ChristenUnie: Urkers officiële taal?

URK • Ma 8 oktober 2018 | 22:05 • Maandag 8 oktober 2018 | 22:05

De ChristenUnie op Urk is blij dat minister Kajsa Ollongren het Nedersaksisch erkent als officiële taal en wil weten of dat ook geldt voor het Urkers. Dat schrijft de fractie aan het college van burgemeester en wethouders.

Komende woensdag tekent de minister samen met de provincies Groningen, Drenthe, Friesland, Overijssel en Gelderland het convenant. Dat betekent dat de overheden er alles aan gaan doen om de taal te behouden en het gebruik ervan te stimuleren.

De ChristenUnie wijst er op dat het Urkers valt onder de Westfaalse tak van het Nedersaksisch. De partij vraagt zich daarom af waarom Flevoland niet bij het officiële moment aanwezig is. Ook wil de partij weten wat het voor Urk betekent als de taal officieel wordt erkend en het gebruik ervan wordt gestimuleerd.

In Nederland had het Nedersaksisch tot nu toe de status van streektaal. De taal wordt ook gesproken in delen van Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord-Oost Veluwe, de Achterhoek en Oost- en Weststellingwerf.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel