Koen Brouwer is de beste jonge autotechnicus van de provincie

FLEVOLAND • Zo 7 oktober 2018 | 12:31 • Zondag 7 oktober 2018 | 12:31

De 22-jarige Koen Brouwer uit Zeewolde is de beste jonge autotechnicus van Flevoland. Tijdens de finale van de Flevolandse monteursverkiezing liet hij vier concurrenten achter zich. "Ik had het niet helemaal verwacht, want ik zag dat de tegenstanders ook heel sterk waren".

De monteursverkiezing is een wedstrijd tussen jonge, net afgestudeerde autotechnici. Bij de voorrondes lieten de vijf finalisten al vele deelnemers achter zich. Tijdens de finale moesten ze verschillende opdrachten uitvoeren. Zo moesten ze een sportauto uitlijnen, lampen vervangen en remmen controleren. Ook werd gelet op de sociale vaardigheden van de monteurs.

"We hebben de wedstrijd in het leven geroepen om te laten zien dat het vak van autotechnicus heel veel inhoud heeft", vertelt projectleider Frank van der Sluijs van Beleef je beroep. "Het is eigenlijk om het vak in het zonnetje te zetten".

En toch is het beroep niet populair. In Nederland is namelijk een groot tekort aan technici. "Niet alleen in het autovak komen we mensen tekort, maar er zijn ook te weinig elektriciens, loodgieters en timmermannen", legt garagehouder Judith van Essen-van Olst uit. "Als dat niet opgelost wordt, krijgen we een stagnatie van de MKB-bedrijven."

Ook Brouwer merkt dat er een grote vraag is naar technici. "Bij elk autobedrijf staan wel vacatures open. We komen vaak handen tekort." Brouwer heeft overigens nooit getwijfeld aan zijn passie voor techniek. Als het aan hem ligt, is dit het mooiste beroep. "Ik wist al heel snel dat ik het niet leuk vond om in de schoolbanken te zitten en dat ik met met mijn handen wilde werken. Ik wil naar jongeren datzelfde gevoel uitdragen, dat je er via de techniek ook kan komen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel