdat er geen goed politiek tegengewicht was.
  Hoe je het ook wend of keert, het blijft een project van de politiek ter ere en glorie van hunzelf. En het geld ? Dat brengt de burger gewoon op.
  Lang leve de democratie en het gevoel dat je als burger geen invloed meer hebt.

  reageer
 • Ruud

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  En zo wordt elk jaar een miljoen hier en een miljaar daar de Floriade alsmaar duurder. Wegpoetsen met creatief boekhouden lukt natuurlijk ook niet meer. De belastingbetatel is weer de "sjaak". Politieke ego mag natuurlijk wat kosten!

  reageer
 • Hannes

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Floriade imago met al zijn verblindheid heeft zijn kracht verloren! Het is nu een blok aan het been; "de ware ontwikkeling is om koste wat het kost die woonwijk op de verkeerd uitgekozen locatie er doorheen te rammen!!" (Almere had al jaren een pracht van een Kasteelpark kunnen hebben, inplaats van luchtkastelen..!!) liquideren die woonwijk in deze onvoorspelbare oververhitte woningmarkt!!

  reageer
 • Hannes

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Over grond speculanten gesproken! Gemeenteraad koop de grond van Amvest met verlies weer terug, en men zal Almere voor een nog grotere ellende kunnen besparen!!

 • peter van den bemt

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Goh, dat zou je toch niet verwachten.

  reageer
 • Dr.Jake

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Aan een (zeer) kleine groep anti-Zwarte-Piet demonstranten/betogets wordt wel/meer gehoor gegeven dan aan de velen mensen die tegen de flopriade zijn.
  Dat is ook lekker discriminerend.
  Trouwens hoe zien de Zwarte-Pieten er dit jaar uit in Flevoland resp. Almere bij de intocht ? OFL zou dat eens moeten onderzoeken en een artikel over schrijven. Ik vermied dat het niet meer durven.

  reageer
 • Arjan

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Wat een amateurs...

  reageer
 • Job

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Lijkt mij dan toch dat niet de Floriade meer gaat kosten, maar de woningbouw na de Floriade?! Amvest gaat de woonwijk ontwikkelen. Niet de Floriade, of?

  reageer
 • peter van den bemt

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  De woonwijk IS de Floriade. Die bestaat uit met plantjes aangeklede flats.

 • Jos

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Zonder Floriade zou hier nooit een woonwijk zijn gekomen. In 2009 stelde de gemeenteraad nog vast dat dit een mooi groengebied zou blijven. Maar in 2012 werden ze verblind door de Floriade, dus alle verliezen in dit gebied zijn op rekening van... de Flop.

 • Stevie

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Geen probleem toch, ik lees net dat er 16 miljoen extra te verdelen valt.

  reageer
 • Dr.Jake

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Zij heeft het niet kunnen weten en wasrom al die tegenstsnders wel die FLOPRIADE roepen wel ? LEUGENS ! BELACHELIJK!
  Zie alle andere/vroegere flo(p)riades dan wist je het al!
  Stel iedereen die er aan werkt incl. gemeenteraad maar persoonlijk aansprakelijlk en last hun (mee)betalen.

  reageer
 • Erfenis pvda Herrema

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Almere zit nu met Erfenis van pvda Herrema.
  Op de blaren.
  89% van de Almeerders wilde geen Floriade volgens gemeentelijke enquête.
  Toch drukken Groenlinks vvd d66 pvda het bobo feestje door.

  Belastingbetaler betaalt.

  reageer
 • Floriade fan

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Jullie zijn gewoon trieste Floriade doemdenkers.

 • peter van den bemt

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Nou. Het gaat verder terug naar Duivesteijn. Die heeft dit deze duvelse misleiding voor de bouw van een woonwijk er als zeer wazige (nauwelijks informatie gedeeld) Floriade doorgekregen.

 • Drontenaer

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Een externe deskundige, in opdracht van de gemeente verwacht gelukkig winst.....
  Toch nog iemand die het verwacht.

  reageer
 • Tobias K. Welder

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Te belachelijk voor woorden! Steek het geld liever in leefbaarheid in de stad, geen criminaliteit. Grootheidswaanzin. Almere wordt het afvoerputje van Nederland.

  Denk ook nog aan dat mooi kasteelproject

  reageer
 • Jan R. Bakker

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Ieder land, provincie, dus ook gemeente, krijgt de regering die het verdient. De inwoners van Almere hebben bij de laatste gemeenteraadsverkiezing massaal geweigerd het licht voor de Floriade op rood te zetten, terwijl alle negatieve gevolgen ook toen al jaren duidelijk waren.

  reageer
 • Floriade fan

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Of ze vinden de Floriade geen echt probleem. Ik snap dat die negatieve droeftoeters het graag anders hadden gezien, maar de verkiezingsuitslag was meer dan helder!

 • Hannes

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Welke partij had men dan moeten stemmen, als men bepaalde partijen bijvoorbaat voor een coalitie uitsluit!

 • A. Natief

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Helemaal mee eens. De inwoners van deze stad zijn kennelijk zo dom of ongeïnteresseerd dat ze dit laten gebeuren dus verdienen ze niet beter. Jammer voor de weinigen die dit wel doorzien.

 • Bert

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Toevallig was er gisteren extra spaargeld in de gemeente kas , valt wel op

  reageer
 • Dirk

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  stop toch met die flopiade onzin , en weer 7 miljoen er in weggegooid geld dus , hoeveel geld komt r nog bij hier ??? , en leggen ze straks de rekening bij de inwoners neer .

  reageer
 • Evros

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Hebben we enig idee hoe machtig wij zijn om die hele handel te stoppen ?
  Als we dat besef zouden hebben, zouden dit soort en andere ontoelaatbare zaken, niet gebeuren.

  reageer
 • Kareltje

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  "Floriade gaat opnieuw miljoenen extra kosten"

  En het zal zeker niet de laatste keer zijn dat we zo'n bericht krijgen. Dat de verantwoordelijken dit uit hun eigen zak mogen ophoesten!

  reageer
 • Brigit

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Eens met alle kritiek meer eerlijk: waar waren jullie tijdens de Gemeenteraadverkiezingen?
  Toen hadden we de kans deze Gemeenteraad en de Flopriade weg te stemmen. Ook hand in eigen boezem steken lijkt mij ook wel een beetje op zijn plaats.

  reageer
 • Hannes

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Jammer dat men niet over de coalitie samenstelling heb mogen stemmen!
  "De ware drenkelingen zijn bijtijds in de sloep gesprongen om elders weer een bootje te pakken!"

 • Dirk

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  je kan stemmen wat je wil ze hebben maling aan de stemmers zo is t dus , zie maar naar de landelijke politiek zelfde gewoon maling aan t volk , allemaal eigen belang .

 • Ed

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Na afloop van een floriade zou je een mooi park verwachten; zo zijn in Amsterdam het gaasperpark en het Amstelpark ontstaan. Het is uiteindelijk geen bouw--rai of een soortgelijk architectuur-evenement.
  Bovendien blijkt nu dat huizenbouw als financiering niet eens werkt. Dit is inmiddels net zo'n hoofdpijndossier als het kasteel aan de overkant van de A6. Gaat lekker zo, gemeente Almere!

  reageer
 • Evert K.

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Goede timing van mevr. Ypma om nu dit bericht naar buiten te brengen. Ga even bij uw collega wethouder Lodders buurten. Lodders bracht net voor uw bericht zijn bericht naar buiten dat hij 16 Miljoen Euro in de knip heeft en ook nog ergens een potje heeft waar zomaar 30 Miljoen Euro in schijnt te zitten.

  reageer
 • IJbrandt

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  De gemeente gaat er van uit dat er in 6 maanden 2,4 miljoen kaarten verkocht worden. Dit is evenveel als een Europese topattractie als De Efteling verkoopt. Iedereen weet dat er voor dit ouderenevenement bij lange na nog geen miljoen kaarten verkocht zullen gaan worden. Het verlies gaat minimaal 1,4 miljoen x € 23 bedragen. Daar komen alle onvoorziene kosten nog eens bovenop.
  Echt onvoorstelbaar dat een gemeenteraad dit laat gebeuren.

  reageer
 • Karel

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Deze gemeenteraad is een lichtend voorbeeld van de drie aapjes "Horen, Zien en Zwijgen".

 • Frans

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Maar geen geld voor een goede lokale omroep die staat voor de stad. En zaken juist lokaal goed kan uit zoeken. Jammer gemeente Almere.

  reageer
 • Humbold

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Schandelijk beleid.

  reageer
 • Viking79

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Na ja, hoe verrassend..................en het is maar 7 miljoen. Klein misrekeningetje toch?
  Het is wachten op de volgende tegenvaller. Oh wacht de winsten gaan stijgen, maar dat zal dezelfde rekenmachine wel uitgerekend hebben.
  Onmiddelijk de stekker eruit trekken.
  Dat zal zal ten alle tijde goedkoper zijn dan alle lijken die nog uit de kast komen vóór en ver ná dit opgedirkte netwerk-tuinfeest.

  reageer
 • Hannes

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  In Amsterdam wordt de grond verpacht, en ze bouwen met alle nieuwe duurzame technologieën, op ex industrieterreinen bij de vleten! "De Floriade/woonwijk zal voor Almere op de verkeerd uitgekozen locatie een groot imago verlies teweeg brengen..!!!"

  reageer
 • Hans

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Stoppen nu het nog kan !!

  Mooie plek voor een woonwijk

  reageer
 • Jay

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Stuur al die geldsmijters eens een dag naar een arme wijk, of naar de voedselbank. Zodat ze zich de ogen uit de kop schamen. Ik word er kotsmisselijk van dat dit maar door kan gaan zonder dat die stampvoetende verwende ettertjes een strobreed in de weg wordt gelegd. Maar intussen is het wel opkrassen met je camping, wegwezen met die bomen, enzovoort. Echt schandalig.

  reageer
 • Pietje Precies

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Grappig dat Herrema al vertrokken is..... die zag dit zeker al aankomen?

  reageer
 • Peter

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Principe is: 1. eerst bij de bevolking door de strot duwen. 2. Vooraf al weten dat er een groot tekort zal zijn. 3. Als we dan kunnen zeggen “In dit stadium kunnen we niet meer terug” zeggen we pas wat we nog tekort komen. Politiek is poppenkast, meer niet!! En we kunnen er als bevolking niets aan doen, dat is het ergste. Ze geven je een vinger en pakken een hand terug. Bah.

  reageer
 • Ron h

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Wiebe niet met je eens het besluit is niet genomen als verkiezingspunt. Het besluit is wel democratisch genomen maar daarbij was de kraan van het democratisch gehalte behoorlijk dichtgedraaid. De locatie noch de ja nee keus is ooit voorgelgd aan de burger maar in stadhuis genomen.

 • Wiebe

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  "1. eerst bij de bevolking door de strot duwen." - dat is te kort door de bocht. Diezelfde bevolking heeft op democratische wijze een gemeenteraad gekozen, in een tijd waarin de Floriade 100% actueel was (dus geen konijn uit hoge hoed). Niet dat 'de bevolking' daarna geen recht van spreken meer heeft uiteraard, maar 'door de strot duwen'....nee zo kan je dat niet meer noemen.

 • Opaps

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  gossie tog, weer geen afschaffing van de hondenbelasting

  reageer
 • Rob.Erto

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Ik zie de naam Herrema vaak voorbij komen in negatieve zin. Zullen we even de PvdA heren Duivesteijn en Mulder niet vergeten, die de inleiding hebben verzorgd van dit Floriade debacle. Inderdaad, het past dan weer goed in het rijtje grootheidswaan van Almere (oa Kasteel).

  reageer
 • Ron h

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Ik heb ooit met duivesteijn bij de a6 gelopen. Hij zei " is toch zonde al die wegen rond dit noorderdreefviaduct . Moet je toch niet willen?" Ik regeerde met maar je moet toch in het gebied en bij de weg komen. Ik snap je toekomstbeeld niet. En wat zien we nu en straks ? Nog veel meer wegen in dat gebied. Zowel noord als zuid vd weg. Ik zie de vooruitgang niet van die ontsluiting. Vrees dat Duivesteijn niet begreep hoe je een tekening moest lezen en vooral niet begreep dat lang niet alles was getekend op dat moment.

 • Oscar

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Bijzonder is het wel, de gemeente Almere kon in 2015 niet inschatten wat de grond zou opleveren, de ingezetenen van de gemeente waarschuwden voor een verlies voor de gemeente en winst voor de projectontwikkelaar(s); telkens wordt dit bewaarheid en weer gaan we met een sprookje verder.
  1000 Woningen erbij om “winst” voor de gemeente te verkrijgen, hoe gaat de projectontwikkelaar het doen? Wel! Door hoogbouw neer te zetten. O ja, dat is niet de bedoeling, maar we willen wel geld. Dus passen we het plan toch aan en dan zitten de al bestaande bewoners rond het Weerwater plotseling met hun beloofde vrije uitzicht met een iets minder vrij uitzicht.
  Gemeente Almere waarom blijf je toch geloven in dit soort verhaaltjes, is één kasteel mislukking niet genoeg geweest?
  Ambtenaren van de gemeente alsjeblieft schud die gemeenteraad en de wethouders nu eens wakker en laat ze de échte buitenwereld die de boel belazerd eens aan hun zien. Projectontwikkelaars zijn geen filantropen, zij willen geld en desnoods over de rug van de gemeenschap.

  reageer
 • Loesje

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Misschien kunnen we die VWO leerlingen uit Tilburg vragen de plannen door te rekenen.

  reageer
 • Harry Klein

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  En weer een mooi PvdA sprookje... zou er bijna in gaan geloven.

  reageer
 • MB

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Laten we vanaf heden spreken van Floriade projectiel ipv project.....

  reageer
 • Eddy

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Ik lees zojuist ook dat er 30 miljoen over is bij de gemeente. Het economisch tij zit mee. Dat had anders kunnen zijn, en het geluk is aan de zijde van de bestuurders. Gegeven deze werkelijkheid is er weinig aan de hand. En ja, Almere wordt er mooier van :)

  reageer
 • Ezther

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Ja, daar zijn alle professoren en betweters weer met de groots mogelijke onzin die we al kennen. Verzin wat nieuws en laat je onkunde niet zo zien.

  reageer
 • Ton

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  @Sander de andere reacties zijn zeker wel hoogstaand en ondebouwd? 😂 Fijn weekend.

 • Sander

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Tsja, en wat moeten we nu met deze simplistische reactie.

 • bart

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Beschamend. En dergelijke mededelingen zullen we de komende tijd nog wel vaker krijgen. Het pluche trekt zich niks aan van 7 miljoen omdat ze het terug redeneren dat het ‘maar een paar promille is van de totale Almeerse begroting’. Echter voor alledaagse zaken wordt bezuinigd en kan er niks vanaf. Als we nu zo’n rijke gemeente zijn dat we een verliesgevend project als de Floriade zo makkelijk gaan betalen, laat dat dan ook op andere plekken zien. Verbeter de schoolgebouwen waar de kinderen op de tocht zitten om maar iets te noemen.

  reageer
 • Evert

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Alsof Almeerders allemaal naïeve schapen zijn die mooie praatjes over winstverwachtingen van de Floriade geloven. De enige zekerheden tot op heden zijn: verlies en nog meer geld erin pompen. Tsja blijkt maar weer eens hoe ver politici van de samenleving af staan.

  reageer
 • Erwin van marle

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Laten we die 1000 woningen gelijk in de steiger bouwen. En in de Floriade almere 2022 wil ik 38 woningen can 38.2 m2 bouwen en 1.000 m2 aan sociale voorzieningen in de buurt en voor Almere. Wanneer kunnen we de grondprijs horen . Dan kunnen we aangeven of we uberhapt kunnen bouwen - qua bouwkosten

  reageer
 • Robert

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  De ruimte voor 1000 m2 voorzieningen zijn beschikbaar in het oude politiebureau van Haven. prijs ca. 550.000 euro.

 • L Havenaar

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Overheden zijn (nog steeds) te rijk om op de kleintjes te letten. En als er geld nodig is dan halen we dat bij de kleine man.

  reageer
 • Carin

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Hoe lang nog kan het argument "het is goed voor de toekomst van Almere" nog stand houden?!?

  reageer
 • Kim

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Idd een veelgehoorde dooddoener als er geen goede argumenten bestaan

 • Wicht

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  De gemeente Almere had die Floriade nooit moeten willen. Het is schandalig.

  reageer
 • Gerald

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  En ja hoor, waar velen voor waarschuwden komt uit. Het hele Floriadeproject (waar het overgrote deel van de Almeerse bevolking totaal niet in is geïnteresseerd) wordt veel en veel duurder dan gepland. Kunnen de verantwoordelijken nog persoonlijk worden aangesproken?

  reageer
 • Karel

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Nee, die zijn al vertrokken, en wie er nog zit zal tegen die tijd ook wijselijk met de noorderzon vertrokken zijn. Het is allemaal zo gemakkelijk: geld uitgeven met gemeenschapsgeld, want het zou goed voor Almere zijn. Wie gelooft deze onzin nog, een paar ambtenaren op het stadhuis? Een stad verbeteren begint van binnenuit, bij jezelf. Eerste lesje van PR.

 • Rp

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Ze komen vast nog wel op het plan om ook de lucht boven de grond ook te verkopen.

  reageer
 • Jan

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Maar parken in almere die worden vervolgens niet of slecht onderhouden of dit moet gedaan worden door vrijwilligers..

  reageer
 • Steven Koestal

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Welke prutser verkoopt in deze tijd grond met verlies? Op staande voet ontslaan! Écht onbegrijpelijk dat dit allemaal goed gekeurd wordt.a

  reageer
 • Kim

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Ja idd onbegrijpelijk maar dat is dan ook de sterke kant van berIchten van OFL. Het roept regelmatig meer vragen op dan het antwoorden geeft.

 • Rob

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Ook deze b&w is list en bedrog. Maar dat het een bodemloze put en kostenverslindend project is, was allang bekend. En maar blijven liegen.

  reageer
 • wijnschenk

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  niemand maar dan ook niemand heeft mij ooit benaderd na mijn berichten dat er maar een srrieus idee is om deze floriade winstgevend te maken
  typerend voor dit projekt....
  kost steeds meer en er wordt niet gereageerd op ideeen die winstgevend zijn.???

  reageer
 • Kim

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  De efteling zoekt nog uitbreiding attracties rond de 60 m hoge flats. Nou wijnschenk was dat het idee of gaan we echt iets van u horen?

 • Jaanchi

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  "Ypma gaat er vanuit dat er na deze miljoenen niet opnieuw extra geld nodig is voor de Floriade". Haha, hoevaak horen we dit nog? Heeft Ypma de weg naar het zakkenvullen ook gevonden en straks misschien een baantje bij Ymere of zoiets? In ieder geval weet ze er een leuke draai aan te geven. En de Gemeenteraad? Die slaapt gewoon verder...

  reageer
 • Hn

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Modus operandi van Herrema. Zit hij op de achtergrond?

  reageer
 • Joachim

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  De geest van Tjeerd Herrema blijft als een donkere wolk boven de Gemeenteraad van Almere hangen.

  reageer
 • Chris

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  En keer op keer worden wij als bevolking voor gelogen en bedrogen door de politiek.

  reageer
 • Lexxie

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Velen almeerse inwoners riepen dit al jaren bijna niemand wil de flopriade, maar de een na de andere incapabele corupte politieke en/of ambtelijke graaiers vulden hun zakken en verdwenen weer als dieven in de nacht..
  En dat blijft zo maar doorgaan en ondertussen wordt de natuur gesloopt , dieren afgeschoten geld gepompt in een bodemloze put.het houd niet op!

  Het kan in Almere

  reageer
 • Karel

    Do 4 oktober 2018 Donderdag 4 oktober 2018

  Goh! Is iemand echt verbaasd? De meerderheid van Almere wil dit debacle allang niet meer, maar geen wethouder of gemeenteraad die zich er iets van aantrekt. "Ypma gaat er vanuit dat er na deze miljoenen niet opnieuw extra geld nodig is voor de Floriade." Nou, reken maar van yes dat het ons nog vele miljoenen meer gaat kosten. Het is net alsof we Herrema weer horen praten, maar die loog steevast dat er geen ene cent meer naar de Flopriade zou gaan. Deze mevrouw houdt heel wijselijk een slag om de arm. Blijf vooral uw portemonnee trekken, Almeerders, dit gaat u heel veel geld kosten.

  reageer
 • Joep

    Do 4 oktober 2018 Donderdag 4 oktober 2018

  Is er nou niemand die dit gedrocht kan stoppen. Onvoorstelbaar en schandelijk. Wanbeleid.

  reageer
 • Dre

    Do 4 oktober 2018 Donderdag 4 oktober 2018

  Wat een verrassing is dit!

  reageer
 • Havenaar

    Do 4 oktober 2018 Donderdag 4 oktober 2018

  Cancel die Flopriade en bouw meteen die woonwijk.

  reageer
 • Trebor

    Do 4 oktober 2018 Donderdag 4 oktober 2018

  Als ze van de 7.2 miljoen euro een woonwijk bouwen kan er ook wel een gedeelte naar sociale huurwoningen daar waar er een tekort op is in de huizenmarkt

  reageer
 • Jeroen

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Als je je had laten informeren dan had je geweten dat 30% van de woningen sociale woningbouw zal zijn en 40% middenklasse.

 • Kim

    Do 4 oktober 2018 Donderdag 4 oktober 2018

  En plots komt er een woonwijk goh daar hadden we geen rekening mee gehouden. Het hele artikel is een aaneenrijging van stupide opmerkingen. Totaal ongeloofwaardig dat we dit niet al eerder hadden kunnen weten. Maar ach we laten het avondprogramma vh event nog een uurtje langer open blijven . Levert vast 400.000 extra bezoekers op is dat tekort weer gedekt.

  reageer
 • Frank

    Do 4 oktober 2018 Donderdag 4 oktober 2018

  Wat een onzorgvuldig geklooi!!

  reageer
 • Wub

    Do 4 oktober 2018 Donderdag 4 oktober 2018

  ... Tjonge alsof het over 7 euro gaat

  reageer
 • Almeerder

    Do 4 oktober 2018 Donderdag 4 oktober 2018

  Voor 7,2 miljoen weet ik wel betere bestemmingen dan de bovengenoemde "een investering in de toekomst van Almere". Dit is natuurlijk geen enkel excuus voor WEER een kostenoverschrijding van de Floriade.. Ook het argument van een nieuwe woonwijk is flauwekul: een woonwijk kan prima ZONDER Floriade worden gerealiseerd.

  reageer
 • Frank

    Do 4 oktober 2018 Donderdag 4 oktober 2018

  Kom je thuis en lees je dit bericht weer. Tuurlijk weer de bekende zin "er komen geen kosten meer bij." Waar is dat op gebaseerd ? En dan nu alweer een voorzetje voor 1.5 keer meer woningen. Ach daar zullen een hoop mensen voorstander van zijn want als het geld oplevert dan hebben almeerders hun mening al klaar (op zich is daar ook wel wat voor te zeggen) maar wat hebben plannen voor nut als men het dus toch allemaal niet kan calculeren? NB een brug niet bouwen en we hebben ook een mooi kasverschil opgelost.

  reageer
 • HH

    Do 4 oktober 2018 Donderdag 4 oktober 2018

  Nee, de gemeente kon het niet weten, maar heel veel mensen op dit forum hebben er wel steeds voor gewaarschuwd. Naast de Floriade zelf leidt dus ook de woonwijk daarna tot een verlies. En dan is het nog maar de vraag of mensen die huizen naast de A6 wel willen kopen.

  reageer
 • Cirefrin

    Za 6 oktober 2018 Zaterdag 6 oktober 2018

  De woonwijk moest de grote geldbron worden en dat lukt nu dus niet. Heet dit niet water naar de zee dragen. "ik ben nu een nieuwe gezicht" zegt ze. Maar ze komt wel uit de partij van Tjeerd en niet de partij bijv. PVV. Ze zoekt nu al naar excuses. Ik hoop dat ze een goed verhaal heeft als het een flop wordt. Maar over 4 jaar hebben we weer andere gemeenteraad. Met weer een nieuw gezicht. Heb je het door. Zo lost het probleem voor de bestuurder op en wordt het vergroot voor de burger van Almere.

 • Ezther

    Vr 5 oktober 2018 Vrijdag 5 oktober 2018

  Met kulargumenten die kant noch wal raken. Nu ook weer.

 • Faerie

    Do 4 oktober 2018 Donderdag 4 oktober 2018

  Wat een onzin kraamt die dame uit zeg. Dat die woonwijk zo'n beetje belangrijker is dan het hele evenement voor de gemeente is al heel erg lang duidelijk!

  reageer
 • Jopie

    Do 4 oktober 2018 Donderdag 4 oktober 2018

  Pffff kan der ook nog wel bij. Wanneer houd dat te kort een keer op? We betalen ons scheen aan iets wat niets opleverderd.

  reageer
 • Sjakie

    Do 4 oktober 2018 Donderdag 4 oktober 2018

  Gek. Ik wist al voor de floriade dat het meer zou gaan kosten. Wordt veroorzaakt door incapabele plannenmakers die zich veel te snel rijk rekenen. De burger zal weer opdraaien voor deze kosten. En dat is nog maar het begin.

  reageer
 • Havenaar

    Do 4 oktober 2018 Donderdag 4 oktober 2018

  Zucht....en nog meer in deze beerput.

  reageer
 • Havenaar

    Do 4 oktober 2018 Donderdag 4 oktober 2018

  Je verwacht het niet.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert