Almere College blijft maar groeien

DRONTEN • Di 9 oktober 2018 | 19:54 • Dinsdag 9 oktober 2018 | 19:54

De populariteit van een nieuw onderwijsconcept en de verwachte groei door leerlingen uit Lelystad zijn volgens het Almere College in Dronten de redenen dat de school de komende jaren zeven nieuwe lokalen nodig heeft.

Dat zegt rector Cor de Koning Gans van het Almere College. Nog maar twee jaar geleden heeft de school oude noodlokalen aan de Educalaan laten verwijderen, maar deze week zijn nieuwe lokalen gearriveerd. Die zijn nodig vanwege de enorme groei van het aantal leerlingen, zo schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

Meer dan duizend leerlingen
Het Almere College en Ichthus College waren drie jaar geleden nog ongeveer even groot met elk zo'n 960 leerlingen. Daarna is Almere gegroeid tot 984 leerlingen vorig jaar en 1087 dit schooljaar.
Volgens rector De Koning Gans heeft dat te maken met het concept gepersonaliseerd leren, dat in het schooljaar 2016/2017 is ingevoerd op de mavo, havo en het vwo. Hierbij bepaalt de leerling zelf het leerproces en leertempo, al moeten de leerdoelen wel worden gehaald. Elke leerling heeft een eigen coach.

Lelystadse kinderen naar Dronten
Dit concept trekt leerlingen vanuit Dronten, maar ook uit Lelystad. Volgens de rector is het aantal in een paar jaar tijd vervijfvoudigd tot 30 en ligt verdere groei voor de hand. De Koning Gans schrijft de interesse uit Lelystad toe aan de onduidelijkheid over wat de nieuwe campus van de Stichting Voortgezet Onderwijs Lelystad (SVOL) vanaf 2020 precies voor een school gaat worden. Hierbij gaan de bestaande scholen De Rietlanden, SGL en Arcus op in de nieuwe campus met een cluster vmbo en cluster havo/vwo.
Het Almere College verwacht in 2024 door te groeien naar ruim 1.200 leerlingen.

Ichthus heeft dal bereikt
Het Ichthus College is de afgelopen jaren leerlingen kwijtgeraakt. Van 960 in 2015 telde de christelijke school vorig jaar 702 leerlingen en dit schooljaar nog 647. Rector Gerlof Boersma schrijft dit onder meer toe aan de bestuurlijke onrust op het Ichthus en een grotere uitstroom van leerlingen dan instroom.
Volgens Boersma heeft de school het dieptepunt bereikt en stijgt het aantal leerlingen volgend schooljaar weer tot boven de 700. Dat komt doordat ook Ichthus bezig is met een op maat gemaakt onderwijsconcept. Ook wordt verwacht dat meer leerlingen uit het passend onderwijs op de school terecht komen.
Ook Ichthus ziet dat er meer aanmeldingen uit Lelystad komen uit vrees dat de SVOL-campus te groot wordt en er niet langer een aparte confessionele school voor voortgezet onderwijs in Lelystad is.

Nieuwe gebouwen lastig uit te leggen
Het college van B en W snapt dat het in de beeldvorming lastig uit te leggen is dat er weer nieuwe tijdelijke gebouwen nodig zijn. Na de verhuizing van de vmbo-leerlingen naar de nieuwe school Het Perron van het Almere College, Ichthus en Landstede heeft de gemeente in 2016 besloten de noodlokalen bij de hoofdlocatie aan de Educalaan te slopen. Op dat moment was volgens B en W nog niet te voorzien dat het aantal leerlingen flink zou gaan stijgen.

Het Almere College realiseert zich volgens het gemeentebestuur dat dit een financieel risico met zich meebrengt. De school heeft toegezegd zelf de helft van de huisvestingskosten voor eigen rekening te neme. De gemeente heeft geen geld gereserveerd voor de noodlokalen. Als Dronten de andere helft gaat betalen, moet dat uit de algemene middelen komen. Dat betekent dat erover gesproken moet worden in de raad. De lokalen mogen er drie jaar blijven staan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel